Στην κατηγορία των ξηρών καρπών από τα πλέον θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα
είναι οι ηλιόσποροι. Πρόκειται για τον καρπό του ηλίανθου (Helianthus annuus ), η
καλλιέργειά του οποίου ήταν γνωστή στη Βόρεια Αμερική από το 3000πΧ . Στο
εμπόριο οι ηλιόσποροι κυκλοφορούν είτε μέσα στο κέλυφός τους, μαύρο ριγέ
κέλυφος σε σχήμα δακρύου, είτε αποφλοιωμένοι, Οι σπόροι εντός κελύφους,
αρχικά ξηραίνονται. Στη συνέχεια, μπορούν να φρυγανιστούν ή να πασπαλιστούν
με αλάτι ή αλεύρι για τη διατήρηση της γεύσης. Οι μηχανικά αποφλοιωμένοι
σπόροι μπορούν να πωληθούν ωμοί ή ψημένοι ή να προστεθούν στο ψωμί ή άλλα
προϊόντα. Ο καρπός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλιελαίου
ή ακόμη και βουτύρου ηλίανθου, παρόμοιου με το φυστικοβούτυρο. Ωστόσο
παράλληλα μας προσφέρουν ποικίλα και σημαντικά οφέλη για να έχουμε καλύτερη
υγεία.
Θρεπτικά συστατικά του ηλιόσπορου
Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως είναι ευεργετική για την
καρδιά. Περιέχει τα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό λιπαρά οξέα, ω-3 και
ω-6. Από τα συνολικά τους λιπαρά περίπου το 70% είναι πολυακόρεστα, το 20%
μονοακόρεστα και μόνο το 10% είναι κορεσμένα. Οι φυτικές στερόλες είναι μια
κατηγορία χημικών ενώσεων των φυτών οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της
χοληστερόλης και βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία. Ειδικότερα, σε έρευνα που
πραγματοποίησαν επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια
Αιγίνης περιέχουν τις υψηλότερες τιμές φυτικών στερολών. Ακόμη, αποτελούν μια
από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση. Η βιταμίνη Ε αποτελεί βασική
αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύοντας τα κύτταρά του δέρματος, της καρδιάς
κ.α. από τη γήρανση και την οξείδωση. Μόλις 12 γραμμάρια ηλιόσπορου καλύπτουν
σχεδόν το 30% των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Ακόμη, περιέχουν
σημαντικότατα ποσά από Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β1,
παντοθενικού οξέος και φυλλικού οξέος. Οι βιταμίνες αυτές είναι εξαιρετικής
σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχουν στη λειτουργία του νευρομυικού
μας συστήματος, του εγκεφάλου και συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή
λειτουργία. Είναι πλούσιοι σε Πρωτεΐνες και Φυτικές ίνες, αλλά και σε μαγνήσιο,
σίδηρο, φώσφορο. Αποτελούν τέλος σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών
συστατικών όπως το σελήνιο. Το σελήνιο δεν βρίσκεται εύκολα στις τροφές και
αποτελεί συστατικό που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το
ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Οι ιδιότητες του ηλιόσπορου
Καταπολεμούν το άσθμα και την υπέρταση.
Οι ταπεινοί ηλιόσποροι βρέθηκαν να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για τη
μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Συμβάλλουν στη μείωση της
χοληστερόλης αίματος, αυξάνοντας την απομάκρυνσή της από τον
οργανισμό.
Προλαμβάνουν τις ημικρανίες.
Περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση ακόρεστων
λιπαρών και ο περιορισμός των κορεσμένων είναι ένας από τους πιο
αποτελεσματικούς τρόπους για να προληφθεί η στεφανιαία νόσος και οι
ηλιόσποροι αποτελούν για το λόγο αυτόν ιδανική τροφή.
Χτίζουν γερά οστά.
Προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μια χούφτα ηλιόσπορων αποδίδει 85 θερμίδες (kcal).
Ποιοι είναι οι τρόποι κατανάλωσης;
Μπορείτε να τους συμπεριλάβετε, ωμούς, στα ενδιάμεσα σνακ σας
συνδυάζοντάς τους με ένα φρούτο, για παράδειγμα. Υπάρχει και η εναλλακτική του
πρωινού ή του βραδινού γεύματος. Αναμίξετε τους με τα δημητριακά, το γιαούρτι ή
τη σαλάτα σας. Ακόμη και στο κυρίως γεύμα σας μπορείτε να του συμπεριλάβετε,
προσθέστε τους στις σαλάτες σας ή φτιάξτε σάλτσα pesto για τα ζυμαρικά σας.
Διαβάστε επίσης...
Ανανάς: Ο Σύμμαχός Σου Στην Κυτταρίτιδα Και Τα Περιττά Κιλά
Ανανάς: Ο Σύμμαχός Σου Στην Κυτταρίτιδα Και Τα Περιττά Κιλά
Περισσότερα