Τσάι του βουνού : οι θρεπτικές του ιδιότητες και η συμβολή του στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Τσάι του βουνού : οι θρεπτικές του ιδιότητες και η συμβολή του στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Τσάι του βουνού : οι θρεπτικές του ιδιότητες και η συμβολή του στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Το τσάι του βουνού είναι ποώδες φυτό που φτάνει τα 30 εκατοστά ύψος, με λεπτά
και στρογγυλά κλαδιά και χνουδωτά φύλλα. Τα άνθη του είναι συνήθως ροζ ή μοβ ή
κίτρινα και βρίσκονται σε ταξιανθίες. Οι διάφορες ποικιλίες του απαντούν σε
ορεινές και πετρώδεις περιοχές κυρίως και όλες αναδίδουν μια υπέροχη αρωματική
μυρωδιά. Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση
τσαγιού του βουνού. Όλα τα ελληνικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της
ανεξέλεγκτης συλλογής τους και μόνο πρόσφατα ξεκίνησε η καλλιέργειά του στην
Ελλάδα. 

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονης μελέτης των
επιστημόνων, χάρη στις ποικίλες καταπραϋντικές του ιδιότητες. Στην Ελλάδα,
αυτοφύονται περίπου 17 είδη του φυτού. Το τσάι του βουνού είναι γνωστό σαν
τσάι ελληνικό, καθώς και με διάφορες τοπικές ονομασίες, όπως τσάι βλάχικο, τσάι
του Ολύμπου, τσάι από το Βελούχι, τσάι Παρνασσού, τσάι Δέλφι και στην Κρήτη
μαλοθήρα. Το φύτεμα, συνιστάται να γίνεται σε δύο περιόδους, από τον Οκτώβριο
ως τον Νοέμβριο και από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο (στο βόρειο ημισφαίριο)
και η συγκομιδή τον Ιούλιο, όταν έχει ανθίσει πλήρως. Το φυτό συνήθως ξηραίνεται
πριν την χρήση του.

Επιπλέον, το τσάι του βουνού περιέχει φλαβονοειδή, αιθέρια
έλαια, τριτερπενικά οξέα, διτερπένια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Περιέχει
επίσης, φαινολοπροπάνια, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες και στερόλες. Θεωρείται
ότι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι πολύτιμες για τον οργανισμό.
Το τσάι του βουνού δεν περιέχει καφεΐνη κι έτσι, μπορεί να καταναλωθεί σε αρκετή
ποσότητα άφοβα. Εφόσον δεν εμφανίζει διεγερτική δράση, μπορεί να
καταναλώνεται σε λογική ποσότητα από τα παιδιά.

Οι θρεπτικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού είναι οι εξής :
-Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της
ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.
-Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο.
-Είναι τονωτικό και διουρητικό, βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.
-Είναι ισχυρό στυπτικό και χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και
τους κολικούς του πεπτικού.
-Καταπραϋντικό του πεπτικού, εφιδρωτικό, αποτοξινωτικό, θερμαντικό και
σπασμολυτικό για το αναπνευστικό.
-Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της
καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.
-Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση.
-Μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
-Βοηθά στην αναιμία χάρη στο σίδηρο που περιέχει.
-Είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που
περιέχει.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας;
 Ως αφέψημα
 Ως έγχυμα
 Ως κρύο ρόφημα

Τρόπος παρασκευής
Αφέψημα
Βράζουμε νερό. Όταν σταματήσει ο βρασμος προσθέτουμε 2 κ.γλ τσάι του βουνού
για κάθε φλιτζάνι νερό. Το αφήνουμε για 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Έγχυμα
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 2 κ.γ. τσάι του βουνού, το σκεπάζουμε και το
αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Ζεστό ή Κρύο ρόφημα
Φτιάχνουμε ένα έγχυμα από τσάι του βουνού και τίλιο. Προσθέτουμε προαιρετικά 1
κ.γ. μέλι ή καστανή ζάχαρη. Εκτός από την υπέροχη γεύση του, θα σας χαρίσει και
ένα υπέροχο και ήρεμο ύπνο, αν το πιείτε το βράδυ ζεστό ή κρύο, λίγο πριν
κοιμηθείτε.

Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών του
Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό τσάι του
βουνού έχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που δρουν κατά της νόσου. Φάνηκε
πως το τσάι του βουνού και συγκεκριμένα το είδος Sideritis scardica του Ολύμπου,
επηρεάζει την αναστολή της επαναπρόσληψης ουσιών του εγκεφάλου, με τις
οποίες διεκπεραιώνεται η μεταφορά μηνυμάτων από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο
στο άλλο(ουσίες που λέγονται νευροδιαβιβαστές). Επομένως, είναι φανερό πως η
κατανάλωση τσαγιού, συμβάλλει στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών και
ειδικότερα, όπως θα δούμε παρακάτω, και στο Αλτσχάιεμερ.

«Από έρευνά μας στο Ιντερνετ, μάθαμε για τις ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου και
αποφασίσαμε να το παραγγείλουμε το 2010», θυμάται ο Γερμανός καθηγητής.
«Είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!. Είχα ασθενή, που είχε πρόβλημα
μνήμης και προσανατολισμού και είχε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούσε ούτε
στην τουαλέτα να πάει μόνος τους» διηγείται. «Του χορήγησα τσάι για δύο μήνες
και τώρα έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που ετοιμάζεται να πάει διακοπές με έναν
φίλο τους στις Αλπεις», τονίζει. Προς το παρόν, ο γιατρός συνιστά να πίνουμε πολλά
φλιτζάνια κρύο ή ζεστό τσάι την ημέρα. Είναι, άλλωστε, κοινός τόπος ότι όσο
νωρίτερα λαμβάνει κανείς προληπτικά μέτρα για το Αλτσχάιμερ τόσο καλύτερα.
«Συνήθως, φτάνει κανείς στο σημείο να μη θυμάται πώς να γυρίσει σπίτι του για να
συνειδητοποιήσει ότι κάτι… «τρέχει» και να μας επισκεφθεί», επισημαίνει ο
Γερμανός γιατρός «αν, όμως, είχε υποβληθεί νωρίτερα σε κάποιο σχετικό τεστ, θα
είχε καλύτερη εξέλιξη η αρρώστια».


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Ναυτία Ταξιδιού : Συμπτώματα και πρόληψη

Ναυτία Ταξιδιού : Συμπτώματα και πρόληψη

Ναυτία Ταξιδιού : Συμπτώματα και πρόληψη

Περισσότερα
Βρείτε Το Δικό Σας Μεταβολισμό!

Βρείτε Το Δικό Σας Μεταβολισμό!

Βρείτε Το Δικό Σας Μεταβολισμό!

Περισσότερα
Άργιλος: Το Ελιξίριο Των Θεών

Άργιλος: Το Ελιξίριο Των Θεών

Άργιλος Το Ελιξίριο Των Θεών

Περισσότερα