Ζάχαρη από ζαχαρότευτλο ή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο: Ποια είναι πιο υγιεινή;

Ζάχαρη από ζαχαρότευτλο ή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο: Ποια είναι πιο υγιεινή;

Ζάχαρη από ζαχαρότευτλο ή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο: Ποια είναι πιο υγιεινή;

Η ζάχαρη από τεύτλα προέρχεται από το φυτό ζαχαρότευτλων, στενά συνδεδεμένο με το παντζάρι. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο προέρχεται από το φυτό ζαχαροκάλαμου. Άλλες διαφορές μεταξύ της ζάχαρης από τεύτλα και της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο περιλαμβάνουν την παραγωγή, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά.

Υπολογίζεται ότι το 55-60% του συνόλου της ζάχαρης που παράγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από ζαχαρότευτλα. Τόσο τα τεύτλα όσο και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα και σόδες. Ωστόσο, αρκετές διακρίσεις ξεχωρίζουν αυτούς τους δύο κοινούς τύπους ζάχαρης.

Τι είναι η ζάχαρη από τεύτλα;

Η ζάχαρη από τεύτλα προέρχεται από το φυτό ζαχαρότευτλων, ένα λαχανικό ρίζας που σχετίζεται στενά με το παντζάρι και το σέσκουλο. Μαζί με το ζαχαροκάλαμο, τα ζαχαρότευτλα είναι από τα πιο κοινά φυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λευκής ζάχαρης. Τα ζαχαρότευτλα χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή άλλων τύπων ραφιναρισμένης ζάχαρης, όπως μελάσα και καστανή ζάχαρη. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πηγή της ζάχαρης δεν αποκαλύπτεται πάντα στα τρόφιμα και στις ετικέτες, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν περιέχουν ζάχαρη από τεύτλα ή ζαχαροκάλαμο.

Διαφορές στην παραγωγή

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τεύτλων και ζαχαροκάλαμου είναι η μέθοδος επεξεργασίας και παραγωγής τους. Η ζάχαρη από τεύτλα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που περιλαμβάνει λεπτή κοπή ζαχαρότευτλων για την εξαγωγή του φυσικού χυμού ζάχαρης. Ο χυμός καθαρίζεται και θερμαίνεται για να δημιουργηθεί ένα συμπυκνωμένο σιρόπι, το οποίο κρυσταλλώνεται για να σχηματίσει κρυσταλλική ζάχαρη.

Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο παράγεται με παρόμοια μέθοδο, αλλά μερικές φορές επεξεργάζεται με τη χρήση απανθράκων οστών, ένα συστατικό που παράγεται με την απανθράκωση των οστών των ζώων. Το κόκκαλο βοηθά στη χλωρίνη και το φιλτράρισμα της λευκής ζάχαρης.

Παρόλο που ο κόκαλος δεν βρίσκεται στο τελικό προϊόν, οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη τροφών που παρασκευάζονται με ζωικά προϊόντα - όπως οι βίγκαν ή οι χορτοφάγοι - μπορεί να θέλουν να το λάβουν υπόψη. Λάβετε υπόψη ότι άλλα προϊόντα, όπως ο ενεργός άνθρακας με βάση τον άνθρακα, χρησιμοποιούνται συχνά για την επεξεργασία της λευκής ζάχαρης ως vegan εναλλακτική λύση για τα κόκαλα.

Λειτουργεί διαφορετικά στις συνταγές

Αν και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και η ζάχαρη από τεύτλα είναι σχεδόν πανομοιότυπα όσον αφορά τη διατροφή, μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά στις συνταγές. Αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε ευδιάκριτες διαφορές όσον αφορά τη γεύση, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τύποι ζάχαρης αλλάζουν τη γεύση των πιάτων σας.

Η ζάχαρη από τεύτλα έχει γήινο, οξειδωμένο άρωμα και επίγευση καμένης ζάχαρης, ενώ η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο χαρακτηρίζεται από πιο γλυκιά επίγευση και πιο φρουτώδες άρωμα. Επιπλέον, ορισμένοι σεφ και αρτοποιοί βρίσκουν ότι διαφορετικοί τύποι ζάχαρης αλλάζουν την υφή και την εμφάνιση του τελικού προϊόντος σε ορισμένες συνταγές.

Πιο συγκεκριμένα, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο λέγεται ότι καραμελώνει πιο εύκολα και οδηγεί σε ένα πιο ομοιόμορφο προϊόν από τη ζάχαρη από τεύτλα. Η ζάχαρη από τεύτλα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δημιουργήσει μια πιο τραγανή υφή και έχει μια μοναδική γεύση που λειτουργεί καλά σε ορισμένα αρτοσκευάσματα. Η ζάχαρη από τεύτλα και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο έχουν μικρές διαφορές ως προς τη γεύση και μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά στις συνταγές.

Παρόμοια Διατροφική Σύνθεση

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές διακρίσεις μεταξύ της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και της ζάχαρης από τεύτλα, αλλά διατροφικά, τα δύο είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Ανεξάρτητα από την πηγή, η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι ουσιαστικά καθαρή σακχαρόζη, μια ένωση που αποτελείται από μόρια γλυκόζης και φρουκτόζης.

Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων είτε από τεύτλα είτε από ζαχαροκάλαμο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και τα ηπατικά προβλήματα. Οργανισμοί υγείας, όπως η American Heart Association, συνιστούν να περιορίσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια) την ημέρα για τις γυναίκες και λιγότερο από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες.

Αυτό αναφέρεται σε όλες τις μορφές ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και τεύτλα, συμπεριλαμβανομένης της λευκής ζάχαρης, της καστανής ζάχαρης, της μελάσας και η ζάχαρη που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα επιδόρπια.

Συχνά Γενετικά Τροποποιημένο

Πολλοί καταναλωτές προτιμούν τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο έναντι της ζάχαρης από τεύτλα λόγω ανησυχιών για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι περίπου το 95% των ζαχαρότευτλων είναι γενετικά τροποποιημένα. Αντίθετα, όλο το ζαχαροκάλαμο που παράγεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ θεωρείται μη ΓΤΟ.

Μερικοί άνθρωποι είναι υπέρ των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών ως βιώσιμης πηγής τροφής που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα έντομα, τα ζιζανιοκτόνα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εν τω μεταξύ, άλλοι προτιμούν να αποφεύγουν τους ΓΤΟ λόγω ανησυχιών για αντοχή στα αντιβιοτικά, τροφικές αλλεργίες και άλλες πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Αν και ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι η κατανάλωση ΓΤΟ μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις στο ήπαρ, τα νεφρά, το πάγκρεας και το αναπαραγωγικό σύστημα, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στον άνθρωπο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη (14). Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε με ασφάλεια καλλιέργειες ΓΤΟ και ότι περιέχουν ένα προφίλ θρεπτικών συστατικών που είναι συγκρίσιμο με τις συμβατικές καλλιέργειες. Εάν ανησυχείτε για τις καλλιέργειες ΓΤΟ, είναι καλύτερο να επιλέξετε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή ζάχαρη από τεύτλα χωρίς ΓΤΟ για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε ΓΤΟ.

Συμπέρασμα

Η ζάχαρη από τεύτλα και ζαχαροκάλαμο διαφέρει ελαφρώς στη γεύση και μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, η ζάχαρη από τεύτλα παράγεται χωρίς τη βοήθεια κοκάλων ζώων, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για τους vegans ή τους χορτοφάγους. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να προτιμούν τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει συστατικά ΓΤΟ.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για αυτό, τόσο η ζάχαρη από τεύτλα όσο και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αποτελούνται από σακχαρόζη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Επομένως, ενώ μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μορφών ζάχαρης, η πρόσληψη οποιουδήποτε τύπου θα πρέπει να διατηρείται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πηγές 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Φτιάξετε Νόστιμο Και Υγιεινό Σταφιδόψωμο

Φτιάξετε Νόστιμο Και Υγιεινό Σταφιδόψωμο

Φτιάξετε Νόστιμο Και Υγιεινό Σταφιδόψωμο, vegan συνατγές

Περισσότερα
Βιταμίνες Στα Τρόφιμα, Πόσο Διατηρούνται Και Πότε Αλλοιώνονται;

Βιταμίνες Στα Τρόφιμα, Πόσο Διατηρούνται Και Πότε Αλλοιώνονται;

Πόσο Διατηρούνται Οι Βιταμίνες Στα Τρόφιμα Και Πότε Αλλοιώνονται;

Περισσότερα
ΕΦΕΤ: Τρώγοντας Με Ασφάλεια Στο Σπίτι- Εγχειρίδιο Οδηγιών