2023: ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΩΣ Η ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

2023: ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΩΣ Η ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

2023: ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΩΣ Η ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, λένε οι επιστήμονες
Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Οκτώβριος με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να θεωρείται ότι είναι 1,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα τέλη του 1800

Ο κόσμος αναμένεται να ήταν πιο ζεστός το 2023 από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά έχει καταγραφεί, δήλωσαν επιστήμονες, πριν από μια ορόσημο σύνοδο κορυφής για το κλίμα αυτόν τον μήνα.

«Μπορούμε να πούμε με σχεδόν βεβαιότητα ότι το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτή τη στιγμή είναι 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. «Το αίσθημα του επείγοντος για μια φιλόδοξη δράση για το κλίμα στο Cop28 δεν ήταν ποτέ υψηλότερο». Οι επιστήμονες του Copernicus ανακάλυψαν ότι τον περασμένο μήνα ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7 C πάνω από ό,τι πιστεύονταν ότι ήταν κατά τον μέσο όρο Οκτωβρίου στα τέλη του 1800.

Με την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης, οι άνθρωποι έχουν αντλήσει αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, τα οποία έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,2 C από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας για τον Οκτώβριο του 2023 ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε όλους τους μήνες στο σύνολο δεδομένων της, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, πίσω μόλις από τον προηγούμενο μήνα.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτό το ρεκόρ ζεστό έτος σημαίνει ρεκόρ ανθρώπινου πόνου», δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. «Μέσα σε αυτό το έτος, οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες που επιδεινώθηκαν πολύ από αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, ανθρώπους να χάσουν τα προς το ζην, να εκτοπιστούν κ.λπ. Αυτά είναι τα ρεκόρ που έχουν σημασία.

«Γι’ αυτό η συμφωνία του Παρισιού είναι μια συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μη τήρηση των στόχων της, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τεράστια κλίμακα».

Σε μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι πριν από οκτώ χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη θέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά οι τρέχουσες πολιτικές έχουν ρυθμιστεί να το θερμαίνουν κατά περίπου 2,4 βαθμούς Κελσίου.

Ο Akshay Deoras, ένας επιστήμονας μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Ο Οκτώβριος του 2023 είναι ένα άλλο ατυχές παράδειγμα που δείχνει πώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται με ένα τεράστιο περιθώριο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό χτυπούν τον πλανήτη πραγματικά σκληρά».

Η ζέστη ρεκόρ τον περασμένο μήνα άφησε τους επιστήμονες έκπληκτους. Αναμένουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες θα προκλήθηκαν από ένα ισχυρό μείγμα ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου, την επιστροφή του φυσικού καιρού El Niño και ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η πτώση της ρύπανσης από θείο και μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα.

Ο Copernicus είπε ότι οι συνθήκες του Ελ Νίνιο συνέχισαν να αναπτύσσονται, αλλά ότι οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας μέχρι στιγμής ήταν χαμηλότερες από αυτές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων ισχυρών γεγονότων το 1997 και το 2015.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις ότι η παγκόσμια θερμοκρασία από τον Ιούνιο του 2023 είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν το Ελ Νίνιο ήταν πολύ ισχυρότερο», δήλωσε ο Deoras. «Ο πλανήτης μας συνεχίζει να περνά μέσα από ατυχή ορόσημα στη μετεωρολογική του ιστορία και δεν θα είναι περίεργο να δούμε νέα ρεκόρ τους επόμενους μήνες».

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε ότι το τρέχον Ελ Νίνιο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα ενός Ελ Νίνιο συνήθως εμφανίζονται το έτος μετά τη σύστασή του, οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό το 2024 να είναι ακόμη πιο ζεστό.

Το Copernicus διαπίστωσε ότι η μέση παγκόσμια μέση θερμοκρασία μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Ξεπέρασε τον μέσο όρο των 10 μηνών για το 2016 – τον τρέχοντα κάτοχο του ρεκόρ για το πιο ζεστό έτος – κατά 0,1 C.

Ο Richard Allan, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Μόνο με γρήγορες και μαζικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε όλους τους τομείς, μπορούμε να αποφύγουμε αυτούς τους επαναλαμβανόμενους τίτλους ρεκόρ ζέστης και, το πιο σημαντικό, να περιορίσουμε την αυξανόμενη σοβαρότητα. των ακραίων υγρών, ζεστών και ξηρών που συνοδεύουν έναν κόσμο που θερμαίνεται γρήγορα».

πηγή:https://www.theguardian.com/


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Ταινία προσώπου για ρυτίδες: Η νέα τάση, Λειτουργεί πραγματικά;

Ταινία προσώπου για ρυτίδες: Η νέα τάση, Λειτουργεί πραγματικά;

Μια μέθοδος που περιλαμβάνει την εφαρμογή κολλητικών λωρίδων κατά μήκος των γραμμών και των ρυτίδων

Περισσότερα
ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (CBD) - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Πόσες Σκέψεις Μπορούμε Να Κάνουμε Την Ίδια Στιγμή;

Πόσες Σκέψεις Μπορούμε Να Κάνουμε Την Ίδια Στιγμή;

Πόσες Σκέψεις Μπορούμε Να Κάνουμε Την Ίδια Στιγμή;

Περισσότερα