Μικρόβια που τρώνε πλαστικά, νέα επιστημονική ανακάλυψη

Μικρόβια που τρώνε πλαστικά, νέα επιστημονική ανακάλυψη

Μικρόβια που τρώνε πλαστικά, νέα επιστημονική ανακάλυψη

Ο πλανήτης καλύπτεται από περίπου 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο που δεν θα διασπαστούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτή οι επιστήμονες είπαν ότι μπορεί να βρήκαν έναν τρόπο να βοηθήσουν, χάρη σε μικροσκοπικούς οργανισμούς σε μια από τις πιο κρύες περιοχές της Γης.

Ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Δασών, Χιονιού και Τοπίου WSL ανακάλυψαν πρόσφατα μικρόβια στην Αρκτική και από τις Άλπεις που θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την εξάλειψη ορισμένων μορφών πλαστικών απορριμμάτων. Τα μικρόβια, όπως ανακάλυψαν, θα καταναλώσουν ορισμένους τύπους πλαστικού που έχουν απομείνει στο περιβάλλον τους, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση μεγάλου μέρους των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται σε όλο τον πλανήτη.

Η χρήση μικροοργανισμών για την κατανάλωση πλαστικού δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά οι βιομηχανίες έχουν βασιστεί σε μικρόβια που απαιτούν θερμοκρασίες τουλάχιστον 86 βαθμών Φαρενάιτ για να κάνουν το γλέντι τους. Αυτή η απαίτηση καθιστά τη διαδικασία ανακύκλωσης πιο ενεργειακά και οικονομικής έντασης.

Όμως, τα μικρόβια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα βρέθηκε ότι διασπούν τα πλαστικά σε θερμοκρασίες έως και 59 βαθμούς Φαρενάιτ, οι οποίες εάν επεκταθούν στη βιομηχανία, θεωρητικά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική. Αυτή η ανακάλυψη έγινε αφού οι ερευνητές έθαψαν κομμάτια πλαστικού στο έδαφος της Γροιλανδίας και των Άλπεων. Τους μήνες που ακολούθησαν, παρατήρησαν βακτήρια και μύκητες να αναπτύσσονται στο πλαστικό. Ένα χρόνο μετά τη φύτευση των πλαστικών κομματιών, πήραν τα μικρόβια που βρέθηκαν σε αυτό και διεξήγαγαν περισσότερες δοκιμές σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα σε ένα εργαστήριο για να καθορίσουν πόσους τύπους πλαστικού θα μπορούσαν να καταναλώσουν.

Από τα 34 προσαρμοσμένα στο κρύο μικρόβια που μελέτησαν, βρήκαν 19 από τα στελέχη που εκκρίνουν ένζυμα που θα μπορούσαν να διασπάσουν ορισμένα πλαστικά. Ωστόσο, το μόνο πλαστικό που μπορούσε να διασπαστεί ήταν αυτά που ήταν βιοδιασπώμενα – κανένα από τα μικρόβια δεν μπορούσε να διασπάσει πιο παραδοσιακά πλαστικά, κατασκευασμένα από πλαστικό πολυαιθυλένιο.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Microbiology, μόλις λίγους μήνες αφότου η ομάδα δημοσίευσε συμπληρωματική έρευνα που διαπίστωσε ότι τα πλαστικά πολυαιθυλενίου, που χρησιμοποιούνται συχνά σε σακούλες σκουπιδιών, δεν διασπώνται με την πάροδο του χρόνου και ότι ακόμη και τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε σακούλες κομποστοποίησης απαιτούν εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποσυντεθεί.

Και ενώ η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον της ανακύκλωσης πλαστικών, οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι ο εντοπισμός των ενζύμων αποικοδόμησης του πλαστικού που παράγονται από τα μικρόβια και η βελτιστοποίηση της διαδικασίας για τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων ενζύμων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Beat Frey. «Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω τροποποίηση των ενζύμων για να βελτιστοποιηθούν οι ιδιότητες όπως η σταθερότητά τους».

Μελέτη: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1178474/full


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Κρέμα Προσώπου Με… Κριθάρι
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΠΟ 16ΧΡΟΝΟΥΣ: ΜΠΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΖΕΑΣ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΠΟ 16ΧΡΟΝΟΥΣ: ΜΠΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΖΕΑΣ

Oι ανήλικοι αυτοί επιχειρηματίες αποτελούν πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον

Περισσότερα
Αρωματικά Έλαια Ομορφιάς Και Ευεξίας Από Εσπεριδοειδή!

Αρωματικά Έλαια Ομορφιάς Και Ευεξίας Από Εσπεριδοειδή!

Αρωματικά Έλαια Ομορφιάς Και Ευεξίας Από Εσπεριδοειδή

Περισσότερα