Οι πράσινοι ήχοι συμβάλλουν στην ευημερία μας

Οι πράσινοι ήχοι συμβάλλουν στην ευημερία μας

Οι πράσινοι ήχοι συμβάλλουν στην ευημερία μας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η φύση έχει έναν ωκεανό γεμάτο οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Τι γίνεται όμως με το να ακούς τους ήρεμους ήχους της φύσης χωρίς να φύγεις ποτέ από το σπίτι σου; Μάθετε πώς λειτουργεί ο πράσινος ήχος και εάν μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, το άγχος, τη συγκέντρωση και τη γενική ευεξία σας.

Τι είναι ο πράσινος ήχος;

Ο πράσινος ήχος ονομάζεται εύστοχα για να περιγράψει ηχητικά τοπία της γαλήνιας ατμόσφαιρας της φύσης. Σκεφτείτε τον ήχο ενός απαλού ανέμου που φυσάει μέσα σε ένα φυλλώδες δάσος ή ένα ρυάκι στη μέση των βουνών. Έχει σκοπό να σας βοηθήσει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε εκεί και να αποκτήσετε αυτή την παρόμοια αίσθηση ηρεμίας. Έχει να κάνει με τη σύνδεση με τη φυσική μας επιθυμία να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους και να νιώθουμε την ηρεμία, την ανανέωση και την ισορροπία της.

Συγκεκριμένα, ο πράσινος ήχος περιλαμβάνει ήχους της φύσης που συνήθως αντιλαμβανόμαστε ως καταπραϋντικούς. Σε αντίθεση με τον λευκό θόρυβο, το πράσινο δεν ακολουθεί ομοιόμορφη κατανομή συχνότητας. Περιλαμβάνει μια μίξη αλλά με έναν συνολικά αρμονικό ήχο.

Πώς ακούγεται ο πράσινος ήχος;

Ο πράσινος ήχος μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία ήχων που δημιουργούν ένα γαλήνιο, φυσικό περιβάλλον, όπως:

  • Τραγούδι πουλιών
  • Τρεχούμενο νερό
  • Απόμακρη βροντή
  • Θρόισμα φύλλων
  • Άνεμος μέσα από δάση ή χωράφια

Τα οφέλη του πράσινου ήχου

Η φύση έχει ερευνηθεί για να υποστηρίξει τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας και, ενδεχομένως, την υγεία της καρδιάς. Η ακρόαση των ήχων της φύσης μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη, όπως:

Βελτιωμένος ύπνος

Η σταθερή ροή του πράσινου ήχου μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύπτοντας τους ήχους του περιβάλλοντος, όπως μοτοσικλέτες ή θορυβώδεις γείτονες. Δεδομένου ότι οι ήχοι της φύσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, μπορεί να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθεί και ακόμη και να ελαχιστοποιήσει τα νυχτερινά ξυπνήματα.

Αυξημένη χαλάρωση

Οι ήχοι της φύσης ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί χαλάρωση.

Συνδέεται με την υπόθεση της βιοφιλίας, την έμφυτη κλίση μας να συνδεόμαστε με τη φύση. Κλείνοντας τα μάτια μας και ακούγοντας τους ήχους των φύλλων που θροΐζουν, τα ρυάκια που ρέουν και τα πουλιά κελαηδούν, μπορεί να μας κάνει πολύ πιο εύκολο να φανταστούμε τον εαυτό μας περιτριγυρισμένο από πράσινο σε ένα μακρινό δάσος.

Καλύτερη συγκέντρωση

Όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, αλλά το περιβάλλον μας είναι γεμάτο διαταραχές, όπως ελικόπτερα, σειρήνες ή δυνατοί συνάδελφοι, ο εγκέφαλός μας φυσικά χάνει την εστίασή του. Ο ήχος του παρασκηνίου, όπως ο πράσινος ήχος, μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική μας λειτουργία. Αυτό περιλαμβάνει την προσοχή και τη μνήμη εργασίας όσον αφορά την ακρίβεια και τον χρόνο αντίδρασης. Είναι σαν να κρατά απασχολημένη την προσοχή του παρασκηνίου του εγκεφάλου μας, βοηθώντας στο να κάνουμε το σημαντικό υλικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε ευκολότερο.

Απόκρυψη θορύβου

Όλοι γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικό είναι όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε ή να εργαζόμαστε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Με τον πράσινο ήχο, ωστόσο, ακούτε έναν σταθερό ήχο "σσς" που μπορεί να καλύπτει αυτούς τους ανεπιθύμητους θορύβους. Μπορείτε να δώσετε προσοχή στον χαλαρωτικό ήχο του περιβάλλοντος, συντονίζοντας τους ήχους που εισέρχονται και βγαίνουν από την περιφερειακή εστίασή σας.

Ανακούφιση εμβοών

Οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα όπου ακούτε ένα κουδούνισμα ή ένα βουητό στο αυτί σας. Μπορεί να είναι συνεχές ή να έρχεται και να φεύγει, αλλά αρκετά απογοητευτικό που δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Η ηχοθεραπεία, όπως ο πράσινος ήχος, μπορεί να βοηθήσει με τις εμβοές, ειδικά εάν χρησιμοποιείται με άλλες θεραπείες όπως η εκπαίδευση ή η φαρμακευτική αγωγή.

Οι ήχοι του παρασκηνίου μπορεί να βοηθήσουν στην κάλυψη των συμπτωμάτων των εμβοών και να διευκολύνουν την εκτέλεση καθημερινών εργασιών και τον ύπνο. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν ο πράσινος ήχος, συγκεκριμένα, είναι πιο ωφέλιμος από άλλους ήχους.

Συστάσεις για ακρόαση πράσινου ήχου

Κάθε φορά που ακούτε μουσική ή ήχο χρώματος, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

  • Ρυθμίστε μια άνετη ένταση. Ορισμένοι λόχοι χρωμάτων μπορεί να φαίνονται υπερβολικοί, επομένως θα θέλετε ένα επίπεδο που να ακούγεται αλλά όχι τόσο δυνατό ώστε να τραβήξει την προσοχή σας. Θα πρέπει να αισθάνεται σαν ένα χαλαρωτικό μέρος του φόντου, όχι το κύριο γεγονός.
  • Επιλέξτε εγγραφές υψηλής ποιότητας. Αν ακούτε ανέμους στο δάσος με ρυάκια και ρυάκια, θα θέλετε την πραγματική συμφωνία. Οι εμπειρίες χαμηλής ποιότητας μπορεί να αποσπούν την προσοχή ή ακόμα και να σας εκνευρίζουν, απομακρύνοντάς σας από το να νιώθετε ότι βρίσκεστε στο ήρεμο περιβάλλον που αναζητάτε.
  • Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον. Ακόμη και η καλύτερη ποιότητα ήχου δεν θα σας βοηθήσει αν ακούτε με παλιά ακουστικά ή ηχεία σε θορυβώδη χώρο. Επενδύστε σε ακουστικά ακύρωσης θορύβου και ρυθμίστε τον χώρο σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος. Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι τα φυτά στο γραφείο σας μπορούν να μειώσουν το άγχος.
  • Γίνετε συνεπείς. Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη, εργαστείτε για να κάνετε τον ήχο χρώματος μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Έχετε μια λίστα αναπαραγωγής έτοιμη για το πρώτο πράγμα όταν ξυπνήσετε, ξεκινήσετε τη δουλειά ή ετοιμαστείτε για ύπνο. Μπορείτε ακόμη και να εξασκηθείτε στο να κλείνετε τα μάτια σας για το πρώτο λεπτό για να οραματιστείτε το τοπίο, ηρεμώντας περαιτέρω το νευρικό σας σύστημα.

Πού να ακούσω

Είναι εύκολο να βρείτε χρωματικούς θορύβους σχεδόν σε οποιαδήποτε μουσική πλατφόρμα, όπως υπηρεσίες ροής ή εφαρμογές. Spotify, Apple Music, και το YouTube έχουν όλα πλήθος λίστες αναπαραγωγής και μεμονωμένα τραγούδια για να διαλέξετε. Ορισμένες εφαρμογές χαλάρωσης μπορούν επίσης να σας επιτρέψουν να αναμίξετε και να ταιριάξετε ήχους για να δημιουργήσετε το δικό σας περιβάλλον πράσινου ήχου.

Υπάρχουν επίσης ιστότοποι αφιερωμένοι σε θορύβους περιβάλλοντος, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε κάθε λεπτομέρεια του ηχητικού σας τοπίου. Για παράδειγμα, μπορείτε να μειώσετε τον ήχο του ανέμου και να προσθέσετε ένα ρεύμα που ρέει.

Πράσινος ήχος σε σύγκριση με άλλους χρωματικούς ήχους

Κάθε χρωματικός ήχος έχει το δικό του φάσμα συχνοτήτων, οπότε ανάλογα με το τι χρειάζεστε αυτή τη στιγμή, μπορείτε να συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά τους.

Λευκός ήχος εναντίον πράσινου ήχου

Ο λευκός ήχος είναι αυτός ο στατικός ήχος που έχετε συνηθίσει να ακούτε από μια παλιά τηλεόραση χωρίς σήμα. Αποτελείται από όλες τις συχνότητες που ακούγονται στο ανθρώπινο αυτί και σε ίση ένταση. Σε σύγκριση με τα ηρεμιστικά αποτελέσματα των φυσικών ήχων του πράσινου ήχου, όπως το θρόισμα των φύλλων ή το απαλό αεράκι, το λευκό είναι πιο συνεπές και λειτουργεί καλά για να καλύπτει τα θορυβώδη περιβάλλοντα. Γι' αυτό είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χρωματικούς ήχους για ύπνο και συγκέντρωση.

Καφέ ήχος εναντίον πράσινου ήχου

Ο καφές ήχος είναι συνήθως χαμηλότερος σε συχνότητα και πιο πλούσιος σε βάθος από τον πράσινο ή τον λευκό ήχο - φανταστείτε τους βαθιούς ήχους ενός δυνατού ανέμου ή μιας μακρινής καταιγίδας. Ενώ ο πράσινος ήχος αφορά περισσότερο την προσομοίωση φυσικών περιβαλλόντων όσο το δυνατόν πιο κοντά.

Δεδομένου ότι ο καφές ήχος είναι χαμηλής συχνότητας, χρησιμοποιείται συνήθως για ύπνο, καθώς μπορεί να προσφέρει κάποιο βάθος για να πνίξει τους ενοχλητικούς θορύβους. Είναι επίσης εξαιρετικό για χαλάρωση και συγκέντρωση εάν βρίσκετε τις υψηλότερες συχνότητες ενοχλητικές ή αποσπώντας την προσοχή. Ωστόσο, εάν ηρεμείτε ιδιαίτερα από τους ήχους του εξωτερικού χώρου, το πράσινο μπορεί να είναι το καλύτερο.

Ροζ ήχος εναντίον πράσινου ήχου

Ο ροζ ήχος είναι μια ισορροπία μεταξύ λευκού και καφέ. Έχει μια συχνότητα που μειώνεται όσο αυξάνεται ο τόνος, γεγονός που του δίνει έναν πιο απαλό, πιο ομοιόμορφο ήχο.

Σκεφτείτε ελαφρές βροχοπτώσεις, ζεστό αεράκι ή ακόμα και καρδιακούς παλμούς. Πολλοί θεωρούν ότι το ροζ είναι πιο φυσικό και καταπραϋντικό από το λευκό, καθιστώντας το ιδανικό για ύπνο και χαλάρωση.

Σε σύγκριση με το πράσινο, το ροζ δεν αποτυπώνει απαραίτητα την ουσία της φύσης. Τελικά, όμως, ο καλύτερος ήχος εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του.

Παρενέργειες πράσινου ήχου

Η ακρόαση πράσινου ήχου είναι ως επί το πλείστον ευεργετική, αλλά να έχετε υπόψη σας την ένταση και το χρόνο που ακούτε. Οι υπερβολικά υψηλές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στο αυτί ή στην ακοή κατά την ακρόαση για παρατεταμένες περιόδους.

Τέλος, να θυμάστε ότι αυτό που είναι χαλαρωτικό για κάποιους δεν λειτουργεί απαραίτητα για όλους. Οι χρωματικοί ήχοι δεν μειώνουν πάντα το άγχος και αν οι ήχοι είναι πολύ έντονοι για εσάς εκείνη τη στιγμή, μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν το άγχος ή την απογοήτευση. Όπως με κάθε θεραπευτικό εργαλείο, η μετριοπάθεια και η επίγνωση των αντιδράσεών σας είναι το κλειδί.

Γενικά, ωστόσο, αν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα, να αισθάνεστε πιο χαλαροί ή να εργάζεστε πιο εύκολα, ο πράσινος ήχος μπορεί να σας βοηθήσει. Οι ήχοι της φύσης είναι εύκολο να βρεθούν, δωρεάν και εύκολο να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας.

Σκεφτείτε να βάλετε τους ήχους των μακρινών πουλιών που κελαηδούν το πρώτο πράγμα το πρωί ή ένα ρυάκι που ρέει όταν ξεκινάτε τη μέρα εργασίας σας. Το να το κάνετε συνήθεια είναι το καλύτερο στοίχημά σας για να διασφαλίσετε ότι το χρησιμοποιείτε καθημερινά για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Οι τοπ καλύτεροι Vegan χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων

Οι τοπ καλύτεροι Vegan χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων

μια λίστα με τους αγαπημένους μας vegan χαρακτήρες από τα αγαπημένα μας κινούμενα σχέδια, παρελθόν και παρόν

Περισσότερα
Είναι καλό να παίρνουμε χάπια για να αδυνατίσουμε;

Είναι καλό να παίρνουμε χάπια για να αδυνατίσουμε;

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μειώνει το βάρος μας !

Περισσότερα
Κατάθλιψη, πώς η θερμοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει;

Κατάθλιψη, πώς η θερμοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει;

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές θεραπείες

Περισσότερα