Τα ψάρια του γλυκού νερού περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες;

Τα ψάρια του γλυκού νερού περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες;

Τα ψάρια του γλυκού νερού περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες;

Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μερικοί από τους πρώτους προγόνους της ανθρωπότητας κάθονταν δίπλα σε μια από τις αρχαίες πλωτές οδούς της Κένυας και έφαγαν γατόψαρο.

Αυτό το είδος, που εξακολουθεί να καταναλώνεται ευρέως σήμερα, είναι απίστευτα κοινό. Μάλιστα, μπορείτε να τα βρείτε στα γύρω νερά κάθε ηπείρου (εξαιρουμένης της Ανταρκτικής). Αλλά η έρευνα δείχνει ότι ίσως είναι μια έξυπνη ιδέα να τους αφήσεις.

Και όχι, δεν πρόκειται για την υπεραλίευση, την αίσθηση των ψαριών ή την πλαστική ρύπανση (που είναι επίσης έγκυροι λόγοι για να σταματήσετε να τρώτε ψάρια). Αντίθετα, η μελέτη εξέτασε το PFAS, γνωστό και ως «για πάντα» χημικά.

Τα PFAS έχουν διεισδύσει σε πολλά μέρη της καθημερινής μας ύπαρξης. Έχουν βρεθεί σε ρούχα, χαλιά, ταπετσαρίες, τσάντες ποπ κορν, σαμπουάν, αδιάβροχο χαρτί και πρόσφατα σε κρέας και ψάρι.

Όμως, παρά το πόσο διαδεδομένα είναι, οι μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι καθόλου καλές για εμάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας και το περιβάλλον. Να γιατί είναι καιρός να είστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που περιέχουν PFAS, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών του γλυκού νερού. Αλλά πρώτα, τι είναι στην πραγματικότητα τα PFAS;

Τι είναι τα χημικά PFAS;

Χιλιάδες βιομηχανικά χημικά εμπίπτουν στην κατηγορία PFAS, η οποία αντιπροσωπεύει τις ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου. Σε πολλά πλαίσια, είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Είναι ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες, επομένως βοηθούν στη δημιουργία υδατοαπωθητικών ρούχων, για παράδειγμα, και αντικολλητικών τηγανιών.

Όμως, ενώ είναι χρήσιμα, τα PFAS γίνονται πολύ λιγότερο ελκυστικά όταν εξετάζετε τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στην ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας - το οποίο διεξάγει συνεχείς μελέτες για το PFAS - αυτή τη στιγμή, η έρευνα «αποκαλύπτει πιθανούς δεσμούς μεταξύ της έκθεσης των ανθρώπων σε PFAS και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία». Το τελευταίο περιλαμβάνει θέματα γονιμότητας, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γιατί τα PFAS ονομάζονται χημικά για πάντα;

Τα PFAS όχι μόνο αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αποτελούν επίσης περιβαλλοντική απειλή. Έχουν κερδίσει το παρατσούκλι «για πάντα χημικά», γιατί πολύ απλά, μόλις εισέλθουν στο περιβάλλον, δεν βιοδιασπώνται ούτε εξαφανίζονται.

«Μόλις απελευθερωθούν στο περιβάλλον, [όπως] κατά την κατασκευή ή την έκπλυση από ένα καταναλωτικό προϊόν, τα PFAS τείνουν να μεταναστεύουν στο νερό και να παραμένουν ανέπαφα για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους», σημειώνει η μη κερδοσκοπική Chem Trust που εστιάζει στα χημικά. «Αυτό τους επιτρέπει να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Τα PFAS έχουν βρεθεί στο περιβάλλον σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως η Αρκτική».

Στην Αρκτική, τα PFAS τείνουν να παγιδεύονται μέσα στον πάγο. Αλλά καθώς οι πάγοι λιώνουν (κάτι που συμβαίνει τώρα πιο συχνά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας), τα PFAS απελευθερώνονται πίσω στον ωκεανό σε πιο συγκεντρωμένα επίπεδα, γεγονός που έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του νερού.

«Η μεταβαλλόμενη φύση του θαλάσσιου πάγου, με πρώιμες και ακανόνιστες περιόδους απόψυξης, θα μπορούσε να μεταβάλλει την επεξεργασία και την απελευθέρωση ρύπων παράλληλα με βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ζωή στη βάση του θαλάσσιου τροφικού ιστού», δήλωσε ο περιβαλλοντικός χημικός Crispin Halsall. ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για το PFAS στην Αρκτική το 2021.

Υπάρχουν τοξικά PFAS στα ψάρια του γλυκού νερού;

Με το PFAS να μολύνει τους ωκεανούς, είναι λογικό ότι θα επηρεαστούν και τα ψάρια. Και, μετά από μια νέα ανάλυση, η Environmental Working Group (EWG) επιβεβαίωσε ότι τα ψάρια που αλιεύονται άγρια, του γλυκού νερού είναι μολυσμένα με τοξικά PFAS.

Στην πραγματικότητα, ανέφερε ότι η κατανάλωση μόνο μιας μερίδας ψαριού γλυκού νερού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το ίδιο με το να πίνετε πολύ μολυσμένο νερό κάθε μέρα για έναν ολόκληρο μήνα. Το πιο επηρεασμένο ψάρι; Γατόψαρο, μαζί με είδη λαβράκι. Σημείωσε επίσης ότι τα ψάρια που αλιεύτηκαν κοντά σε αστικές περιοχές είχαν τα χειρότερα επίπεδα PFAS.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι τα τοπικά ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες PFAS. Τον Μάρτιο του 2022, το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης πρότεινε ότι ο λόγος που οι Βιρμανοί πρόσφυγες στις Συρακούσες είχαν υψηλά επίπεδα PFAS στο αίμα τους ήταν ότι έτρωγαν τοπικά ψάρια.

Πώς να αποφύγετε τα PFAS στα τρόφιμα

Η αποφυγή των ψαριών του γλυκού νερού δεν είναι εύκολη για όλους. Όπως σημειώνει το EWG, για τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, το να πιάνουν ψάρια σε τοπικό επίπεδο είναι συχνά μια πιο προσιτή επιλογή από το να πηγαίνουν στο παντοπωλείο. Και για ορισμένες αυτόχθονες κοινότητες, το ψάρεμα είναι βασικό μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού. Για αυτόν τον λόγο, η ανώτερη επιστήμονας της EWG, Tasha Stiober, PhD, λέει ότι «ο εντοπισμός των πηγών έκθεσης σε PFAS αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία».

Ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου για κυβερνητικές υποθέσεις, λέει ότι οι εταιρείες που μολύνουν τα αποθέματα νερού, όπως οι δημοτικές χωματερές, για παράδειγμα, χρειάζονται να λογοδοτήσει.

«Για δεκαετίες, οι ρυπαίνοντες έχουν ρίξει όσο PFAS ήθελαν στα ποτάμια, τα ρυάκια, τις λίμνες και τους όρμους μας ατιμώρητα», είπε σε μια δήλωση. «Πρέπει να κλείσουμε τη βρύση της ρύπανσης PFAS από τις βιομηχανικές απορρίψεις, οι οποίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους Αμερικανούς καθημερινά».

Τα PFAS δεν βρίσκονται μόνο στα ψάρια του γλυκού νερού. Ενώ τα επίπεδα είναι χαμηλότερα, έχουν βρεθεί και σε ψάρια εκτροφής. Και, το 2019, ενδείξεις PFAS βρέθηκαν επίσης σε κέικ σοκολάτας, καθώς και σε μπακαλιάρο, γαρίδες και προϊόντα κρέατος όπως αλεσμένη γαλοπούλα, μπριζόλα και χοτ ντογκ. Και, τον Φεβρουάριο του 2022, δείγματα βοείου κρέατος από μια μικρή φάρμα του Μίσιγκαν περιείχαν «επικίνδυνα επίπεδα» PFAS. Ακόμη και τα λαχανικά μπορούν να επηρεαστούν εάν καλλιεργηθούν με νερό που περιέχει PFAS.

Οι επιστήμονες εργάζονται για μια λύση για όλη αυτή τη μόλυνση. Το καλοκαίρι του 2022, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το PFAS θα μπορούσε να καταστραφεί με υδροξείδιο του νατρίου, για παράδειγμα. Αλλά έως ότου αυτή ή μια άλλη λύση γίνει mainstream, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί κανείς ότι το φαγητό στο πιάτο σας είναι εντελώς απαλλαγμένο από τοξικές χημικές ουσίες.

Αλλά, εάν είναι προσβάσιμο σε εσάς, ένας τρόπος για να μειώσετε την πιθανότητα να φάτε ψάρι που περιέχει PFAS είναι να μην το φάτε. Αντ 'αυτού, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μία από τις εναλλακτικές επιλογές για vegan ψάρια που προσφέρονται. Επιπλέον, είναι επίσης καλύτερα για τον ωκεανό, καθώς δεν υποστηρίζουν την υπεραλίευση. Για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το σωστό ψάρι φυτικής προέλευσης για εσάς, έχουμε συγκεντρώσει αυτόν τον οδηγό με 14 επιλογές βίγκαν θαλασσινών.

Πηγή: https://vegnews.com

Διαβάστε επίσης...

Υπέρταση : Πώς να αντιμετωπίσετε την αρτηριακή υπέρταση στο σπίτι
ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

Δεν είναι απλώς μια πρόσφατη μόδα - η κατανάλωση εντόμων χρονολογείται από την προϊστορική εποχή.

Περισσότερα
Σκοινάκι Το…Θαυματουργό! Χτίστε Τη Σιλουέτα Σας Πανεύκολα

Σκοινάκι Το…Θαυματουργό! Χτίστε Τη Σιλουέτα Σας Πανεύκολα

Σκοινάκι Το…Θαυματουργό! Χτίστε Τη Σιλουέτα Σας Πανεύκολα

Περισσότερα