Υπάρχουν επιπτώσεις της Ηλιακής Έκλειψης στην Υγεία του Ανθρώπου;

Υπάρχουν επιπτώσεις της Ηλιακής Έκλειψης στην Υγεία του Ανθρώπου;

Υπάρχουν επιπτώσεις της Ηλιακής Έκλειψης στην Υγεία του Ανθρώπου;

Αν και οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν 2-3 φορές το χρόνο, σπάνια μπορούν να προβληθούν ξανά από το ίδιο μέρος. Επιπλέον, ο τύπος της ηλιακής έκλειψης μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, αν χάσατε την ολική έκλειψη ηλίου του Απριλίου 2024 στο Τέξας, θα μπορούσατε να δείτε μια δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου τον Οκτώβριο του 2024 στη Χαβάη.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές, οι επιστήμονες των πολιτών και το κοινό εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να δουν τις ηλιακές εκλείψεις όταν είναι δυνατόν. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις επιπτώσεις των ηλιακών εκλείψεων, τις ασφαλείς πρακτικές παρακολούθησης των εκλείψεων ηλίου και τους μύθους γύρω από τις ηλιακές εκλείψεις.

Τι είναι η ηλιακή έκλειψη;

Η έκλειψη Ηλίου είναι ένα κοσμικό γεγονός όταν η Σελήνη βρίσκεται μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Το φεγγάρι καλύπτει προσωρινά το φωτεινό πρόσωπο του Ήλιου και ρίχνει τη σκιά του στη Γη.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή της ομπρέλας αυτής της σκιάς μπορούν να δουν μια ολική έκλειψη ηλίου, ενώ οι άνθρωποι στην περιοχή της ηλιοφάνειας μπορούν να δουν μια μερική ηλιακή έκλειψη.

Είναι επικίνδυνη η έκλειψη ηλίου;

Μια έκλειψη ηλίου μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν την δείτε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια. Στην αρχαιότητα, όταν τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν κατανοητά, οι άνθρωποι θεωρούσαν τις εκλείψεις ως επικίνδυνα γεγονότα. Τώρα, με προηγμένες προβλέψεις, τα άτομα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να παρατηρήσουν με ασφάλεια τις ηλιακές εκλείψεις.

Οι επιπτώσεις μιας έκλειψης ηλίου στην ανθρώπινη υγεία

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι έχουν μελετήσει συστηματικά τις επιπτώσεις των ηλιακών εκλείψεων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Βάσει επιστημονικών μελετών, παρακάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν.

Ασφάλεια των ματιών (ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια)

Η παρακολούθηση των μερικών φάσεων μιας ηλιακής έκλειψης έστω και για ένα μικρό δευτερόλεπτο μπορεί να βλάψει τα μάτια. Μια σειρά περιπτώσεων μελέτης ανέφερε την εμφάνιση ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, μια οφθαλμική διαταραχή, χαρακτηρίζεται από θολή όραση, περιοχές με αλλοιωμένη όραση ή απώλεια όρασης στην κεντρική περιοχή, καθώς και πονοκεφάλους και ευαισθησία στο φως.

Η πρόγνωση για την ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια ποικίλλει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε τρεις μήνες, ενώ για άλλες, μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να υποστούν μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης. Ως εκ τούτου, οι γιατροί τονίζουν έντονα τη σημασία της χρήσης προστατευτικών γυαλιών κατά την παρακολούθηση της έκλειψης ηλίου.

Διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού

Καθώς το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, παρέχουν ενδείξεις στο ανθρώπινο σώμα για διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Οι επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται στο ζωικό βασίλειο.

Οι ερευνητές έχουν αναφέρει διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού στα έντομα. Για παράδειγμα, οι γρύλοι εδάφους, τα τζιτζίκια και άλλα έντομα σταμάτησαν ή μείωσαν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της συνολικής έκλειψης Ηλίου. Καθώς τα επίπεδα φωτός έπεφταν και οι θερμοκρασίες μειώθηκαν, τα νυκτόβια έντομα όπως οι γρύλοι δέντρων και οι γρύλοι του αγρού έγιναν ακουστά.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησε αλλοιωμένες συμπεριφορές σε ζώα του ζωολογικού κήπου όπως οι μπαμπουίνοι, οι γορίλες, οι καμηλοπαρδάλεις, τα φλαμίνγκο και οι λόρικες κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης. Αυτά τα ζώα έδειξαν προφανές άγχος και άρχισαν να ακολουθούν νυχτερινές συμπεριφορές όπως η επιστροφή στα κοτόπουλα.

Συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις

Διάσημοι συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Σαίξπηρ στο έργο του Οθέλλος, έχουν χρησιμοποιήσει την έκλειψη ως μεταφορά για το ψυχολογικό σκοτάδι. Ωστόσο, δεν έχουμε βρει επιστημονικές αναφορές για ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παρέχουν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για την κατανόηση ορισμένων πτυχών των συναισθηματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της έκλειψης ηλίου. Στην ανάλυση ανάρτησης X (πρώην Twitter), οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι ένιωσαν δέος για την έκλειψη ηλίου. Είχαν λιγότερη εστίαση στον εαυτό τους, μεγαλύτερη κοινωνικότητα, σχέση, συλλογική εστίαση και ταπεινότητα στα tweet τους σχετικά με την έκλειψη σε σύγκριση με χρήστες που δεν βρίσκονταν στο μονοπάτι της ολότητας.

Μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας

Η έρευνα έχει δείξει ότι κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, η ατμοσφαιρική θερμοκρασία πέφτει συνήθως κατά 6–7 ºC (περίπου 42–48 ºF) και η υγρασία αυξάνεται κατά 12% της ημερήσιας μέσης τιμής. Ο φωτισμός πέφτει και το απόλυτο σκοτάδι μπορεί να παρατηρηθεί κοντά στο σύνολο της έκλειψης. Ωστόσο, ερευνητικές μελέτες δεν έχουν αναφέρει καμία επίδραση στον άνθρωπο λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.

Υγεία του δέρματος

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης, οι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους για παρατεταμένη περίοδο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φωτοφθορές στο δέρμα ή βλάβη λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, οδηγώντας σε χαλάρωση του δέρματος και ρυτίδες.

Ωστόσο, αυτές είναι τυπικές επιδράσεις της έκθεσης στο ηλιακό φως και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η συγκεκριμένη επίδραση των ηλιακών εκλείψεων στο δέρμα.

Προφυλάξεις ασφαλείας κατά την παρακολούθηση έκλειψης ηλίου

Δεδομένου ότι η έκλειψη ηλίου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα μάτια και το δέρμα, είναι σημαντικό να τηρούνται οι προφυλάξεις ασφαλείας ενώ βλέπετε την έκλειψη ηλίου.
Σωστή προστασία των ματιών. Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) πρότεινε τη χρήση ασφαλών γυαλιών ηλιακής παρακολούθησης ή γυαλιών ηλίου έκλειψης. Μη χρησιμοποιείτε κανονικά γυαλιά ηλίου αντί για γυαλιά ηλίου έκλειψης. Αυτά τα γυαλιά ηλίου έκλειψης πρέπει να πληρούν το διεθνές πρότυπο ασφάλειας ISO 12312-2 και να διαθέτουν συγκεκριμένα φίλτρα. Αυτά τα φίλτρα μειώνουν το ορατό ηλιακό φως σε ασφαλή επίπεδα και εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Επιβλέπετε τα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να επιβλέπονται στενά κατά την παρακολούθηση της έκλειψης ηλίου. Οι πληροφορίες σχετικά με την έκλειψη ηλίου και οι προφυλάξεις που σχετίζονται με την ηλιακή έκλειψη πρέπει να κοινοποιούνται σε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να φορέσουν τα γυαλιά ηλίου έκλειψης.
Τεχνική προβολής pinhole. Όταν δεν είναι δυνατή η άμεση προβολή, είναι δυνατή η έμμεση προβολή με τρυπητό ή προβολή με τρύπα. Ένας προβολέας pinhole είναι μια κάρτα ευρετηρίου με μια τρύπα στο κέντρο. Αυτός ο προβολέας μπορεί να προβάλει την εικόνα της έκλειψης σε μια κοντινή επιφάνεια, όπως ένα πάτωμα ή έναν τοίχο.
Κοινοί μύθοι και γεγονότα για την έκλειψη ηλίου

Ενώ οι ηλιακές εκλείψεις είναι ευρέως αναγνωρισμένες, οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με αυτό το φαινόμενο εξακολουθούν να υφίστανται. Ας εξερευνήσουμε μερικά από τα πιο κοινά.

Οι εκλείψεις ηλίου είναι επικίνδυνες για τις έγκυες γυναίκες

Γεγονός: Δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. Σε διάφορους πολιτισμούς, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι εκλείψεις ηλίου ενέχουν κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες, οδηγώντας δυνητικά σε ανατομικά ελαττώματα στα νεογνά, όπως λαγόχειλο ή απώλεια όρασης λόγω της έκθεσης της μητέρας στην έκλειψη. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται επιστημονικής επικύρωσης.

Μια επιστολή προς τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού ανέφερε μια περίπτωση αποβολής ενός εμβρύου σε δίδυμη εγκυμοσύνη που έφερε μια 45χρονη γυναίκα με οξεία κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου. Ωστόσο, η γενίκευση τέτοιων παρατηρήσεων πρέπει να αποδειχθεί με έρευνα. Καμία μελέτη κοόρτης δεν έχει αναφέρει δυσμενείς επιπτώσεις της έκλειψης ηλίου σε έγκυες γυναίκες.

Η ματιά σε μια έκλειψη ηλίου μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση

Γεγονός: Εξαρτάται. Η εξέταση των μερικών φάσεων της ηλιακής έκλειψης πριν και μετά την ολότητα χωρίς κανένα προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό των ματιών. Η χρήση γυαλιών ηλίου έκλειψης ή τηλεσκοπίου με ηλιακά φίλτρα μπορεί να κάνει ασφαλή την παρακολούθηση της έκλειψης ηλίου.

Οι εκλείψεις ηλίου έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Γεγονός: Εξαρτάται. Αυστηρές επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αναφέρει έξαρση ή πρόκληση οποιασδήποτε ασθένειας ή διαταραχής κατά τη διάρκεια της έκλειψης ηλίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια ή δερματικές παθήσεις μετά από άμεση έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.

Δεν είναι ασφαλές να βγείτε έξω κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης

Γεγονός: Δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. Μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να προβληθεί σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους βλέποντας μια ηλιακή έκλειψη για αρκετές ώρες, εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως. Για την ασφάλεια του δέρματος, συνιστάται να φοράτε αντηλιακό και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως καπέλο.

Συνοπτικά, μια ολική έκλειψη Ηλίου είναι ένα σπάνιο και αξιοσημείωτο γεγονός, που προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για επιστημονική παρατήρηση. Ωστόσο, η άμεση θέαση των μερικών φάσεων μιας ηλιακής έκλειψης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια μας.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου έκλειψης που πληρούν το διεθνές πρότυπο ασφάλειας ISO 12312-2 για την προστασία των ματιών. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε τηλεσκόπια ή κιάλια για να δείτε την έκλειψη, βεβαιωθείτε ότι είναι εξοπλισμένα με ηλιακά φίλτρα. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της έκλειψης, εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό SPF για προστασία του δέρματος.

Εάν κατά λάθος δείτε έστω και ένα κλάσμα των μερικών φάσεων απευθείας, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Πηγές:

 

 

Διαβάστε επίσης...

11 ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ

11 ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ

Τι αποκαλύπτει η έρευνα;

Περισσότερα
Οστεοπόρωση : Άσκηση, διατροφή και ομοιοπαθητική

Οστεοπόρωση : Άσκηση, διατροφή και ομοιοπαθητική

Οστεοπόρωση : Άσκηση, διατροφή και ομοιοπαθητική

Περισσότερα
Πόσο σημαντική είναι η αισιοδοξία και η θετικότητα;

Πόσο σημαντική είναι η αισιοδοξία και η θετικότητα;

Το να είσαι αισιόδοξος, είναι στάση ζωής, είναι «τεχνική».

Περισσότερα