4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ

Σχεδόν όλοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτό το αίνιγμα - μπορείτε να πιάσετε ένα αυγό στο ψυγείο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε πόσο καιρό ήταν εκεί.

Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου, η ποιότητα ενός αυγού αρχίζει να μειώνεται καθώς ο θύλακας αέρα μέσα γίνεται μεγαλύτερος και τα ασπράδια γίνονται πιο λεπτά. Ωστόσο, ένα αυγό «χάνει» μόνο όταν αρχίσει να αποσυντίθεται λόγω βακτηρίων ή μούχλας.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε εάν τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Εδώ είναι οι 4 κορυφαίες συμβουλές για να καταλάβετε αν τα αυγά σας είναι καλά ή κακά:

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να καταλάβετε εάν τα αυγά σας είναι ακόμα καλά είναι να ελέγξετε την ημερομηνία στο κουτί. Αλλά αν πετάξετε τα αυγά στο ψυγείο αμέσως μόλις φτάσει αυτή η ημερομηνία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αυγά μπορεί να φέρουν ετικέτα είτε με ημερομηνία πώλησης έως και ημερομηνία λήξης, ανάλογα με την πολιτεία που ζείτε, για να σας ενημερώνουν εάν τα αυγά σας είναι ακόμα φρέσκα.

Πώληση κατά ημερομηνία: Η ημερομηνία «πώλησης έως» υποδεικνύει πόσο καιρό ένα κατάστημα πρέπει να προσφέρει αυγά προς πώληση — όχι περισσότερο από 30 ημέρες μετά τη συσκευασία — αλλά όχι απαραίτητα ότι τα αυγά έχουν χαλάσει.

Ημερομηνία λήξης: Μια ημερομηνία λήξης, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί την ημερομηνία μετά την οποία τα αυγά θεωρούνται λιγότερο από φρέσκα. Εάν δεν υπάρχει καμία από αυτές τις ετικέτες, υπάρχει μια άλλη ημερομηνία που μπορείτε να αναζητήσετε για να πείτε πόσο φρέσκα είναι τα αυγά σας.

Ημερομηνία συσκευασίας: Τα αυγά που έχει βαθμολογήσει το USDA απαιτείται να δείχνουν την «ημερομηνία συσκευασίας» στο χαρτοκιβώτιο, που είναι η ημέρα κατά την οποία τα αυγά ταξινομήθηκαν, πλύθηκαν και συσκευάστηκαν. Αλλά μπορεί να μην το αναγνωρίσετε αν δεν ξέρετε τι να αναζητήσετε.

Εάν τα αυγά σας εξακολουθούν να είναι εντός της ημερομηνίας λήξης ή «πώλησης έως» στο κουτί ή εντός 21-30 ημερών μετά την «ημερομηνία συσκευασίας», μπορείτε να είστε πολύ σίγουροι ότι είναι ακόμα φρέσκα. Και παρόλο που η ποιότητα ενός αυγού μπορεί να αρχίσει να μειώνεται μετά από μια ορισμένη ημερομηνία, μπορεί να είναι καλό να τρώγεται για αρκετές εβδομάδες, ειδικά εάν είναι στο ψυγείο, γεγονός που διατηρεί την ποιότητα και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ωστόσο, εάν τα αυγά σας έχουν περάσει την ημερομηνία που αναγράφεται στο χαρτοκιβώτιο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε άλλη μέθοδο για να διαπιστώσετε εάν το αυγό είναι καλό ή κακό.

Πραγματοποιήστε μια δοκιμή οσφρήσεως: Το τεστ sniff είναι η παλαιότερη, απλούστερη και πιο αξιόπιστη μέθοδος για να πει κανείς εάν ένα αυγό έχει χαλάσει. Αν διαπιστώσετε ότι τα αυγά σας έχουν περάσει την ημερομηνία «πώλησης» ή λήξης τους, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι ακόμα καλά με την οσμή. Τα αυγά που έχουν χαλάσει θα αναδίδουν μια αδιαμφισβήτητη μυρωδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι ωμά ή μαγειρεμένα.

Εάν δεν μπορείτε ήδη να καταλάβετε όταν το αυγό είναι στο κέλυφος, σπάστε το σε ένα καθαρό πιάτο ή μπολ και δώστε του μια οσμή. Εάν κάτι μυρίζει, πετάξτε το αυγό και πλύνετε το μπολ ή το πιάτο με ζεστό, σαπουνόνερο πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά. Εάν τα πράγματα μυρίζουν κανονικά, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου μυρωδιά, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το αυγό εξακολουθεί να είναι ασφαλές στη χρήση.

Ολοκληρώστε μια οπτική επιθεώρηση: Εκτός από τη μύτη σας, τα μάτια σας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να πείτε εάν ένα αυγό είναι καλό ή κακό. Ενώ το αυγό είναι ακόμα στο κέλυφος του, βεβαιωθείτε ότι το κέλυφος δεν είναι ραγισμένο ή γλοιώδες. Η λεπτότητα ή οι ρωγμές μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία βακτηρίων, ενώ μια κονιοποιημένη εμφάνιση στο κέλυφος μπορεί να υποδηλώνει μούχλα.

Εάν το κέλυφος φαίνεται στεγνό και άθικτο, σπάστε το αυγό σε ένα καθαρό, λευκό μπολ ή πιάτο πριν το χρησιμοποιήσετε. Αναζητήστε τυχόν ροζ ή ιριδίζον αποχρωματισμό στον κρόκο ή στα λευκά, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια αποχρωματισμού, πετάξτε το αυγό έξω και πλύνετε το μπολ με ζεστό, σαπουνόνερο πριν δοκιμάσετε ένα νέο αυγό. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν τα ασπράδια ή ο κρόκος του αυγού είναι ρευστό. Αυτό είναι ένδειξη ότι το αυγό είναι παλιό και ότι η ποιότητα έχει πέσει.

Εκτελέστε μια δοκιμή επίπλευσης: Η δοκιμή επίπλευσης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για τον έλεγχο του αν ένα αυγό είναι καλό ή κακό. Αυτή είναι επίσης μια κοινή μέθοδος. Για να εκτελέσετε τη δοκιμή επίπλευσης, τοποθετήστε απαλά το αυγό σας σε ένα μπολ ή έναν κουβά με νερό. Αν το αυγό βυθιστεί, είναι φρέσκο. Αν γέρνει προς τα πάνω ή ακόμα και επιπλέει, είναι παλιό. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς ένα αυγό γερνάει, ο μικρός θύλακας αέρα μέσα του μεγαλώνει καθώς απελευθερώνεται νερό και αντικαθίσταται από αέρα. Εάν ο θύλακας αέρα γίνει αρκετά μεγάλος, το αυγό μπορεί να επιπλέει. Αν και αυτή η μέθοδος μπορεί να σας πει αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή παλιό, δεν δείχνει αν είναι καλό ή κακό. Ένα αυγό μπορεί να βυθιστεί και να εξακολουθεί να είναι κακό, ενώ ένα αυγό που επιπλέει μπορεί να είναι καλό για κατανάλωση.

Συμπέρασμα

Η έλλειψη γνώσης σχετικά με το πότε ένα αυγό έχει χαλάσει κάνει μερικούς ανθρώπους να πετούν άσκοπα τα καλά αυγά. Μεταξύ των στρατηγικών που αναφέρονται εδώ, το να ανοίξετε ένα αυγό, να το μυρίσετε και να ελέγξετε για αποχρωματισμό είναι η πιο πειστική μέθοδος για τον προσδιορισμό της φρεσκάδας. Θυμηθείτε ότι τα αυγά που περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα. Επομένως, μην ξεχνάτε ότι ακόμα κι αν ένα αυγό περάσει αυτές τις δοκιμές, είναι σημαντικό να το μαγειρέψετε πλήρως σε ασφαλή θερμοκρασία πριν το φάτε.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία