5 οικιακά είδη που πρέπει να καθαρίσετε πρώτα μετά το κρυολόγημα

5 οικιακά είδη που πρέπει να καθαρίσετε πρώτα μετά το κρυολόγημα

5 οικιακά είδη που πρέπει να καθαρίσετε πρώτα μετά το κρυολόγημα

Αφού έχετε κρυώσει, υπάρχουν μερικά βασικά οικιακά πράγματα που πρέπει να απολυμανθούν σωστά.

Όταν εσείς ή κάποιος στο σπίτι σας έχει κρυολόγημα ή γρίπη, μία από τις κύριες ανησυχίες είναι πώς να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης. Η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες, επομένως η απολύμανση ενός κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικής σημασίας. Το συνηθισμένο κρυολόγημα προκαλείται από μια ομάδα ιών, πιο συχνά από τον ρινοϊό, που μεταδίδεται κυρίως στον αέρα και μεταδίδεται από άλλα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του κρυολογήματος.

Ακολουθούν τα είδη οικιακής χρήσης που οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την απολύμανση μετά από κάποια ασθένεια, καθώς και πρόσθετες συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας φρέσκο αυτήν την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης.

Αντικείμενα που πρέπει να καθαρίσετε αφού κρυώσετε

Ενώ ο καθαρισμός ολόκληρου του σπιτιού σας από πάνω προς τα κάτω θα ήταν ιδανικός για να πείτε «αντίο» στα εποχιακά μικρόβια, υπάρχουν μερικά πράγματα που αξίζουν πρώτα την προσοχή σας.

Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια: Αφού τελειώσετε με το κρυολόγημά σας, φροντίστε να βάλετε όλα τα σεντόνια του υπνοδωματίου στο πλύσιμο. Περνάμε πολύ χρόνο στο κρεβάτι μας ξεκουραζόμενοι όταν είμαστε άρρωστοι και πιθανόν να βήχουμε. Υπάρχει δυνατότητα εξάπλωσης παθογόνων εκεί και είναι καλύτερο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος με το καθάρισμα (πλυντήριο). Δεδομένου ότι το υπνοδωμάτιο μπορεί γρήγορα να γίνει ένας από τους πιο μολυσμένους από μικρόβια χώρους του σπιτιού ενώ είστε άρρωστοι, είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

Πετσέτες πλυσίματος: Παρόμοια με τα σεντόνια για το κρεβάτι και το μαξιλάρι, οι πετσέτες μπορούν να μεταφέρουν υπολείμματα της μόλυνσης και να μεταδώσουν σε άλλα μέλη του σπιτιού. Είναι γενικά καλή πρακτική να πλένουμε ή να αλλάζουμε πετσέτες μία φορά την εβδομάδα, καθώς μπορεί να φιλοξενούν παθογόνα σωματικά υγρά, ακόμη περισσότερο όταν είναι άρρωστος.

Καθαρά σκεύη φαγητού και ποτού: Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξαναχρησιμοποιήσετε την ίδια κούπα για τσάι όλη την ημέρα (ή την εβδομάδα), είναι καλύτερο να παίρνετε μια καθαρή κούπα με κάθε ξαναγέμισμα. Τα σκεύη φαγητού και ποτού μπορούν να φιλοξενήσουν γρήγορα μικρόβια. Επομένως, όχι μόνο θα πρέπει να αντικαθιστάτε αυτά τα σκεύη μετά από κάθε χρήση, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να μοιράζεστε φλιτζάνια/σκεύη με άλλους. Είναι καλύτερο να μην μοιράζεστε τα σκεύη φαγητού και ποτού ενώ είστε άρρωστοι για να περιορίσετε την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά τα σκεύη πριν τα μοιραστείτε με το υπόλοιπο σπίτι μετά το κρύο για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Καθαρίστε τα ηλεκτρονικά σας: Οι πιθανότητες είναι ότι το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής ή το tablet σας ήταν κοντά σας καθώς είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Αυτές οι συσκευές μπορούν γρήγορα να γίνουν ένα ασφαλές καταφύγιο για μικρόβια. Μια μελέτη του 2022 υποδηλώνει ότι τα τηλέφωνα—τα οποία σπάνια καθαρίζονται—μπορεί να αποτελούν σημαντικό χώρο αποθήκευσης παθογόνων παραγόντων. Ένα κάλυμμα που μπορεί να σκουπιστεί μπορεί να κάνει τον καθαρισμό ευκολότερο, αλλά τα απολυμαντικά μαντηλάκια μπορούν να σας επιτρέψουν να επαναχρησιμοποιήσετε τη συσκευή με ασφάλεια μετά από ασθένεια.

Σκουπίστε οποιεσδήποτε επιφάνειες υψηλής αφής: Και, μην ξεχνάτε να σκουπίζετε τυχόν επιφάνειες υψηλής αφής, όπως πάγκους μπάνιου ή πόμολα πόρτας. Οι διακόπτες φώτων, τα πόμολα των θυρών και οι πάγκοι πρέπει να απολυμαίνονται για να σκοτώσουν κάθε εναπομείναν ιό που θα μπορούσε να εξαπλωθεί εάν κάποιος δεν πλένει σωστά τα χέρια του Ενώ ένα κρυολόγημα δεν παραμένει μολυσματικό για πολύ εάν βρίσκεται σε μια επιφάνεια όπως ο πάγκος, ο ιός μπορεί να παραμείνει έως και μια εβδομάδα. Έτσι είναι συνετό να σκουπίζετε επιφάνειες που μπορεί να έχουν στεγνώσει σωματίδια αερολύματος και καλό για τη γενική καθαριότητα και υγιεινή για να πλένετε πετσέτες και ρούχα.

Άλλοι τρόποι για να ανανεώσετε το σπίτι σας μετά από ασθένεια

Ενώ η διασφάλιση της καθαρότητας αυτών των κύριων «μικροβίων» αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα κατά την ανάκτηση λόγω ασθένειας, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά πρόσθετα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στο σπίτι σας μια πλήρη επαναφορά. Συνιστούν να κρατάτε τα σκουπίδια και τα κλινοσκεπάσματα χωριστά, να αερίζετε τον χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα και να απολυμαίνετε τυχόν επιφάνειες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με άλλους.

Σκουπίστε τις επιφάνειες, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα, πλύνετε τα ρούχα, πλύνετε τα πιάτα και σκουπίστε τις επιφάνειες του μπάνιου, όπως πάγκους, κορυφές δέντρων, τουαλέτες, νεροχύτες και ντουζ. Η ηλεκτρική σκούπα και η προσθήκη ενός φυσικού διαχύτη με ευχάριστο άρωμα είναι μια ωραία προσθήκη για το αποσμητικό χώρου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι οδηγίες για το πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τον ιό. Για παράδειγμα, θα απολύμανα ένα σπίτι διαφορετικά ανάλογα με το αν κάποιος είχε COVID (εστίαση στον αερισμό/αερισμό του σπιτιού), RSV (απολύμανση επιφανειών αφού αυτό εξαπλώνεται μέσω επαφής/αφής), νοροϊό (χρειάζεται χλωρίνη ή συγκεκριμένα σποριοκτόνα απολυμαντικά μαντηλάκια σε επιφάνειες) κ.λπ.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τι συμβαίνει όταν η έμμονη ιδέα γίνεται ψυχαναγκασμός;

Τι συμβαίνει όταν η έμμονη ιδέα γίνεται ψυχαναγκασμός;

«Μήπως έχω ξεχάσει την κουζίνα αναμμένη; Κλείδωσα την εξώπορτα; Τελικά είναι ψυχαναγκαστικές πράξεις;

Περισσότερα
Γιατί αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Γιατί αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Γιατί αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Περισσότερα
Σταφύλι: Το Φρούτο-Φάρμακο Που Πρέπει Να Συμπεριλάβετε Οπωσδήποτε Στη Διατροφή Σας!