6 τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί στη ζέστη

6 τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί στη ζέστη

6 τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί στη ζέστη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι σε άνοδο, φέρνοντας περισσότερες περιπτώσεις καύσωνα σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το να παραμένετε ψύχραιμοι στον καιρό δεν είναι απλώς θέμα άνεσης ή προτίμησης - είναι κρίσιμο για την υγεία και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, των κατοικίδιων σας και των ηλικιωμένων και ευάλωτων.

Δεδομένης της εισροής καύσωνα που σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η ασφάλεια του καύσωνα και η κατανόηση του τρόπου διαχείρισης και πρόληψης των συνθηκών υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη γίνεται όλο και πιο σημαντική. Αυτός ο οδηγός προσφέρει μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και συμβουλές για ζεστό καιρό που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας.

Κατανοώντας τη ζέστη και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη

Το σώμα μας προσπαθεί πάντα να διατηρήσει μια κατάσταση ομοιόστασης ή ισορροπίας. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε υπερβολική ζέστη, το σώμα εργάζεται σκληρά για να μας κρατήσει πιο δροσερούς εσωτερικά, κυρίως μέσω του μηχανισμού της εφίδρωσης. Εάν έχετε κάνει ποτέ σωματική δραστηριότητα στη ζέστη, θα παρατηρήσετε πόσο γρήγορα το σώμα σας αρχίζει να ιδρώνει για να προσπαθήσει να σας δροσίσει καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας.

Ωστόσο, όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε ακραία καλοκαιρινή ζέστη ή διανύουμε παρατεταμένες περιόδους σε υψηλές θερμοκρασίες, αυτός ο μηχανισμός ψύξης μπορεί να καταπονηθεί και να καταπονηθεί, οδηγώντας δυνητικά στην εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Θερμική εξάντληση

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει πάρα πολύ νερό και αλάτι λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Έντονη εφίδρωση
 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλοι
 • Κράμπες στους μύες

Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης πιο σοβαρών καταστάσεων.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 60.000 υπερβολικοί θάνατοι προκλήθηκαν από τη ζέστη στην Ευρώπη μεταξύ Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022.

Θερμοπληξία

Όταν τα συστήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός μας αποτυγχάνουν, κινδυνεύουμε από μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται θερμοπληξία. Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο που χρησιμοποιείται στις ειδήσεις κάθε φορά που υπάρχει καύσωνας και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Θερμοκρασία σώματος πάνω από 104°F (40°C)
 • Σύγχυση
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Λιποθυμία/απώλεια συνείδησης

Το 2023, οι ΗΠΑ είχαν τους περισσότερους καύσωνες (ασυνήθιστα ζεστός καιρός που διαρκούσε δύο ή περισσότερες ημέρες) από το 1936.
6 τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί στη ζέστη

Καθώς τα πράγματα ζεσταίνονται σε όλο τον πλανήτη, η γνώση τρόπων για να παραμείνετε δροσερός μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ του να παραμείνετε υγιείς στη ζέστη, να λιώσετε σε μια λίμνη ιδρώτα ή ενδεχομένως να υποφέρετε από μια πιο σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη.

Συγκεντρώσαμε έξι από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Προκειμένου το σώμα μας να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία, πρέπει να φροντίσουμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Όταν ιδρώνουμε, χάνουμε πολλά υγρά και αυτό αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή κατά τη διάρκεια των καύσωνα. Προσέχετε για συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως αίσθημα δίψας, ξηροστομία ή αίσθημα κόπωσης όταν έχετε κοιμηθεί αρκετά

Η τακτική κατανάλωση νερού βοηθά το σώμα μας να λειτουργεί βέλτιστα και αποτρέπει την αφυδάτωση. Τα ποτά ηλεκτρολυτών και τα ισοτονικά αθλητικά ποτά μπορούν να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης και της άσκησης. Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ρυθμίστε τις υπενθυμίσεις για να πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποφύγετε την αφυδάτωση με αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη στη ζέστη.

2. Ντυθείτε για τη ζέστη

Το να ντύνεστε σωστά για τον καιρό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην άνεσή σας τις πιο ζεστές εποχές. Η επιλογή ρούχων που αφήνουν το σώμα σας να αναπνέει θα είναι μια πιο έξυπνη επιλογή από τις συνθετικές παγίδες ιδρώτα.

Επιλέξτε ελαφριά και αναπνεύσιμα υφάσματα, όπως βαμβάκι και λινό, και βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας είναι φαρδιά, ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει ελεύθερα.
Τα ρούχα με ανοιχτόχρωμα χρώματα είναι καλύτερα καθώς αντανακλούν το φως του ήλιου παρά τις σκούρες αποχρώσεις, που απορροφούν περισσότερη θερμότητα.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας και ένα καλό καπέλο για να προσφέρει σκιά και να προστατεύει το κεφάλι σας από το άμεσο ηλιακό φως. Τα γυαλιά ηλίου θα προστατεύσουν επίσης τα μάτια σας από την έντονη λάμψη του ήλιου και τις βλαβερές ακτίνες UV.

3. Τρώτε ελαφριές και ενυδατικές τροφές

Η επιλογή ελαφρών γευμάτων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό θα βοηθήσει με τα επίπεδα ενυδάτωσης και θα σας εμποδίσει να αισθάνεστε υπερβολικά ζεστοί, βαρείς και γεμάτοι.

Τροφές όπως το αγγούρι, το καρπούζι, ο ανανάς και οι φράουλες περιέχουν πολύ νερό και σας βοηθούν να ενυδατωθείτε.
Αποφύγετε τα βαριά και ζεστά φαγητά γιατί τα πυκνά γεύματα αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας καθώς το σώμα σας αφομοιώνει και μεταβολίζει.

Δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένες φράουλες και αγγούρι με ένα κλαδάκι φρέσκο ​​λάιμ σε μια κανάτα με παγωμένο νερό. Θα έχετε μια ωραία, φρουτώδη, δροσερή γεύση και μπορείτε να τσιμπήσετε και τα φρούτα.

4. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζέστης

Κατά τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας, προσπαθήστε να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την ύπαιθρο για να αποτρέψετε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ο χρόνος είναι το παν, καθώς ο ήλιος είναι συνήθως πιο δυνατός μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Προγραμματίστε τις υπαίθριες δραστηριότητές σας για νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν είναι ελαφρώς πιο δροσερό.

Εάν βρίσκεστε έξω στο ζεστό μέρος της ημέρας, φροντίστε να έχετε πρόσβαση σε σκιερά μέρη για ξεκούραση και να κάνετε συχνά διαλείμματα έξω από τον ήλιο.

Εάν πρέπει να βρίσκεστε έξω όταν ο ήλιος πνέει, δημιουργήστε σκιασμένες περιοχές χρησιμοποιώντας ομπρέλες στις οποίες μπορείτε να ξεκουραστείτε.

5. Χρησιμοποιήστε τεχνικές ψύξης

Μερικές φορές, η πλήρης αποφυγή της ζέστης απλά δεν είναι δυνατή, επομένως εδώ είναι μερικές τεχνικές ψύξης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη την ημέρα. Χρησιμοποιήστε παγοκύστες και κρύες, βρεγμένες πετσέτες και κάντε κρύο ντους για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να ανακουφιστείτε άμεσα από τη ζέστη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό αερισμό και ροή αέρα χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, κλιματισμό και ανοίγοντας τα παράθυρα κατά τις πιο δροσερές περιόδους της ημέρας. Οι λύσεις DIY όπως τα σπιτικά μπουκάλια και τα μπουκάλια ομίχλης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεωθείτε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

6. Διατηρήστε δροσερό τον χώρο διαβίωσής σας

Όταν έξω είναι φουσκωμένος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό σας περιβάλλον σας προσφέρει ένα καταφύγιο από τη ζέστη. Αποκλείστε το άμεσο ηλιακό φως χρησιμοποιώντας κουρτίνες και περσίδες για να μην ζεσταθούν πολύ τα δωμάτιά σας.

 Η χρήση ενός αφυγραντήρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, γεγονός που μπορεί να κάνει τον αέρα να αισθάνεται πιο δροσερός και λίγο πιο άνετος.Εάν γνωρίζετε ότι ζείτε σε μια περιοχή που είναι επιρρεπής σε καύσωνα, σκεφτείτε να αγοράσετε στόρια συσκότισης ή παντζούρια για να αποφύγετε τον φλεγόμενο ήλιο κατά τη διάρκεια της ζεστής περιόδου της ημέρας.

Ιδιαίτερη προσοχή για τις ευάλωτες ομάδες

Υπάρχουν ορισμένες ευάλωτες ομάδες στη ζέστη που είναι γενικά πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να φροντίζουμε ευάλωτα άτομα στις οικογένειες και την κοινότητά μας όταν υπάρχει καύσωνας, γι' αυτό ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Ομάδα
Πώς επηρεάζονται
Επιπλέον προφυλάξεις

Παιδιά και ηλικιωμένοι
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο αποτελεσματικά, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν άσχημα από την παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα.
Για να τα διατηρήσετε ασφαλή, φροντίστε να τα βοηθήσετε να παραμείνουν σωστά ενυδατωμένα, βεβαιωθείτε ότι φοράνε τα σωστά ρούχα και κρατήστε τα μακριά από την υπερβολική ζέστη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Άτομα με προβλήματα υγείας
Όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις ή παίρνουν ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της έκθεσης στη θερμότητα.
Συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με συγκεκριμένες προφυλάξεις που σχετίζονται με την κατάστασή τους και βεβαιωθείτε ότι έχουν ένα δροσερό, ασφαλές περιβάλλον μακριά από το δριμύ ηλιακό φως.

Κατοικίδια και ζώα
Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία από τη ζέστη. Τα κατοικίδια και τα ζώα μας χρειάζονται επίσης μέρη για να διατηρούνται δροσερά
Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άφθονο νερό και πρόσβαση στη σκιά και μην τα βγάζετε με τα πόδια έξω κατά τις περιόδους αιχμής της ζέστης της ημέρας.
Πρώτες βοήθειες για θερμική ασθένεια

 

Το να μπορείς να ανταποκριθείς γρήγορα και αποτελεσματικά στα σημεία και τα συμπτώματα μιας ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει τη ζωή κάποιου. Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει λεπτομερώς τι πρέπει να αναζητήσετε σε ένα άτομο που μπορεί να υποφέρει από μια κατάσταση θερμότητας και τις ενέργειες πρώτων βοηθειών που σχετίζονται με τη ζέστη που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Συμπτώματα Δράση

 • Θερμική εξάντληση: Βαριά εφίδρωση, αδυναμία, ζάλη, ναυτία και μυϊκές κράμπες. Μετακινήστε το άτομο σε δροσερό μέρος, δώστε νερό ή αθλητικά ποτά και δροσίστε το δέρμα με ένα υγρό πανί ή ένα δροσερό ντους.
 • Θερμοπληξία: Υψηλή θερμοκρασία σώματος, σύγχυση, γρήγορος καρδιακός παλμός και απώλεια των αισθήσεων.

Καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μετακινήστε το άτομο σε δροσερό μέρος, εφαρμόστε κρύα ή παγοκύστες, βάλτε βρεγμένα πανιά στο σώμα του και μην του δίνετε υγρά να πιει.

Τελικές σκέψεις σχετικά με την ετοιμότητα για τον καύσωνα

Δεν είναι πάντα εύκολο να παραμείνεις δροσερός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά όταν χτυπιέται από έναν καταιγιστικό καύσωνα. Ωστόσο, η ετοιμότητα για τον καύσωνα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην άνεση και την ασφάλειά σας. Γνωρίζοντας πώς αντιδρά το σώμα στη ζέστη και υιοθετώντας αποτελεσματικές στρατηγικές για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, μπορείτε να προστατέψετε εσάς, την οικογένειά σας και τους αγαπημένους σας από τους κινδύνους ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Όραση : Αιτίες και πρόληψη

Όραση : Αιτίες και πρόληψη

Όραση : Αιτίες και πρόληψη

Περισσότερα
Τσάι του βουνού : οι θρεπτικές του ιδιότητες και η συμβολή του στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Τσάι του βουνού : οι θρεπτικές του ιδιότητες και η συμβολή του στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Οι θρεπτικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού και η συμβολή του στην υγεία

Περισσότερα
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντέξουν την απογοήτευση;

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντέξουν την απογοήτευση;

Η ανοχή στην απογοήτευση δεν είναι εύκολη για κανέναν.

Περισσότερα