ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΊΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ;

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΊΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ;

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΊΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το ελαιόλαδο πωλείται δόλια σε όλο τον κόσμο είναι όταν έχει πραγματικά αναμειχθεί με άλλα έλαια. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι παίρνετε ένα καλό ελαιόλαδο, στην πραγματικότητα, οι κατασκευαστές μπορεί να αναμειγνύουν ελαιόλαδο με έλαια χαμηλότερης τιμής, χαμηλότερης ποιότητας, όπως φυτικό λάδι ή σογιέλαιο, για να μειώσουν το κόστος.

Επιπλέον, πολλά μπουκάλια ελαιόλαδου επισημαίνονται λανθασμένα ως «εξαιρετικά παρθένα» όταν είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερης ποιότητας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του National Consumer League έδειξε κάποτε ότι σχεδόν τα μισά από τα μπουκάλια που δοκιμάστηκαν από μερικούς μεγάλους λιανοπωλητές δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της ετικέτας «εξαιρετικά παρθένα». Τεχνικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι λάδι που είναι χαμηλό σε οξύ και χωρίς ελαττώματα γεύσης και οσμής. Ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αντικειμενικά ανώτερο, το λάδι χαμηλότερης ποιότητας είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή, κινητοποιώντας τους παραγωγούς παρακινούνται να επισημάνουν και να παραπλανήσουν.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο σας μπορεί να είναι νοθευμένο με την έννοια ότι δεν προέρχεται από εκεί που νομίζετε ότι προέρχεται. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του ελαιολάδου που διατίθεται στο εμπόριο ως «made in Italy» δεν παρασκευάζεται στην πραγματικότητα στην Ιταλία. Αντίθετα, προέρχεται από τη Συρία, το Μαρόκο, την Τυνησία ή την Τουρκία και εμφιαλώνεται και διατίθεται στο εμπόριο ως αυθεντικό ιταλικό ελαιόλαδο.

Πώς να αναγνωρίσετε εάν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο

Προφανώς, δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο που είναι κακό ή χαμηλής ποιότητας στη μαγειρική σας. Ξέρουμε όμως ότι πολλά από τα μπουκάλια στα ράφια του παντοπωλείου είναι ακριβώς αυτό. Επομένως, πρέπει να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε το ψεύτικο ελαιόλαδο, ώστε να αποφύγετε την εξαπάτηση.

  • Ελέγξτε την ημερομηνία συγκομιδής.  Δεν είναι τυπωμένα όλα τα μπουκάλια ελαιολάδου με την ημερομηνία συγκομιδής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η ημερομηνία συγκομιδής είναι άγνωστη, ο κατασκευαστής έχει αναμείξει με παλαιότερα λάδια ή το προϊόν είναι παλιό. Οι διαφανείς, αξιόπιστοι κατασκευαστές θα δημοσιεύουν γενικά την ημερομηνία συγκομιδής, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
  • Αγοράστε το απευθείας από τον παραγωγό. Αν ζείτε στην ύπαιθρο ή αν έχετε γνωστούς ελαιοπαραγωγούς στην επαρχία που τους εμπιστεύεστε, μπορείτε να αγοράζετε το λάδι σας από αυτούς. Συστήνουμε την αγορά από αυτούς τους παραγωγούς επειδή το σύνολο σχεδόν της νοθείας συμβαίνει από τους μεσάζοντες, αυτούς δηλαδή που αγοράζουν χύμα το ελαιόλαδο από τους μεμονωμένους αγρότες. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει ανάμιξη, να συσκευαστεί και να πουληθεί στην αγορά.
  • Κάντε του ένα τεστ αισθήσεων. Ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας ή «νοθευμένο» θα αποκαλυφθεί με ένα απλό αισθητηριακό τεστ. Τα φρέσκα, αυθεντικά ελαιόλαδα θα έχουν μια λαμπερή γεύση με μια πιπεράτη μπουκιά. Η καυστική γεύση οφείλεται στην παρουσία των πολυφαινολών. Τα νοθευμένα ελαιόλαδα θα έχουν θαμπή και λιπαρή γεύση, ακόμη και σαν κηρώδες ή κραγιόν, αν έχουν αρχίσει να ταγγίζουν.
  • Αναζητήστε Αναγνωριστικά Αυθεντικότητας. Δυστυχώς, για να δοκιμάσετε τη μυρωδιά και τη γεύση, πρέπει πρώτα να αγοράσετε το μπουκάλι. Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να εντοπίσετε τους απατεώνες χωρίς να ξοδέψετε μετρητά.
  • Αγοράστε μόνο ελαιόλαδο με την ένδειξη «έξτρα παρθένο». Άλλες λέξεις όπως "καθαρό", "ελαφρύ", "αυθεντικό" ή ακόμα και "ψυχρή έκθλιψη" δεν έχουν νόημα και δεν έχουν επίσημο ορισμό της βιομηχανίας.
  • Προσοχή στην ημερομηνία συγκομιδής. Η συγκομιδή των ελιών γίνεται μια φορά το χρόνο στα τέλη του φθινοπώρου. Εάν το μπουκάλι σας έχει ημερομηνία συγκομιδής τους τελευταίους 12-14 μήνες, είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.
  • Αναζητήστε ετικέτες με συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις ελιές. Όχι μόνο τη χώρα, αλλά την περιοχή στην οποία καλλιεργήθηκαν, τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς που χρησιμοποιήθηκε, νότες γεύσης και γεύσης κ.λπ. Οι φιάλες με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αραιωθεί.
  • Αναζητήστε παραγωγούς που εκτελούν δοκιμές τρίτων στα λάδια τους και αναφέρουν σημαντικά δεδομένα, όπως τον αριθμό πολυφαινολών και τα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά μέτρα ποιότητας.
  • Αναζητήστε μια σφραγίδα από έναν τρίτο φορέα πιστοποίησης

Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιαστείτε νοθεία;

Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού σας δεν σας ικανοποιεί τότε ζητήστε την βοήθεια από ένα χημικό εργαστήριο. Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία στις αναλύσεις ζητήστε να γίνει η ανάλυση των τιμών Κ και της οξύτητας. Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας και η Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στη συνέχεια αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τα SOS Της Λεύκης!

Τα SOS Της Λεύκης!

Λεύκη αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Περισσότερα
Το Στάδιο Πριν Το Χωρισμό

Το Στάδιο Πριν Το Χωρισμό

Το Στάδιο Πριν Το Χωρισμό

Περισσότερα
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ : 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ : 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Τρώτε τους σπόρους από το καρπούζι;

Περισσότερα