Η δύναμη της φύσης: 4 φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας

Η δύναμη της φύσης: 4 φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας

Η δύναμη της φύσης: 4 φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας

Τα αντιβιοτικά είναι ένα θαύμα της σύγχρονης ιατρικής, που βοηθούν τους ανθρώπους να αναρρώσουν από λοιμώξεις που πριν από λίγο περισσότερο από 100 χρόνια μπορεί να ήταν θανατηφόρες. Αν και μια αρκετά νέα ιατρική θεραπεία, τα φυσικά αντιβιοτικά υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η κουζίνα φιλοξενεί πολλά φυσικά αντιβιοτικά. Όπως το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τα φυσικά αντιβιοτικά στα τρόφιμα προστατεύουν από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Μπορούν να σας ωφελήσουν τα φυσικά αντιβιοτικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας; Ας δούμε τι έχει να πει η επιστήμη.

Κατανόηση των φυσικών αντιβιοτικών

Τα φυσικά αντιβιοτικά είναι οι βιοδραστικές ουσίες στα φυτά που καταπολεμούν τα επιβλαβή μικρόβια. Παρά το όνομα, τα φυσικά αντιβιοτικά δεν έχουν τους ίδιους μηχανισμούς δράσης με τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

Τα τρόφιμα περιέχουν ουσίες που προστατεύουν από τα βακτήρια. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αντιμικροβιακά μέσα και μπορεί να σκοτώσουν, να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Τα αντιμικροβιακά δεν είναι ίδια με τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που αναστέλλουν, βλάπτουν και καταστρέφουν επιβλαβή βακτήρια.

Τα φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη, όπως την πρόληψη ασθενειών ή να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από μια ήπια λοίμωξη. Ωστόσο, τα φυσικά αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

Κορυφαίες αντιβακτηριδιακές τροφές και τα οφέλη τους

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για τους αντιβακτηριακούς παράγοντες στα τρόφιμα, τον τρόπο δράσης τους και τα πιθανά οφέλη τους. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες πληροφορίες προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες, μελέτες κυττάρων και ζώων, επομένως δεν είναι σαφές πώς τα φυσικά αντιβιοτικά βοηθούν τους ανθρώπους.

Μερικά από τα κορυφαία αντιβακτηριακά τρόφιμα με πολλά υποσχόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα γευστικό μπαχαρικό και βασικό σε πολλές κουζίνες. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούν επίσης το σκόρδο ισχυρό θεραπευτικό παράγοντα, χρησιμοποιώντας το για τη θεραπεία καταστάσεων όπως το κρυολόγημα, οι αλλεργίες και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως αποδεικνύεται από μελέτες που αποδεικνύουν την ικανότητά του να εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως τα Shigella spp., Escherichia coli (E. coli) και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).

Οι ερευνητές αποδίδουν τα περισσότερα από τα οφέλη για την καταπολέμηση των βακτηρίων του σκόρδου στην αλισίνη, την ίδια ένωση που είναι υπεύθυνη για την ξεχωριστή γεύση και οσμή του.

Μέλι

Το μέλι είναι ένα από τα παλαιότερα φυσικά αντιβιοτικά, που χρονολογείται από την Αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιήθηκε από το στόμα και τοπικά για τη θεραπεία λοιμώξεων και πληγών. Πολλές ενώσεις στο μέλι μπορεί να προστατεύουν από τα βακτήρια.

Το μέλι είναι μια φυσική πηγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, ένα αντισηπτικό και απολυμαντικό παράγοντα. Το φυσικό γλυκαντικό έχει επίσης χαμηλό pH και περιεκτικότητα σε νερό, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέλι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κακών μικροβίων, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τύπος ή ποσότητα μελιού λειτουργεί καλύτερα.

Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς είναι ένα χρυσαφένιο μπαχαρικό με ξεχωριστή γεύση και το κύριο συστατικό του κάρυ. Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση πολυφαινόλης στον κουρκουμά που συνδέεται με την αντιβακτηριακή της δράση.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιβακτηριακό δυναμικό έναντι ορισμένων βακτηρίων όπως το S. aureus, το E. coli και τα είδη Bacillus. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή, επομένως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το μπαχαρικό στην προστασία σας από λοιμώξεις, αν όχι καθόλου.

Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα πλούσιο λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που προάγουν την υγεία. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το σταυρανθές λαχανικό έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν κατά των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία.

Μια εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά εκχυλίσματα από φύλλα λάχανου αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες όπως Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae και Staphylococcus aureus. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λάχανο και τα εκχυλίσματά του μπορεί να χρησιμεύσουν ως δυνητικός αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας.

Αν και οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι για τα πιθανά οφέλη των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του λάχανου, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια.
Πώς λειτουργούν τα φυσικά αντιβιοτικά στον οργανισμό

Το πώς λειτουργούν τα φυσικά αντιβιοτικά στον οργανισμό είναι ασαφές. Τα φυσικά αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν, να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το μικρόβιο. σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην λειτουργούν καθόλου.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο καλά δρουν τα φυσικά αντιβιοτικά ενάντια στις λοιμώξεις, μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες στα τρόφιμα μπορεί να καταπολεμήσουν τα μικρόβια πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην πρόληψη λοιμώξεων.

Τα φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας περιέχουν επίσης παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από ιούς, ωφελώντας την υγεία σας με άλλους τρόπους.

Ενσωμάτωση αντιβακτηριακών τροφών στη διατροφή σας

Η ενσωμάτωση αντιβακτηριακών τροφών στη συνήθη διατροφή σας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κερδίσετε οφέλη για την υγεία. Λήψη φυσικού αντιβιοτικού σε μορφή συμπληρώματος ή η χρήση του σαν φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με φάρμακα.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα πριν τα προσθέσετε στη ρουτίνα σας, καθώς μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια και τη δοσολογία.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αραιωτικό του αίματος και η υπερβολική λήψη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, καθιστώντας το δυνητικά επικίνδυνο εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος ή χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση.

Το μέλι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, το μέλι δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 12 μηνών, επειδή μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια που προκαλούν βρεφική αλλαντίαση, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που προκαλεί μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Θέλετε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για την ασφάλεια του μελιού εάν έχετε αλλεργία στη μέλισσα.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στα αντιμικροβιακά τρόφιμα

Οι αντιμικροβιακές τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συνεργαστούν με τις αντιβακτηριακές ενώσεις στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Μερικές από τις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά αντιμικροβιακά τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Φασόλια
  • Ξηροί καρποί
  • Πράσινο τσάι
  • Βότανα και μπαχαρικά (ρίγανη, κανέλα, κουρκουμάς, τζίντζερ κ.λπ.)

Όπως τα φυσικά αντιβιοτικά, αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν την ποιότητα της διατροφής σας. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στα γεύματά σας για να αποκτήσετε οφέλη για την υγεία και επιπλέον προστασία από ασθένειες. Πασπαλίστε τα φασόλια σε σαλάτες, σνακ με ξηρούς καρπούς και αρωματίστε τα γεύματα με βότανα και μπαχαρικά.

Κοινές παρανοήσεις σχετικά με τα φυσικά αντιβιοτικά

Τα φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία σας. Όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να είναι ευεργετικά κατά των ασθενειών. Ωστόσο, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική θεραπεία.

Τα φυσικά αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των λοιμώξεων και η χρήση φυσικών θεραπειών κατά τη θεραπεία μιας λοίμωξης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Επιπλέον, τα φυσικά αντιβιοτικά δεν μπορούν να προστατεύσουν από ιούς, μυκητιάσεις και άλλες μη βακτηριακές ασθένειες.

Καμία τροφή, συστατικό ή θρεπτικό συστατικό δεν μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες. Η καλύτερη φυσική σας άμυνα ενάντια στις ασθένειες είναι μια ποικίλη διατροφή που δίνει έμφαση σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Φυσικά αντιβιοτικά για συγκεκριμένα θέματα υγείας

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση φυσικών αντιβιοτικών για συγκεκριμένα θέματα υγείας είναι αραιά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας και θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες, μιλήστε με το γιατρό σας.

Οι λοιμώξεις του αυτιού, για παράδειγμα, είναι συχνές και μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, αλλά μερικές φορές χρειάζονται αντιβιοτικά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το σκόρδο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη στελεχών βακτηρίων που προκαλούν μολύνσεις στο αυτί. Ωστόσο, η φυσική θεραπεία δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι λαμβάνουν κουρκουμά πιστεύοντας ότι βοηθά στη διαχείριση της αρθρίτιδας, των πεπτικών προβλημάτων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για την υγεία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το δραστικό συστατικό του μπαχαρικού - η κουρκουμίνη - είναι δύσκολο να μελετηθεί επειδή είναι ασταθές και δεν απορροφάται καλά στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμπέρασμα

Τα φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα σας μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε καλά, ώστε να μην χρειάζεστε αντιβιοτικά. Ωστόσο, δεν υποκαθιστούν τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας για λοίμωξη.

Είναι ασφαλές να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυσικά αντιβιοτικά. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία σας. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής γεμάτη με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι η καλύτερη άμυνά σας ενάντια στις ασθένειες.

Στο τέλος, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φυσικό αντιβιοτικό συμπλήρωμα.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Ξηροφθαλμία: Εύκολοι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Ξηροφθαλμία: Εύκολοι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η ξηροφθαλμία έχει γίνει μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής.

Περισσότερα
Βιταμίνη Β5: Η βιταμίνη της ομορφιάς

Βιταμίνη Β5: Η βιταμίνη της ομορφιάς

Βιταμίνη Β5: Η βιταμίνη της ομορφιάς

Περισσότερα
Καμένος Πάτος Κατσαρόλας; Τι Κάνω;

Καμένος Πάτος Κατσαρόλας; Τι Κάνω;

Τι να κάνετε σε περίπτωση που καεί ο πάτος της κατσαρόλας σας

Περισσότερα