Ηλεκτρικές κουβέρτες, είναι ασφαλείς για την υγεία;

Ηλεκτρικές κουβέρτες, είναι ασφαλείς για την υγεία;

Ηλεκτρικές κουβέρτες, είναι ασφαλείς για την υγεία;

Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρικών κουβερτών, εάν έχετε μια νέα ηλεκτρική κουβέρτα, υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος πυρκαγιάς ή εγκαυμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για παλιές, κατεστραμμένες ή ακατάλληλα χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές κουβέρτες, οι οποίες ευθύνονται για τα περισσότερα περιστατικά ηλεκτρικών κουβέρτων που προκαλούν πυρκαγιές και κάψιμο ανθρώπων.

Αν σας αρέσει να κοιμάστε με ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι σας και δεν ξέρετε πόσο παλιά είναι η ηλεκτρική σας κουβέρτα, σκεφτείτε να πάρετε μια καινούργια γιατί: Οι νέες ηλεκτρικές κουβέρτες περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως έλεγχο ρεοστάτη, που μειώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς και εγκαυμάτων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Columbia, το 99 τοις εκατό όλων των πυρκαγιών ηλεκτρικής κουβέρτας προκαλούνται από άτομα ηλικίας 10 ετών και άνω. Οι παλιότερες κουβέρτες μπορεί να μην έχουν εσωτερικά χειριστήρια θερμοκρασίας για να τις απενεργοποιήσετε πριν ζεσταθούν πολύ. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των ηλεκτρικών κουβερτών και πώς να τους αποφύγετε.

Πώς να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τους κινδύνους από μια δυνητικά επικίνδυνη θερμαινόμενη κουβέρτα, όπως:

 • Αναζητήστε μια ετικέτα που υποδεικνύει ότι η κουβέρτα έχει δοκιμαστεί και εγκριθεί από μια εθνικά αναγνωρισμένη ανεξάρτητη εταιρεία δοκιμών, όπως η Underwriters Laboratories (UL).
 • Μην αγοράζετε μεταχειρισμένη ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Αποφύγετε κουβέρτες που δείχνουν σημάδια υπερβολικής φθοράς, όπως σκισίματα, αποχρωματισμούς, σημάδια καψίματος, φθαρμένο ηλεκτρικό καλώδιο ή κατεστραμμένο έλεγχο θερμοκρασίας.
 • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουβέρτα που έχει καλώδια και εξαρτήματα που δεν εφαρμόζουν σφιχτά και σωστά.
 • Κρατήστε την κουβέρτα στο φως. Αν δείτε ενσωματωμένα καλώδια θέρμανσης που είναι κατεστραμμένα ή μετατοπισμένα, μην χρησιμοποιήσετε την κουβέρτα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική κουβέρτα με ασφάλεια

Παρόλο που οι σύγχρονες κουβέρτες θέρμανσης θεωρούνται γενικά ασφαλείς, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Οι προτάσεις για σωστή χρήση περιλαμβάνουν:

 • Όταν δεν χρησιμοποιείτε την κουβέρτα σας, απενεργοποιήστε την.
 • Μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία ηλεκτρικές κουβέρτες τη φορά.
 • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουβέρτα και θερμαντικό μαξιλάρι ταυτόχρονα.
 • Για να αποφύγετε την ακούσια ενεργοποίηση, μην συνδέετε την κουβέρτα σας σε πρίζα που ελέγχεται από διακόπτη φώτων.
 • Μην πλένετε ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Μην καθαρίζετε μια ηλεκτρική κουβέρτα με στεγνό καθάρισμα.
 • Εάν η κουβέρτα σας δεν έχει χρονοδιακόπτη, απενεργοποιήστε την πριν κοιμηθείτε.
 • Μην ξαπλώνετε και μην κάθεστε πάνω από μια ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Μην πιέζετε τις άκρες μιας ηλεκτρικής κουβέρτας κάτω από το στρώμα.
 • Μην στοιβάζετε μαξιλάρια, κουβέρτες, βιβλία, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα πάνω από μια ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα μπουκάλι ζεστού νερού και ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Μην συνδέετε ή ενεργοποιείτε μια υγρή ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουβέρτα με ρυθμιζόμενο, νοσοκομειακό κρεβάτι ή κρεβάτι νερού.
 • Όταν αποθηκεύετε μια ηλεκτρική κουβέρτα, τυλίξτε την απαλά ή κρεμάστε την. Εάν πρέπει να το διπλώσετε, διπλώστε με όσο το δυνατόν λιγότερες πτυχές.
 • Μην ανάβετε ή αφήνετε αναμμένη μια ηλεκτρική κουβέρτα που είναι διπλωμένη ή τυλιγμένη.
 • Εάν ανησυχείτε για μια ηλεκτρική κουβέρτα, αποσυνδέστε την. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως κανονική κουβέρτα.

Η ηλεκτρική κουβέρτα και η σύνδεση καρκίνου

Για χρόνια, η συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων (EMFs) και του καρκίνου έχει συζητηθεί. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι πηγή ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF-EMF), όπως και τα καλώδια ρεύματος, οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις και οι ηλεκτρικές συσκευές όπως πιστολάκια μαλλιών και ξυριστικές μηχανές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι «δεν έχει εντοπιστεί κανένας μηχανισμός με τον οποίο τα ELF-EMF ή η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο». Το Berkeley Wellness υποδεικνύει επίσης ότι δεν υπάρχουν "πειστικές αποδείξεις ότι οι τυπικές εκθέσεις σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ενέχουν κίνδυνο" πρόκλησης καρκίνου.

Ηλεκτρικές κουβέρτες και εγκυμοσύνη

Τα αναπτυσσόμενα έμβρυα μπορεί να είναι ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος επιπλοκών, ο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στις έγκυες γυναίκες να διακόπτουν τη χρήση θερμαινόμενης κουβέρτας ενώ είναι έγκυες. Μαζί με τις ηλεκτρικές κουβέρτες, οι έγκυες γυναίκες αποφεύγουν την υπερθέρμανση σε σάουνες και υδρομασάζ.

Ηλεκτρικές κουβέρτες και διαβήτης

Εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να αποθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρικών κουβερτών και θερμαντικών μαξιλαριών. Μια επιπλοκή του διαβήτη για μερικούς ανθρώπους είναι η νευροπάθεια (νευρική βλάβη). Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αισθάνεστε εάν μια ηλεκτρική κουβέρτα ή θερμαντικό μαξιλάρι είναι ακατάλληλα ζεστό. Εάν δεν καλέσετε ή δεν αποσύρετε την ηλεκτρική κουβέρτα ή θερμαντικό μαξιλάρι που είναι πολύ ζεστό, μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και ακόμη και εγκαύματα.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, εάν έχετε διαβήτη και θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική κουβέρτα, σκεφτείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ζεστάνετε το κρεβάτι σας πριν πάτε για ύπνο και, στη συνέχεια, κλείστε την κουβέρτα ή αφαιρέστε την πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Ηλεκτρικές κουβέρτες και κακή κυκλοφορία

Εάν έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να μην είστε ευαίσθητοι στη ζέστη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική κουβέρτα ή θερμαντικό μαξιλάρι για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω για άτομα με διαβήτη και νευροπάθεια.

Συμπέρασμα

Οι νέες ηλεκτρικές κουβέρτες αποτελούν ελάχιστο κίνδυνο για την ασφάλεια, αλλά οι παλιές, κατεστραμμένες ή ακατάλληλα χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή εγκαυμάτων. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί να είναι ένας παράγοντας υπερθέρμανσης για τις έγκυες γυναίκες και πολλοί οργανισμοί υγείας συνιστούν τη διακοπή της χρήσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF-EMFs) που δημιουργούνται από ηλεκτρικές κουβέρτες και τον καρκίνο, δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη αιτίας και αποτελέσματος.

Πηγές

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Αυγοτάραχο: Η Σούπερ Τροφή!

Αυγοτάραχο: Η Σούπερ Τροφή!

Αυγοτάραχο: Η Σούπερ Τροφή!

Περισσότερα
4 Τρόποι Για Να Διώξετε Το Στρες Με Τη Ρεφλεξολογία, Της Αγγελικής Μπομπούλα
Πώς μπορείς να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου;

Πώς μπορείς να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου;

Βάλε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου, που θα επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Περισσότερα