Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο στο σπίτι σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο στο σπίτι σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο στο σπίτι σας

Έχουμε συνηθίσει να προμηθευόμαστε όλα μας τα καθαριστικά έτοιμα και γεμάτα χημικά. Όμως, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειαζόμαστε αυτά τα ισχυρά καθαριστικά και ότι η λύση βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Για παράδειγμα, το μηλόξυδο έχει πολλαπλές χρήσεις ακόμα και στον καθαρισμό του σπιτιού και πάνω απ’ όλα είναι μη τοξικό.

8 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηλόξυδο στο σπίτι

1. Καθαριστικό κουζίνας πολλαπλών χρήσεων

Έχουν περάσει οι μέρες που αγοράζαμε ένα νέο καθαριστικό για κάθε συσκευή της κουζίνας. Χάρη στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μηλόξυδου, πολλοί το χρησιμοποιούν σε πολλά σημεία της κουζίνας. Για να το δοκιμάσετε κι εσείς, ανακατέψτε 2 φλιτζάνια νερό και ½ με 1 φλιτζάνι μηλόξυδο σε ένα μπουκάλι σπρέι. Χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες σε όλη την κουζίνα, όπως τους πάγκους, το φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο. Μην το χρησιμοποιείτε όμως σε γρανίτη ή μάρμαρο, γιατί μπορεί να επηρεάσει τη λάμψη του υλικού.

2. Καθαρίστε τα παράθυρα

Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν χρειάζεστε καθαριστικό και γι’ αυτό. Ένα διάλυμα με μηλόξυδο μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά. Πρώτα, σκουπίστε το παράθυρο με ένα στεγνό ύφασμα για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Ψεκάστε το παράθυρο με το διάλυμα και ύστερα σκουπίστε με μια πετσέτα. Στεγνώστε την επιφάνεια στη συνέχεια με ένα ύφασμα με μικροΐνες ή με πετσέτα.

3. Αφαιρέστε λεκέδες καφέ από τις κούπες

Αν είστε φανατικοί του καφέ ή του τσαγιού, θα έχετε παρατηρήσει τους λεκέδες που αφήνουν στο εσωτερικό της κούπας. Με λίγο μηλόξυδο όμως μπορείτε να τους ξεφορτωθείτε. Γεμίστε την κούπα με ίση ποσότητα ζεστού νερού και μηλόξυδου. Αφήστε να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και ύστερα τρίψτε το με ένα σφουγγάρι.

4. Καθαρίστε τις επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες κοπής κρύβουν πολλά βακτήρια και μυρωδιές, ειδικά αν μαγειρεύετε συχνά στο σπίτι. Γι’ αυτό, αφού τα πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι, περάστε τα με λίγο μηλόξυδο. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι το ξύδι μπορεί να λεκιάσει τις ξύλινες επιφάνειες, οπότε προσέχουμε πού τα εφαρμόζουμε.

5. Παγίδα για τις μύγες

Θέλετε να ξεφορτωθείτε τις μύγες από την κουζίνα σας. Φτιάξτε μια εύκολη παγίδα με μηλόξυδο. Βάλτε λίγο μηλόξυδο σε ένα μικρό βάζο. Προσθέστε λίγο σαπούνι από πάνω, μετά αφήστε το στον πάγκο σας δίπλα από τον νεροχύτη. Το μηλόξυδο θα προσελκύσει τις μύγες.

6. Καθαρίστε τα σιφόνια

Ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο σιφόνι, μετά 1 φλιτζάνι μηλόξυδο. Ο συνδυασμός αυτός θα αρχίσει να αφρίζει και θα βοηθήσει στο καθάρισμα του σωλήνα, σε σημεία που δεν φτάνει δηλαδή το χέρι μας. Περιμένετε για 15 λεπτά τουλάχιστον και ύστερα προσθέστε ζστό νερό.

7. Τρίψτε τη λεκάνη

Μία μέθοδος είναι να ψεκάσετε μηλόξυδο στο εσωτερικό της λεκάνης, να το αφήσετε για 15 λεπτά και μετά να τρίψετε και να ξεπλύνετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε κατευθείαν διάλυμα μηλόξυδου στη λεκάνη. Κάποιοι προσθέτουν και λίγη μαγειρική σόδα πριν τρίψουν.

8. Ξεφορτωθείτε τη μούχλα και τα σημάδια από σαπούνι

Καθώς καθαρίζετε το μπάνιο, αφαιρέστε τη μούχλα και το σημάδι από σαπούνι με μηλόξυδο. Χρησιμοποιήστε το ως διάλυμα. Ανακατέψτε ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1-2 κουταλιές σαπούνι και λίγο μηλόξυδο.

Πηγές: mindbodygreen.com/articles/ways-to-clean-your-home-with-apple-cider-vinegar, enallaktikidrasi

Διαβάστε επίσης...

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ και τα όνειρα

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ και τα όνειρα

Αν και η θεωρία των ονείρων του Σίγκμουντ Φρόιντ έχει επικριθεί, ο αντίκτυπός της στον πολιτισμό παραμένει επίκαιρος

Περισσότερα
Είναι καλύτερα ένα ζευγάρι να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι ή σε χωριστά;

Είναι καλύτερα ένα ζευγάρι να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι ή σε χωριστά;

Είναι καλύτερα ένα ζευγάρι να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι ή σε χωριστά;

Περισσότερα
Κεταμίνη, όσα θα θέλατε να μάθετε

Κεταμίνη, όσα θα θέλατε να μάθετε

Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που οι γιατροί χρησιμοποιούν ως αναισθητικό για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης

Περισσότερα