Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη; Τι να διαλέξετε;

Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη; Τι να διαλέξετε;

Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη; Τι να διαλέξετε;

Ο τρόπος με τον οποίο επικαλύπτεται ένα είδος μαγειρικού σκεύους μπορεί να επηρεάσει το πόσο υγιεινό (ή ασφαλές) είναι στη χρήση του. Γενικά, οι επιλογές μαγειρικών σκευών από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα είναι οι πιο υγιεινές, καθώς δεν έχουν επίστρωση. Οι ειδικοί συνιστούν να έχετε προτεραιότητα να διατηρείτε τα μαγειρικά σας σκεύη, ανεξάρτητα από το είδος που έχετε, σε καλή κατάσταση, αποφεύγοντας την υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας μαλακά σφουγγάρια για να καθαρίσετε και μην ξύνετε κατσαρόλες και τηγάνια με μεταλλικά σκεύη.

Ορισμένες επιλογές μαγειρικών σκευών μπορεί να είναι πιο υγιεινές στη χρήση από άλλες.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μαγειρικών σκευών. Ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, τεφλόν, χυτοσίδηρος, χαλκός — η λίστα συνεχίζεται. Με όλες αυτές τις επιλογές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Ποιο έχει την υψηλότερη ποιότητα υλικού; Υπάρχει κάποιο που είναι γνωστό ότι είναι το καλύτερο αντικολλητικό τηγάνι; Το πιο σημαντικό, με ποιο είδος μαγειρικού σκεύους είναι πιο ασφαλές να μαγειρεύετε;

Ενώ ψωνίζετε, θα συναντήσετε αυτούς τους δύο κύριους τύπους μαγειρικών σκευών: κεραμικό και PTFE (πιο γνωστό με το εμπορικό του όνομα, Teflon). Το PTFE είναι περισσότερο γνωστό για την αντικολλητική του ποιότητα. Ωστόσο, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην επίστρωση PTFE και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η χημική ουσία υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του τεφλόν συσχετίστηκε με καρκίνο. Αυτή η επιβλαβής χημική ουσία έκτοτε έχει απαγορευτεί. Τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένα από παράγωγο άμμου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα λείο, αντικολλητικό φινίρισμα.

Επιλέγοντας τα πιο υγιεινά μαγειρικά σκεύη

Όταν επιλέγετε ένα κομμάτι μαγειρικού σκεύους για το σπίτι σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι είναι ασφαλέστερο για μακροχρόνια χρήση.

Στο μεγαλύτερο μέρος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αγοράσετε ασφαλή μαγειρικά σκεύη για το σπίτι σας, όπου ελπίζουμε να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος του μαγειρέματος. Και, τεχνικά, οι πιο «υγιεινές» επιλογές στα μαγειρικά σκεύη δεν είναι ούτε κεραμικό ούτε τεφλόν, αλλά το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι.

Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να αγοράσετε γυάλινα ή Pyrex, κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι πιο υγιεινές επιλογές για μακροχρόνια/ισόβια χρήση. Αυτό εξαρτάται από το πώς επικαλύπτονται τα μαγειρικά σκεύη.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ο τύπος του υποκείμενου μετάλλου, η επίστρωση και ο τρόπος εφαρμογής του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κεραμικά σκεύη είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και επικαλυμμένα με αντικολλητικό υλικό (συνήθως πυρίτιο). Αυτό είναι πιο ασφαλές, σχετικά μιλώντας, σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά ορισμένες μάρκες μπορεί να χρησιμοποιούν μια επίστρωση που περιέχει βαρέα μέταλλα.

Η χημική ουσία στα αυθεντικά προϊόντα Teflon έχει απαγορευτεί από το 2014 (PFOA). Τα νεότερα προϊόντα Teflon χρησιμοποιούν PFA, αν και η έρευνα συνδέει αυτές τις χημικές ουσίες και με ανησυχίες για την υγεία.

Επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες κεραμικών και τεφλόν, ο πραγματικός τύπος επικαλύψεων και ο τρόπος εφαρμογής των επικαλύψεων και ο τύπος μετάλλων από τα οποία κατασκευάζεται το πραγματικό τηγάνι, υπάρχουν πολλές μεταβλητές της μακροζωίας και της σχετικής ασφάλειας. Επειδή τόσο τα κεραμικά όσο και τα προϊόντα τεφλόν περιέχουν επίστρωση—το γυαλί και ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν περιέχουν. Αυτό κάνει το τελευταίο μια πιο ασφαλή, πιο υγιεινή επιλογή.

Αειφορία κεραμικών εναντίον τεφλόν

Γενικά, η βιωσιμότητα τόσο των κεραμικών όσο και των σκευών από τεφλόν εξαρτάται από τον τρόπο καθαρισμού τους. Η Perko συνιστά τα ακόλουθα για να διατηρείτε τα μαγειρικά σας σκεύη σε καλή κατάσταση:

  • Αποφύγετε την υψηλή θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα
  • Αποφύγετε το ψήσιμο
  • Πλύνετε με ένα μαλακό σφουγγάρι
  • Αποφύγετε το τρίψιμο με οτιδήποτε λειαντικό
  • Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών λαβίδων, σπάτουλες ή σκευών στα μαγειρικά σκεύη

Συμβουλές ασφαλείας για μαγειρικά σκεύη που πρέπει να έχετε υπόψη σας

Εκτός από το να γνωρίζετε τυχόν επίστρωση που μπορεί να υπάρχει στα μαγειρικά σας σκεύη, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε το βασικό υλικό. Με την πάροδο του χρόνου, η επίστρωση μπορεί να αποσυντεθεί και το υλικό από κάτω μπορεί να εισέλθει στο φαγητό σας.

Περιορίστε τα χημικά όπως το PFOA, το PFAS και τις αντικολλητικές ποικιλίες. Αν επιλέξετε μαγειρικά σκεύη με βάση το μέταλλο, αποφύγετε το αλουμίνιο εκτός αν το ανοδιωμένο αλουμίνιο, [επειδή το αλουμίνιο] μπορεί να εισχωρήσει στα φαγητά σας, ο χυτοσίδηρος και ο ανοξείδωτος χάλυβας θεωρούνται γενικά ασφαλείς, [χρησιμοποιήστε] προσοχή με τον χαλκό». Το ανοδιωμένο αλουμίνιο δεν αντιδρά με όξινα τρόφιμα, επομένως δεν διοχετεύει αλουμίνιο στο γεύμα σας.

Επίσης, όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, ειδικά αν μαγειρεύετε ζωικές πρωτεΐνες. Αλλά, εάν ανησυχείτε πραγματικά για τα μαγειρικά σας σκεύη, δώστε προτεραιότητα στις κορυφαίες επιλογές.

Το γυαλί, όπως τα μαγειρικά σκεύη Pyrex, είναι μια ασφαλής επιλογή. Ο χυτοσίδηρος είναι μια ασφαλής επιλογή εάν ΔΕΝ τηγανίζετε ή χρησιμοποιείτε μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να αγοράσετε κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι πιο υγιεινά για μακροχρόνια/διάρκεια χρήση.

Το συμπέρασμα; Αντί να επιλέξετε ανάμεσα σε κεραμικά και τεφλόν σκεύη με βάση την επικάλυψη τους, εστιάστε στο υλικό βάσης. Με άλλα λόγια, γεμίστε αυτό το καλάθι αγορών με ποτήρι, Pyrex και μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα.

Πηγή: Centers for Disease Control and Prevention. Perfluorooctanoic acid (PFOA) factsheet.

Διαβάστε επίσης...

Ηχοθεραπεία για τα κατοικίδια σας

Ηχοθεραπεία για τα κατοικίδια σας

Ο κόσμος της ευεξίας μεγαλώνει, ειδικά όταν πρόκειται για τα κατοικίδια μας.

Περισσότερα
Οι τροφές που βοηθούν τον θυρεοειδή σας

Οι τροφές που βοηθούν τον θυρεοειδή σας

Οι τροφές που βοηθούν τον θυρεοειδή σας

Περισσότερα
Πιπεριές πολύχρωμες: Ένα ορεκτικό που θα λατρέψετε