Τα φίλτρα ντους βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Τα φίλτρα ντους βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Τα φίλτρα ντους βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Αν έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα έχετε βομβαρδιστεί με διαφημίσεις που επαινούν τα φίλτρα ντους ως μέσο για να βοηθήσετε με δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση, η ακμή και το ξηρό δέρμα, καθώς και τα ξηρά μαλλιά και η τριχόπτωση.

Αλλά λειτουργούν πραγματικά;

Τα φίλτρα ντους είναι συγκρίσιμα με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης του νερού της βρύσης και μπορούν να αφαιρέσουν ακαθαρσίες σε δημοτικές πηγές νερού όπως το χλώριο και οι χλωραμίνες, που είναι απολυμαντικά που προστίθενται σε δημόσιες πηγές νερού.

Αυτά τα φίλτρα υποτίθεται επίσης ότι αφαιρούν μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός και άλλα.

Αλλά επειδή οι κεφαλές ντους δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι κάνουν ό,τι ισχυρίζονται ότι κάνουν.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πωλητές φίλτρων ντους μπορεί να παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τον βαθμό στον οποίο λειτουργούν οι κεφαλές ντους.

 

Πώς το αφιλτράριστο νερό επηρεάζει τα μαλλιά και το δέρμα;

Το νερό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο και άλλα μέταλλα θεωρείται σκληρό νερό και αποτελεί σταθερό πρόβλημα για το 90% και πλέον των νοικοκυριών των ΗΠΑ που προμηθεύονται το νερό τους από κοινοτικά συστήματα ύδρευσης.

Όχι μόνο το σκληρό νερό μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού στο δέρμα και στα μαλλιά σας, αλλά χρειάζεται επίσης περισσότερο προϊόν για να καθαρίσετε τα μαλλιά και το σώμα σας.

Ομοίως, το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο δημοτικό νερό μπορούν επίσης να αφαιρέσουν το δέρμα και τα μαλλιά από τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε ορατή ξηρότητα.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να εξαντλήσουν τη φυσική δύναμη των μαλλιών και να αλλάξουν ακούσια τα βαμμένα μαλλιά.

Το φιλτράρισμα αυτών των επιβλαβών μικροβίων, βακτηρίων και μυκήτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φραγμένων πόρων και της ακμής. Το φιλτράρισμα του νερού του ντους μπορεί επίσης να υποστηρίξει ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής, το οποίο μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και πιο απαλά, πιο λαμπερά μαλλιά.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το ντους με σκληρό νερό μπορεί να βλάψει τα μαλλιά. Οι συμμετέχοντες έπλυναν τα μαλλιά τους είτε με σκληρό νερό είτε με απεσταγμένο νερό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μαλλιά που λούζονταν με σκληρό νερό είχαν μια αναστατωμένη εμφάνιση με υψηλότερη εναπόθεση ορυκτών και μειωμένο πάχος.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το σκληρό νερό μπορεί να αποδυναμώσει τις τρίχες σε σύγκριση με το απιονισμένο νερό. Αυτό οδηγεί στο σπάσιμο και την αραίωση των μαλλιών.

Το σκληρό νερό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας.

Πώς λειτουργούν τα φίλτρα ντουζιέρας;

Οι φιλτραρισμένες κεφαλές ντους έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις κοινές ακαθαρσίες που βρίσκονται στο νερό της βρύσης, όπως χλώριο, βαρέα μέταλλα, ιζήματα και μερικές φορές ακόμη και βακτήρια.

Τα συγκεκριμένα συστατικά φιλτραρίσματος μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των προϊόντων και ορισμένα μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν πρόσθετους ρύπους όπως το θείο, ο σίδηρος ή η χλωραμίνη.

Αν και οι ατομικές εμπειρίες μπορεί να διαφέρουν, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χρήση φιλτραρισμένης κεφαλής ντους μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στις παθήσεις του δέρματος και στην υγεία των μαλλιών.

Το φιλτράρισμα των ακαθαρσιών από το νερό μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιές δέρμα και μαλλιά διατηρώντας τη φυσική ισορροπία και τα επίπεδα υγρασίας.

Συνιστώνται οι κεφαλές ντους που φιλτράρουν επιλεκτικά τις επιβλαβείς ουσίες διατηρώντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα μέταλλα, όπως αυτά με συστήματα φιλτραρίσματος πολλαπλών σταδίων.

Χρειάζεστε φίλτρο ντουζιέρας;

Τελικά, το να αποφασίσετε εάν χρειάζεστε ή όχι ένα φίλτρο ντους είναι μια προσωπική απόφαση.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν αποσκληρυντές νερού ή άλλα συστήματα φιλτραρίσματος νερού αντί να αγοράσουν ένα φίλτρο ντους. Άλλοι προτιμούν την απλότητα της εγκατάστασης ενός φίλτρου ντους, ειδικά αν νοικιάζουν και δεν μπορούν να εγκαταστήσουν αποσκληρυντή νερού.

Συνολικά, αναζητήστε σημάδια ότι η τακτική διαδικασία ντους σας προκαλεί προβλήματα.

Για παράδειγμα, εάν το δέρμα σας αισθάνεται εξαιρετικά ξηρό και φαγούρα μετά το ντους ή εάν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, θαμπά και χάνουν γρήγορα χρώμα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο χλώριο ή στα μεταλλικά στοιχεία του σκληρού νερού και θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από κάποιο είδος διαδικασίας μαλάκυνσης ή φιλτραρίσματος νερού.

Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα φίλτρο ντους, η Levine προτείνει τη χρήση ενυδατικών σαμπουάν και κοντίσιονερ για την εξουδετέρωση των επιδράσεων ξήρανσης του σκληρού νερού στα μαλλιά και η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων περιποίησης μετά το ντους μπορεί να ωφελήσει το δέρμα.

Εάν αποφασίσετε ότι ένα φίλτρο ντους είναι κατάλληλο για εσάς, καλό είναι να ελέγξετε τη αντοχή του, τον ρυθμό ροής του νερού, την κατακράτηση ορυκτών και την επιστήμη πίσω από το φιλτράρισμα.

Η συμβουλή του δερματολόγο σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να επαληθεύσετε την αποτελεσματικότητα από την άποψη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΛΚΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΛΚΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ;

Τα κακά αγόρια τερματίζουν πρώτα — τουλάχιστον σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους.

Περισσότερα
ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο τομέας της ψυχολογίας της υγείας είναι γεμάτος από προσπάθειες να κατανοηθούν τέτοια φαινομενικά περίεργα ερωτήματα

Περισσότερα