Τι νερό να πίνω; Όσα πρέπει να ξέρετε για το πόσιμο νερό

Τι νερό να πίνω; Όσα πρέπει να ξέρετε για το πόσιμο νερό

Τι νερό να πίνω; Όσα πρέπει να ξέρετε για το πόσιμο νερό

Σε αρκετές πόλεις και χώρες, τόσο το νερό της βρύσης όσο και το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση. Κάθε μέρα, καταναλώνετε πολύ νερό από τρόφιμα, ποτά όπως καφές ή τσάι και καθαρό νερό. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό να είστε περίεργοι για την ποιότητα και την ασφάλεια των πηγών νερού σας.

Σε πολλές πόλεις το πόσιμο νερό της βρύσης ελέγχεται αυστηρά. Ως επί το πλείστον, είναι απολύτως ασφαλές. Εν τω μεταξύ, σε άλλες πόλεις ή άλλες πηγές νερού μπορεί να μην είναι ασφαλείς για κατανάλωση.

Τύποι πόσιμου νερού

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους πόσιμου νερού (1 Αξιόπιστη πηγή):

  • Βρύσης. Αυτό είναι το νερό που παίρνετε από τις βρύσες σας στο σπίτι. Μπορεί να προέρχεται από δημοτική πηγή νερού ή ιδιόκτητο πηγάδι.
  • Μεταλλικό. Το μεταλλικό νερό προέρχεται από υπόγειες πηγές. Περιέχει φυσικά τουλάχιστον 250 μέρη ανά εκατομμύριο ορυκτών από διαλυμένα στερεά.
  • Πηγής. Το νερό της πηγής είναι νερό από μια υπόγεια πηγή που ανεβαίνει φυσικά στην επιφάνεια, όπως μια πηγή. Πρέπει να εμφιαλωθεί στην πηγή.
  • Αποσταγμένο. Το απεσταγμένο νερό έχει αφαιρέσει τα μέταλλα του. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας απόσταξης όπου το νερό εξατμίζεται και στη συνέχεια συμπυκνώνεται ξανά σε υγρή μορφή.
  • Επιτραπέζιο Νερό. Περνάει από οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης ή κατεργασίας κριθεί απαραίτητη για την ασφάλεια του καταναλωτή. Οι φυσικοχημικές του παράμετροι είναι σύμφωνες με εκείνες του κοινού πόσιμου νερού .
  • Εξαγνισμένο νερό. Το καθαρισμένο νερό είναι νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με αντίστροφη όσμωση, απόλυτη διήθηση ενός μικρού, οζονισμό ή απόσταξη.

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βρύσης υφίσταται διαδικασίες καθαρισμού όπως η απόσταξη ή η αντίστροφη όσμωση. Εν τω μεταξύ, ορισμένα εμφιαλωμένα νερά μπορεί να είναι απλώς μη επεξεργασμένο νερό βρύσης. Ακριβώς επειδή το νερό είναι εμφιαλωμένο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μεταλλικό ή νερό πηγής.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, οι αγροτικές περιοχές μπορεί να εξαρτώνται από το νερό της βροχής ως κύρια πηγή νερού. Εφόσον το νερό ελέγχεται τακτικά ως προς την ασφάλεια, το νερό της βροχής είναι επίσης ασφαλές για χρήση και πόση.

Είναι ορισμένα είδη νερού πιο υγιεινά από άλλα;

Το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού στην Αττική είναι ασφαλές. Τα πρότυπα για το πόσιμο νερό ρυθμίζονται αυστηρά από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και το εμφιαλωμένο νερό ελέγχεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αν και μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές στη γεύση και την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία διαφορετικών τύπων νερού, ως επί το πλείστον, είναι εξίσου υγιεινά.

Μειονεκτήματα ορισμένων τύπων νερού

Μπορεί να υπάρχουν μειονεκτήματα σε ορισμένους τύπους νερού.

Όλο το νερό, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμφιαλωμένο ή από τη βρύση, ενέχει τον κίνδυνο να μολυνθεί στην πηγή. Οι προσμείξεις μπορεί να είναι είτε αβλαβή είτε δυνητικά επιβλαβή παθογόνα όπως το E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική νόσο.

Εάν το νερό της βρύσης σας προέρχεται από δημοτική πηγή νερού, είναι πιθανό να παρακολουθείται και να ελέγχεται τακτικά για την παρουσία παθογόνων παραγόντων. Ωστόσο, εάν το νερό της βρύσης σας προέρχεται από ιδιωτικό πηγάδι, ίσως χρειαστεί να προσλάβετε μια εταιρεία για να διεξάγετε τακτικά έλεγχο ποιότητας. Το μολυσμένο εμφιαλωμένο νερό θα υπόκειται σε ανακλήσεις από τον FDA.

Ένα μειονέκτημα που πρέπει να εξετάσετε σχετικά με το εμφιαλωμένο νερό είναι η δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης. Συχνά, δεν είναι απαραίτητο να έχετε πρόσβαση σε ασφαλές νερό βρύσης. Τέλος, το εμφιαλωμένο νερό γενικά έχει επίσης υψηλότερη τιμή από το νερό της βρύσης.

Έτσι, εάν ζείτε κάπου με ασφαλές νερό βρύσης, η επιλογή να πίνετε αυτό αντί για εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μειώσει τόσο τα έξοδά σας όσο και τα πλαστικά απόβλητα που δημιουργείτε.

Έχει σημασία το pH;

Το pH αναφέρεται στην οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός υγρού. Ένα pH 7 θεωρείται ουδέτερο, ένα χαμηλότερο pH είναι πιο όξινο και ένα υψηλότερο pH είναι πιο αλκαλικό. Το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού έχει ουδέτερο pH από 6,5 έως 7,5. Ορισμένα είδη νερού είναι ελαφρώς πιο όξινα, όπως το απεσταγμένο νερό. Άλλοι τύποι είναι πιο αλκαλικοί, όπως τα εμπορικά διαθέσιμα αλκαλικά νερά. Ωστόσο, το επίπεδο pH του νερού δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για την υγεία σας.

Το πόσιμο νερό, ανεξάρτητα από το επίπεδο pH του, δεν θα αλλάξει το επίπεδο του pH του αίματός σας εκτός και αν πίνετε τεράστιες ποσότητες που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καταναλωθούν. Επιπλέον, σε αυτές τις ποσότητες, οποιοδήποτε είδος νερού μπορεί να είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να αραιώσει το νάτριο στο αίμα σας και να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία.

Επίσης, δεν υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις στους ανθρώπους που να υποδηλώνουν ότι το αλκαλικό νερό παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικές φορές, ένα ασυνήθιστα υψηλό ή χαμηλό επίπεδο pH μπορεί να υποδηλώνει τη μόλυνση μιας δημοτικής πηγής νερού. Εάν αυτό επηρέαζε το νερό της βρύσης σας, η εταιρεία ύδρευσης θα πρέπει να σας ειδοποιήσει αμέσως. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές και θα ενημερωθείτε εάν τα ευρήματά τους υποδεικνύουν την παρουσία ενός μολυσματικού παράγοντα και πώς να προχωρήσετε.

Έχει σημασία η περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία;

Το νερό περιέχει φυσικά μέταλλα. Ειδικότερα, έχει ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και αμελητέες ποσότητες άλλων μετάλλων. Τυπικά, η συγκέντρωση μετάλλων στο νερό δεν επηρεάζει την ασφάλειά του, ούτε υπάρχει αρκετό από κάποιο ορυκτό για να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψή σας. Το νερό που είναι πλούσιο σε μέταλλα αναφέρεται ως σκληρό νερό. Μπορεί να προκαλέσει εναποθέσεις ή λεκέδες σε νεροχύτες ή τουαλέτες και να έχουν ελαφρώς αποχρωματισμένη εμφάνιση.

Οι εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ορισμένων μετάλλων μπορεί να κάνουν το νερό να φαίνεται καφέ ή να έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά. Για παράδειγμα, το θείο - αν και είναι ασφαλές για κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα - μπορεί να κάνει το νερό σας να μυρίζει λίγο σαν σάπια αυγά. Πολλές εταιρείες νερού χρησιμοποιούν μαλακτικούς παράγοντες για να αφαιρέσουν τα μέταλλα και να κάνουν το νερό λιγότερο σκληρό ή ακόμα και «μαλακό».

Αυτή η διαδικασία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του φωσφόρου στο νερό, αλλά να είστε βέβαιοι ότι αυτό είναι γενικά ασφαλές και δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του νερού. Για διευκρίνιση, το νερό που διαφημίζεται ως μεταλλικό νερό δεν περιέχει πρόσθετα μέταλλα. Μάλλον, προέρχεται από μια υπόγεια πηγή με φυσικά ορυκτά.

Πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα είδη νερού;

Πολλά είδη νερού δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Δεν πρέπει να πίνετε νερό από υδάτινα σώματα όπως λίμνες, λίμνες, ποτάμια ή ωκεανούς.

Το νερό από αυτές τις πηγές μπορεί να μολυνθεί με παθογόνα που προκαλούν ασθένειες ή άλλους δυνητικά επιβλαβείς ρύπους. Επιπλέον, το νερό από τον ωκεανό είναι πολύ αλμυρό, επομένως η κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Επιπλέον, ορισμένες περιοχές και χώρες ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.  Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση όπου βρίσκεστε, αναζητήστε τοπικές πληροφορίες ασφάλειας και ποιότητας με τις Πληροφορίες για το τοπικό πόσιμο νερό της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ενδέχεται επίσης να λάβετε μια ετήσια έκθεση ποιότητας νερού από την εταιρεία ύδρευσης.

Το να πίνετε εμφιαλωμένο νερό ακόμα κι αν έχετε πρόσβαση σε άλλη πηγή - όπως το νερό της βρύσης - μπορεί να είναι ένα περιττό κόστος και να δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων. Εάν το νερό της βρύσης σας δεν είναι ασφαλές, θα πρέπει να λάβετε ειδοποίηση από την εταιρεία ύδρευσης. Εκτός από την ασφάλεια και τα πλαστικά απόβλητα, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να θυμάστε είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων ποτών.

Συγκεκριμένα, ορισμένα είδη νερού μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και θερμίδες. Για παράδειγμα, το τονωτικό νερό - που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή μικτών ποτών - είναι ζαχαρούχο, ανθρακούχο νερό. Παρά τη χαρακτηριστική πικρή του γεύση, περιέχει περίπου 32 γραμμάρια ζάχαρης σε ένα κουτί 12 ουγγιών (366 mL).

Αν και είναι εντάξει να απολαμβάνετε αυτά τα ποτά περιστασιακά και με μέτρο, η υπερκατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες ασθένειες .

Ποιο είδος νερού να επιλέξετε;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση νερού της βρύσης είναι τέλεια. Είναι ασφαλές, φθηνό και παράγει πολύ λιγότερα πλαστικά απόβλητα από το εμφιαλωμένο νερό.

Ωστόσο, εάν το νερό της βρύσης σας είναι αποχρωματισμένο, έχει άσχημη μυρωδιά ή εάν έχετε λάβει επίσημη ανακοίνωση ότι δεν είναι ασφαλές να το πιείτε, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό για πόσιμο και μαγείρεμα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για λόγους προτίμησης γεύσης.

Εάν χρειάζεται να αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό, η αγορά επαναγεμιζόμενων δοχείων νερού ή κανάτες 5 γαλονιών (23 λίτρων) μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα πλαστικά απόβλητα. Μπορεί να μπορείτε να τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα οικιακών ειδών.

Συμπέρασμα

Το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό υπόκεινται σε κυβερνητική επίβλεψη και κανονισμούς και είναι γενικά απολύτως ασφαλή. Το νερό της βρύσης είναι γενικά καλύτερη επιλογή επειδή είναι λιγότερο ακριβό και δεν δημιουργεί πλαστικά απόβλητα μιας χρήσης.

Το επίπεδο pH και η περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών τύπων και πηγών νερού, αλλά αυτά δεν επηρεάζουν δραστικά τη συνολική υγιεινή του νερού. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση του νερού σας.

Συνολικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε νερό βρύσης εάν μπορείτε. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό περιστασιακά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το νερό της βρύσης σας.

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

Νευραλγία : Αιτίες και αντιμετώπιση

Νευραλγία : Αιτίες και αντιμετώπιση

Νευραλγία : Αιτίες και αντιμετώπιση

Περισσότερα
ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ Υ, ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΟΥ

ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ Υ, ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΟΥ

Αυτή η ανακάλυψη θα μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε καταστάσεις που κυμαίνονται από τη στειρότητα έως τον καρκίνο.

Περισσότερα
Χειμερινός Κολυμβητής! Ζει Περισσότερο;

Χειμερινός Κολυμβητής! Ζει Περισσότερο;

Ο Χειμερινός Κολυμβητής Ζει Περισσότερο;

Περισσότερα