Ξύδι: Το οικιακό καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων χωρίς χημικά

Ξύδι: Το οικιακό καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων χωρίς χημικά

Ξύδι: Το οικιακό καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων χωρίς χημικά

Τα καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων είναι βολικά επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες. Ωστόσο, ενώ είναι αποτελεσματικά, ορισμένα από αυτά τα καθαριστικά δεν είναι ακριβώς υγιεινά ή φιλικά προς το περιβάλλον. Το ξύδι, από την άλλη, είναι μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον, καθιστώντας το την απόλυτη λύση καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων. Και το καλύτερο μέρος, είναι εξαιρετικά φθηνό.

Οφέλη από το ξύδι ως οικιακό καθαριστικό

Πιθανότατα έχετε ένα μπουκάλι ξύδι στο ντουλάπι σας αυτή τη στιγμή. Αλλά όπως πολλά άλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξύδι μόνο ως dressing σαλάτας ή ως μαρινάδα για λαχανικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρια. Κατασκευασμένο από οξικό οξύ Ωστόσο, το ξύδι δεν είναι χρήσιμο μόνο για το μαγείρεμα. Κάνει επίσης εξαιρετικό καθαριστικό και απολυμαντικό επειδή είναι φτιαγμένο από οξικό οξύ.

Το οξικό οξύ είναι μια άχρωμη οργανική ένωση που δίνει στο ξύδι την ξινή γεύση και την πικάντικη μυρωδιά του. Είναι επίσης ένα συστατικό σε ορισμένα οικιακά καθαριστικά που αγοράζονται από καταστήματα. Η όξινη φύση του ξιδιού είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να διαλύσει τα ορυκτά, τη βρωμιά, το λίπος και τη βρωμιά. Είναι επίσης αρκετά ισχυρό για να σκοτώνει τα βακτήρια. Οι διάφοροι τύποι ξυδιού περιλαμβάνουν:

  • μηλόξυδο
  • λευκό αποσταγμένο ξύδι
  • βαλσάμικο ξύδι
  • ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί

Ο καλύτερος τύπος ξιδιού για χρήση

Το λευκό αποσταγμένο ξύδι είναι το καλύτερο ξύδι για καθαρισμό γιατί δεν περιέχει χρωστική ουσία. Επομένως, δεν θα λερώσει τις επιφάνειες. Ο λεκές μπορεί να συμβεί όταν καθαρίζετε με ξύδι πιο σκούρου χρώματος. Επιπλέον, το αποσταγμένο λευκό ξύδι έχει περίπου 5 τοις εκατό οξύτητα, το οποίο είναι επίσης παρόμοιο με το επίπεδο οξύτητας σε πολλά καθημερινά καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων.

Σχετικά με τη μυρωδιά ξιδιού

Η έντονη μυρωδιά του λευκού ξιδιού μπορεί να είναι δυσάρεστη, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο αντ 'αυτού. Έχει τις ίδιες καθαριστικές ιδιότητες με το λευκό αποσταγμένο ξύδι, αλλά δεδομένου ότι παρασκευάζεται με ζύμωση χυμού μήλου, έχει επίσης ένα ελαφρώς γλυκό άρωμα. Το μηλόξυδο έχει πιο σκούρο χρώμα, οπότε αραιώστε το σε νερό πριν το χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό.

Εάν χρησιμοποιείτε ξύδι ως καθαριστικό, το άρωμα μπορεί να παραμείνει για περίπου μία ώρα περίπου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό τίμημα για ένα καθαριστικό που είναι μη τοξικό, φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορείτε να καλύψετε τη μυρωδιά προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου, όπως έλαιο λεμονιού, έλαιο λεβάντας ή έλαιο μέντας, σε ένα μπουκάλι ψεκασμού που περιέχει διάλυμα νερού με ξύδι.

Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα παράθυρο και αφήστε λίγο φρέσκο αέρα για να αφαιρέσετε το άρωμα πιο γρήγορα. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές κοινές χρήσεις για το ξύδι στο σπίτι.

1. Γυαλί: Χρησιμοποιήστε ξύδι για να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό τζαμιών. Συνδυάστε ένα μέρος νερού με δύο μέρη ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το διάλυμα σε γυάλινες επιφάνειες και σκουπίστε για ένα φινίρισμα χωρίς ραβδώσεις.

2. Πάγκοι: Επειδή το ξύδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, μπορεί να καθαρίσει και να απολυμάνει τους πάγκους μετά την προετοιμασία του φαγητού. Για σκληρούς λεκέδες, προσθέστε μερικές σταγόνες σαπούνι Dawn σε ένα μέρος νερό και δύο μέρη ξύδι. Το ξύδι μπορεί επίσης να αφαιρέσει τις οσμές από τους πάγκους, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε γρανίτη ή μάρμαρο. Χρησιμοποιήστε αντ 'αυτού ένα καθαριστικό φυσικής πέτρας. Το οξύ στο ξύδι μπορεί να μειώσει τη λάμψη της φυσικής πέτρας. Το ξύδι μπορεί επίσης να αποτρέψει τα μυρμήγκια που μπορεί να καθαρίσουν τους πάγκους τη νύχτα αναζητώντας υπολείμματα τροφής.

3. Βρύσες: Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για να αφαιρέσετε τις εναποθέσεις ασβεστίου στις βρύσες και τα φωτιστικά. Αυτή η λύση μπορεί επίσης να αφαιρέσει λεκέδες από σκληρό νερό από τις κεφαλές ντους. Για να απαλλαγείτε από επίμονους λεκέδες, ψεκάστε τα φωτιστικά και τις βρύσες με ξύδι και στη συνέχεια δέστε μια σακούλα γύρω της όλη τη νύχτα. Τρίψτε και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί.

4. Ντους και μπανιέρες: Η αφαίρεση του παχύρρευστου σαπουνιού και του ωιδίου μπορεί να είναι δύσκολη. Ψεκάστε αδιάλυτο λευκό ξύδι πάνω από τους τοίχους της μπανιέρας και του ντους. Αφήστε το ξύδι να καθίσει για αρκετά λεπτά, στη συνέχεια τρίψτε και ξεπλύνετε. Ή, συνδυάστε μαγειρική σόδα και ξύδι για να δημιουργήσετε μια πάστα και να τρίψετε τη σκληρή βρωμιά.

5. Τουαλέτες: Ρίξτε 2 έως 3 φλιτζάνια αδιάλυτο ξύδι στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να καθίσει για έως και 3 ώρες. Τρίψτε με μια βούρτσα τουαλέτας και ξεπλύνετε. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των δαχτυλιδιών γύρω από το μπολ και αποσμάει την τουαλέτα.

6. Δάπεδα: Το ξύδι κάνει επίσης ένα εξαιρετικό καθαριστικό δαπέδων, αλλά μόνο σε ορισμένους τύπους δαπέδων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι σε δάπεδα από σκληρό ξύλο γιατί μπορεί να διαλύσει το φινίρισμα και να αφήσει υδατογραφήματα. Το φυσικό οξύ στο ξύδι μπορεί επίσης να βλάψει τα δάπεδα από φυσική πέτρα. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε ξύδι σε λινέλαιο χωρίς κερί. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξύδι σε 1/2 γαλόνι νερό. Για να καθαρίσετε το κεραμικό πλακίδιο, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξύδι σε 1 γαλόνι νερό.

7. Πλυντήριο πιάτων: Για να σπάσετε την αφρό σαπουνιού στο πλυντήριο πιάτων, προσθέστε 1 φλιτζάνι  ξίδι στη θήκη ξεβγάλματος και αφήστε το πλυντήριο πιάτων να λειτουργήσει για έναν ολόκληρο κύκλο.

8. Συσκευές: Για να εξαλείψετε τις οσμές στο φούρνο μικροκυμάτων σας, τοποθετήστε ένα μπολ που περιέχει 1/4 φλιτζάνι ξύδι και 1 φλιτζάνι νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και θερμαίνετε για μερικά λεπτά. Αυτή η λύση μπορεί επίσης να χαλαρώσει τυχόν επίμονους λεκέδες. Το ξύδι είναι επίσης εξαιρετικό για τον καθαρισμό του εσωτερικού και του εξωτερικού των συσκευών, συμπεριλαμβανομένου του ανοξείδωτου χάλυβα. Ανακατέψτε ίσα μέρη ξύδι και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και μετά ψεκάστε τις συσκευές. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες για να σκουπίσετε το διάλυμα. Μην χρησιμοποιείτε λειαντικά μαξιλάρια, τα οποία μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια των συσκευών.

9. Πλυντήριο: Το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την αφαίρεση της οσμής και των λεκέδων από ύφασμα. Μην χρησιμοποιείτε σκούρο ξύδι γιατί μπορεί να λερώσετε τα ρούχα σας. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι στον κύκλο πλύσης. 

Συμπέρασμα

Το ξύδι δεν είναι μόνο για μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα φιλικό προς το περιβάλλον και φθηνό οικιακό καθαριστικό. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται μόνο να αναμίξετε ξύδι με νερό. Ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε αλάτι και μαγειρική σόδα για να δημιουργήσετε ένα πιο λειαντικό καθαριστικό ή μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου για πιο ελαφρύ άρωμα.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Πώς Θα Γίνει Η Αποτοξίνωση Του Σώματος Από Το Επικίνδυνο Φθόριο;
Γιατί οι άνθρωποι μισούν;

Γιατί οι άνθρωποι μισούν;

Τα αισθήματα μίσους αναπτύσσονται συνήθως για διάφορους λόγους.

Περισσότερα
Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Ιλαρά : Αντιμετώπιση - ομοιοπαθητική θεραπεία

Περισσότερα