8 Πράγματα Που Κάνουμε Και Ταράζουν Τον Σκύλο Μας!

8 Πράγματα Που Κάνουμε Και Ταράζουν Τον Σκύλο Μας!

8 Πράγματα Που Κάνουμε Και Ταράζουν Τον Σκύλο Μας!

Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα και τονίζει στους ιδιοκτήτες σκύλων τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν για να είναι τα αγαπημένα μας τετράποδα ευτυχισμένα και ήρεμα.

Εκτός λοιπόν από τα γνωστά, όπως το μπάνιο με νερό, υπάρχουν κάποιες ανθρώπινες συνήθειες που ενοχλούν τον σκύλο μας και του δημιουργούν εκνευρισμό και ταραχή. Διαβάστε παρακάτω για να τα αποφεύγετε:

Πλησίασμα προσώπου και απότομες κινήσεις

Στα σκυλιά δεν αρέσει να πηγαίνουμε με φόρα προς το μέρος τους, να πλησιάζουμε το πρόσωπό μας στο πρόσωπό τους και να τους κοιτάμε απευθείας στα μάτια. Ας λοιπόν πρέπει να του καθαρίσετε τα αυτιά ή να του πλύνετε τα δόντια, προτιμήστε να το κάνετε με τον ρυθμό του, αργά αργά, χωρίς απότομες κινήσεις και επιβραβεύοντας με λιχουδιές. Επίσης πρέπει να απομακρύνεστε κάθε φορά που δείχνει σημάδια φόβου, άγχους ή επιθετικότητας.

Ντύσιμο

Ο σκύλος δεν νιώθει άνετα όταν του φοράτε ρούχα. Δεν είναι φυσικό για τα σκυλιά να φοράνε ρούχα και δεν τους αρέσει να φοράνε πράγματα στο κεφάλι και στα πόδια. Οπότε, πριν ντύσετε τον σκύλο, δείτε πρώτα πώς νιώθει και σκεφτείτε πόσο απαραίτητο είναι να τον ντύσετε.

Αγκαλιές

Στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές και το να βάζεις τα χέρια γύρω από το σώμα ή το κεφάλι τους μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή. Τις ανέχονται από ανθρώπους που γνωρίζουν και με τους οποίους είναι εξοικειωμένοι.

Αν δεν γνωρίζετε τον σκύλο, μην βάλετε τα χέρια σας γύρω του και σεβαστείτε τα όριά του. Δώστε προσοχή στη γλώσσα σώματος του σκύλου για να καταλάβετε πώς νιώθει όταν προσπαθείτε να τον αγκαλιάσετε. Το γύρισμα του βλέμματος, η απομάκρυνση του σώματος, το χασμουρητό, το νευρικό γλείψιμο των χειλιών του… αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος νιώθει ενόχληση και δεν θέλει να τον αγκαλιάζετε.

 

Φωνές και τιμωρία

Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα μας αλλά αναγνωρίζουν τα συναισθήματά μας, τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής. Με το να φωνάζουμε και να εκφοβίζουμε το σκύλο μας, δεν τον «κερδίζουμε» ούτε τον μαθαίνουμε να μας σέβεται. Η τιμωρία καταστρέφει τη σχέση μας μαζί του. Καλύτερα να προσπαθούμε να του δείξουμε τι είναι αυτό που θέλουμε χρησιμοποιώντας επιβράβευση.

 

Βιαστικές βόλτες

Τα σκυλιά απολαμβάνουν τις βόλτες, γιατί είναι ο τρόπος τους να εξερευνούν τον κόσμο και τους γύρω τους κυρίως μέσω της οσμής και μετά με τις άλλες αισθήσεις. Δεν έχει κανένα νόημα για τον σκύλο εάν, όταν τον βγάζετε βόλτα, τον τραβάτε βιαστικά και δεν τον αφήνετε να σταματάει και να μυρίζει στα σημεία που θέλει.

 

Έντονα αρώματα

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν έως και 100.000 φορές καλύτερα από τον άνθρωπο. Τα έντονα όμως αρώματα που περιέχουν και χημικές ουσίες μπορεί να τους γίνουν πολύ ενοχλητικά. Εάν χρειαστεί να ψεκάσετε ένα σπρέι στον σκύλο για ιατρικούς σκοπούς, σίγουρα αποφύγετε το πρόσωπό του ή ακόμα καλύτερα ψεκάστε ένα κομμάτι ύφασμα και μετά περάστε το πάνω από το τρίχωμα του σκύλου. Όταν χρησιμοποιείτε οι ίδιοι προϊόντα, όπως αποσμητικό ή άρωμα, φροντίστε να το κάνετε μακριά από τον σκύλο.

 

Απομόνωση

Τα σκυλιά είναι πλάσματα κοινωνικά και τους αρέσει να έχουν παρέα. Κάποια θέλουν την παρουσία ενός άλλου σκύλου αλλά τα περισσότερα θέλουν την ανθρώπινη συντροφιά. Κάποια σκυλιά έχουν τόσο έντονη ανάγκη την παρουσία του ανθρώπου τους που φοβούνται όταν μένουν μόνα και έχουν άγχος αποχωρισμού. Άρα φροντίστε όταν είστε σπίτι να ασχολείστε μαζί του, να περνάτε χρόνο παίζοντας ή εκπαιδεύοντας και δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης. Τηρήστε το πρόγραμμα και προσφέρετε στον σκύλο σας σωματική και νοητική εκτόνωση.

 

Πίεση να κάνει κάτι που δεν θέλει

Πολλές φορές ο σκύλος αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι: π.χ. να μπει στην μπανιέρα, το να μπει στο κτηνιατρείο, να ανέβει στο αυτοκίνητο ή μια σκάλα ή να περάσει από κάποιον δρόμο. Οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα φόβου. Αν πιέσουμε τον σκύλο τότε, θα τον βάλουμε σε μια κατάσταση υπερβολικού άγχους. Η πιο ασφαλής και καλή μέθοδος είναι να μην πιέσουμε την κατάσταση και να δώσουμε χρόνο στον σκύλο να ηρεμήσει και να του παρουσιάζουμε το ερέθισμα σε τέτοια απόσταση και για τόση ώρα, ώστε να συνηθίσει χωρίς να περάσουμε το όριό του.

 

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

*Με πληροφορίες από τον ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων).

Διαβάστε επίσης...

Φυματίωση : Τι είναι και πως θεραπεύεται

Φυματίωση : Τι είναι και πως θεραπεύεται

Φυματίωση : Τι είναι και πως θεραπεύεται

Περισσότερα
Δαμασκηνογλυκό : Ένα γλυκό που θα λατρέψετε

Δαμασκηνογλυκό : Ένα γλυκό που θα λατρέψετε

Δαμασκηνογλυκό : Ένα γλυκό που θα λατρέψετε

Περισσότερα
Προπόνηση Με Άδειο Ή Γεμάτο Στομάχι;

Προπόνηση Με Άδειο Ή Γεμάτο Στομάχι;

Προπόνηση Με Άδειο Ή Γεμάτο Στομάχι;

Περισσότερα