Αντικουνουπικά για σκύλους. Γιατί είναι απαραίτητα;

Αντικουνουπικά για σκύλους. Γιατί είναι απαραίτητα;

Αντικουνουπικά για σκύλους. Γιατί είναι απαραίτητα;

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα κουνούπια ενοχλούν τον άνθρωπο, αλλά ξέρετε πόσο ενοχλητικά και επιβλαβή μπορεί να είναι για το κατοικίδιό σας; Τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι μόνο επώδυνα και ενοχλητικά, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πολλές ασθένειες στον σκύλο σας. Όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να μάθουν για αυτές τις ασθένειες και πώς να τις προλάβουν. Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε τα κουνούπια είναι να χρησιμοποιήσετε απωθητικό κουνουπιών ειδικά σχεδιασμένο για κατοικίδια.

Γιατί χρειαζόμαστε αντικουνουπικό για σκύλους;

Τα κουνούπια είναι μικρά ιπτάμενα έντομα γνωστά για τα φαγούρα τους. Πάνω από 3.700 είδη βρίσκονται παγκοσμίως, αν και ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα με πυκνή βλάστηση και λιμνάζοντα νερά, στα οποία γεννούν τα αυγά τους. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν ανθρώπους και ζώα, καθώς χρειάζονται γεύμα αίματος για την παραγωγή αυγών.

Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει, χρησιμοποιεί ένα στοματικό εξάρτημα γνωστό ως προβοσκίδα για να τρυπήσει το δέρμα και να απορροφήσει αίμα. Επίσης, εγχέει σάλιο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το οποίο οδηγεί σε ένα κόκκινο εξόγκωμα που προκαλεί φαγούρα.

Τα τσιμπήματα κουνουπιών στα σκυλιά μπορεί να μην είναι τόσο αισθητά όσο στους ανθρώπους, χάρη στα χοντρά γούνινα παλτά τους. Μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μικρές αντιδράσεις περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο και οίδημα στο σημείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί μόλυνση ή καυτό σημείο εάν ο σκύλος σας μασάει ή γρατσουνίζει υπερβολικά την περιοχή.

Σπάνια, ένας σκύλος μπορεί να έχει μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση σε ένα τσίμπημα κουνουπιού, προκαλώντας πρήξιμο, κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή και κατάρρευση. Αλλά ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος που σχετίζεται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών στους σκύλους δεν είναι τόσο προφανής και περιλαμβάνει τη μετάδοση παρασίτων ή ιών στο κατοικίδιο ζώο σας. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου τα κουνούπια αποτελούν πρόβλημα, πρέπει να λάβετε μέτρα για την πρόληψη αυτών των ασθενειών.

Τα απωθητικά κουνουπιών είναι απαραίτητα για να κρατάτε το κατοικίδιο σας άνετο, αλλά το πιο σημαντικό, είναι μέρος της πανοπλίας που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τις ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος που θέτουν τα κουνούπια για τους σκύλους είναι η διροφιλαρίωση. Λιγότερο συχνά, οι σκύλοι μπορούν επίσης να κολλήσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου από τσίμπημα κουνουπιού. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή νευρολογική κατάσταση που οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις, πυρετό και προβλήματα κινητικότητας.

Η διροφιλαρίωση σε σκύλους

Η νόσος του Heartworm είναι μια σοβαρή πάθηση που μεταδίδεται μόνο μέσω του τσιμπήματος ενός μολυσμένου κουνουπιού και αποτελεί ανησυχία για τα σκυλιά παντού. Όταν ένα κουνούπι παίρνει ένα γεύμα αίματος, μπορεί να εναποθέσει προνύμφες διροφιλαρίωσης στην κυκλοφορία του αίματος ενός σκύλου. Μόλις εισέλθει στο σώμα, το παράσιτο ωριμάζει και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία του κατοικίδιου ζώου σας, οδηγώντας πιθανώς σε καρδιακή ανεπάρκεια με θανατηφόρες συνέπειες.

Τα συμπτώματα της διροφιλαρίωσης μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή, συμπεριλαμβανομένου ενός ήπιου αλλά επίμονου βήχα, δυσανεξίας στην άσκηση, κόπωσης, μειωμένης όρεξης και απώλειας βάρους. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, δυσκολία στην αναπνοή και πρησμένη κοιλιά. Η νόσος του Heartworm έχει διαγνωστεί και στις 50 πολιτείες.

Το Heartworm είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αλλά εύκολο να προληφθεί. Είναι σημαντικό όλοι οι σκύλοι να λαμβάνουν μηνιαία προληπτική διροφιλαρίωση όλο το χρόνο. Οι σκύλοι θα πρέπει επίσης να ελέγχονται για διροφιλαρίωση ετησίως. Εκείνοι που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλο φορτίο κουνουπιών μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ένα κουνουπιοαπωθητικό ασφαλές για κατοικίδια για επιπλέον προστασία.

Τα καλύτερα απωθητικά κουνουπιών για σκύλους

Εάν ζείτε σε μια περιοχή με πολλά κουνούπια, ο σκύλος σας έχει υπερευαισθησία στα τσιμπήματα των κουνουπιών ή αν περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να επωφεληθούν από ένα ασφαλές για τα κατοικίδια απωθητικό των κουνουπιών. Φυσικά, θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο απωθητικό που είναι φτιαγμένο ειδικά για κατοικίδια, όχι για ανθρώπους.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε αντικουνουπικό είναι να διαβάσετε την ετικέτα. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανθρώπινα προϊόντα σε σκύλους. Επίσης, να γνωρίζετε ότι ορισμένα προϊόντα που είναι ασφαλή για σκύλους μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν υπάρχουν γάτες στο σπίτι. Ας εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς τύπους απωθητικών κουνουπιών που διατίθενται για σκύλους.

Χημικά εντομοαπωθητικά

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μέθοδοι εφαρμογής χημικών αντικουνουπικών σε σκύλους. Αυτά περιλαμβάνουν:

Τα σπρέι και τα μαντηλάκια είναι εύκολα στη χρήση στη γούνα και το δέρμα του σκύλου σας. Αυτά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για λόγους ασφαλείας και για να εξασφαλίσετε αποτελεσματικότητα, καθώς πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά.

Όταν εφαρμόζετε θεραπείες spot-on στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου, κατά μήκος της πλάτης ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες, παρέχουν μακροχρόνια προστασία από τα κουνούπια, καθώς και από άλλα παράσιτα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως πυρεθροειδή (ειδικά περμεθρίνη), πυριπροξυφαίνη, φιπρονίλ ή ιμιδακλοπρίδη.

Ορισμένα συστατικά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος του κατοικίδιου ζώου σας, ενώ άλλα παραμένουν στο δέρμα, συγκεντρωμένη στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών, παρέχοντας συνεχή προστασία από τα κουνούπια για αρκετές εβδομάδες. Σκεφτείτε το K9 Advantix II. Ένα άλλο εξαιρετικό προϊόν που απαιτεί ιατρική συνταγή από τον κτηνίατρό σας είναι το Vectra 3D. Και οι δύο αυτές επιλογές είναι τοξικές για τις γάτες.

Μερικά περιλαίμια είναι διαθέσιμα για σκύλους που έχουν εγχυθεί με δελταμεθρίνη ή γερανιόλη, απελευθερώνοντας αργά τα συστατικά με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλα διαφημίζουν περισσότερα φυσικά απωθητικά. Σκεφτείτε το Adams Flea and Tick Collar, το οποίο επίσης απωθεί τα κουνούπια για έως και έξι μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Το DEET, το νούμερο ένα απωθητικό κουνουπιών για τους ανθρώπους, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε σκύλους. Αποφεύγετε πάντα προϊόντα που περιέχουν DEET, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και θάνατο σε σκύλους.

Πρόσθετες συμβουλές για την πρόληψη των κουνουπιών

Εκτός από τη χρήση απωθητικών κουνουπιών ειδικά σχεδιασμένων για κατοικίδια, υπάρχουν πολλά άλλα βήματα που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων για να μειώσουν τον κίνδυνο τσιμπήματος κουνουπιών και των ασθενειών που μεταδίδουν.

 • Αποφύγετε τις δραστηριότητες της αυγής και του δειλινού. Το σούρουπο και η αυγή είναι όταν τα κουνούπια είναι πιο ενεργά. Αυτές είναι καλές στιγμές για να περιορίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες, ιδιαίτερα εάν βρίσκεστε σε μια τοποθεσία όπου τα κουνούπια είναι κοινά.
 • Μην αφήνετε νερό να στέκεται στην αυλή σας. Το νερό είναι το μέρος όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, επομένως μην αφήνετε στάσιμο νερό σε βουλωμένες υδρορροές, λουτρά πουλιών ή γλάστρες.
 • Έξτρα κουνουπιέρα. Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες για επιπλέον προστασία σε εξωτερικούς χώρους ή ρείθρα.
 • Προγραμματίστε τακτικά ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει επαρκή προμήθεια προληπτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της διροφιλαρίωσης, και ότι είναι ενημερωμένος για άλλες συνήθεις φροντίδες.

Πώς να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τους σκύλους με φυσικό τρόπο

Αν προτιμάτε μια πιο φυσική λύση, γεμίστε την αυλή σας με φυτά που διώχνουν τα κουνούπια. Τα παρακάτω φυτά είναι επίσης ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα, αν και μπορεί να προκαλέσουν ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

 • Βασιλικός. Φυτευμένα στο έδαφος ή σε γλάστρες, τα φυτά βασιλικού μπορούν να βοηθήσουν στην απώθηση των κουνουπιών.
 • Είδος δυόσμου. Μπορεί να βρείτε τις γάτες της γειτονιάς να απολαμβάνουν το catnip σας, αλλά δεν θα προσελκύσετε τα κουνούπια με αυτόν τον τρόπο. Αυτό φαίνεται σαν ένα εύλογο αντάλλαγμα.
 • Βάλσαμο λεμονιού. Στα κουνούπια δεν αρέσει το βάλσαμο λεμονιού, αλλά μπορεί να προσελκύει τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Μπορεί να γίνει επεμβατική εάν δεν περιοριστεί.
 • Δενδρολίβανο. Απωθεί τα κουνούπια και είναι ασφαλές για τους σκύλους να βρίσκονται εκεί, εκτός αν τρώνε το φυτό.

Αποφύγετε τοξικά φυτά όπως τα γεράνια, η σιτρονέλλα, η λεβάντα, κάποιοι κατιφέδες και το σκόρδο - όλα αυτά μπορούν να βλάψουν τα ζώα εάν καταναλωθούν.

Ενώ αυτά τα φυτά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον κήπο σας, πιθανότατα δεν πρόκειται να κρατήσουν την αυλή σας χωρίς κουνούπια αν είναι το μόνο απωθητικό που χρησιμοποιείτε.

Λιβελλούλες για τον έλεγχο των κουνουπιών

Οι λιβελλούλες είναι πολύ αποτελεσματικές στον έλεγχο των κουνουπιών. Ως ενήλικες, τρέφονται με κουνούπια στον αέρα. Τρώνε επίσης μεγάλο αριθμό προνυμφών κουνουπιών στο νερό. Για να προσελκύσετε λιβελλούλες στον κήπο σας, πρέπει να φυτέψετε μια ποικιλία φυτών, όπως η μαυρομάταρα Σούζαν, το βαλτόχορτο, το ζιζάνιο joe-pye, το φασκόμηλο λιβαδιού, το νούφαρο, το άγριο σέλινο, η αιχμή του βέλους, το λάχανο και το cattail.

Δέντρα και θάμνοι που φυτεύονται περιμετρικά της αυλής σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αυτές οι περιοχές είναι καλά σημεία για νεαρές λιβελλούλες. Τα ανθισμένα φυτά προσελκύουν πεταλούδες, σκαθάρια, σφήκες, σκώρους και άλλα μικροσκοπικά ιπτάμενα έντομα με τα οποία αρέσει να τρέφονται στις λιβελλούλες. Οι λιβελλούλες έλκονται επίσης πολύ από τα φυτά του νερού που αναπτύσσονται κοντά σε λίμνες, και όπως τα κουνούπια, χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν.

Τέλος, αν προσπαθείτε να προσελκύσετε δρακόμυγες, φροντίστε να αποφύγετε τα επιβλαβή φυτοφάρμακα.

Επικίνδυνα εντομοαπωθητικά για σκύλους

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορα εντομοαπωθητικά σπρέι, λοσιόν, ακόμη και φυτά για να απωθούν τα κουνούπια και άλλα ζωύφια, πολλά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους σκύλους. Τα ακόλουθα πρέπει να αποφεύγονται ως απωθητικά κουνουπιών σε σκύλους:

 • Ανθρώπινα εντομοαπωθητικά. Τα ανθρώπινα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET και άλλες επιβλαβείς ουσίες δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε σκύλους.
 • Τοξικά φυτά. Όπως συζητήθηκε παραπάνω, τα φυτά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας πολυτροπικής προσέγγισης για την απώθηση των κουνουπιών, ωστόσο, ορισμένα, όπως το σκόρδο, μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους εάν καταποθούν.
 • Αιθέρια έλαια. Πολλά αιθέρια έλαια μπορεί να είναι επιβλαβή για τους σκύλους, με αποτέλεσμα αναπνευστικές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και ερεθισμό του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι έχει κάποια αποτελεσματικότητα για τον έλεγχο των κουνουπιών, το έλαιο τεϊόδεντρου, το πετρέλαιο πεννυρέλαιο, το έλαιο χειμερινού πράσινου, το έλαιο εσπεριδοειδών και το έλαιο μέντας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω ή γύρω από σκύλους. Είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε εντελώς τα αιθέρια έλαια.
 • Αρωματώδης χλόη. Η Citronella είναι ένα λάδι που προέρχεται από φυτά λεμονόχορτου που χρησιμοποιείται συχνά ως απωθητικό κουνουπιών με τη μορφή κεριών, πυρσών ή σπρέι λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Ωστόσο, το λάδι κιτρονέλας και το ίδιο το φυτό είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες σε όλες τις μορφές.

Τα κουνούπια δεν είναι απλώς ενοχλητικά παράσιτα. μπορούν επίσης να μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον σκύλο σας από την διροφιλαρίωση είναι να χρησιμοποιείτε ένα μηνιαίο προληπτικό πρόγραμμα όλο το χρόνο.

Το απωθητικό κουνουπιών που είναι ασφαλές για κατοικίδια μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για πρόσθετη προστασία σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν χρειάζεστε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικάΓια την ασφάλεια ενός συγκεκριμένου προϊόντος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Φροντίδα των ζώων κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Φροντίδα των ζώων κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Τα κατοικίδια και τα αγροτικά ζώα κινδυνεύουν από ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι!

Περισσότερα
Έχετε Πολλούς Πονοκεφάλους; Καταναλώστε Ωμέγα-3 Και Ωμέγα-6 Λιπαρά Οξέα
Τι να τρώω το καλοκαίρι;

Τι να τρώω το καλοκαίρι;

Καλοκαιρινές λύσεις για δροσερά γεύματα!

Περισσότερα