Νιώθουν πραγματικά μόνες οι γάτες;

Νιώθουν πραγματικά μόνες οι γάτες;

Νιώθουν πραγματικά μόνες οι γάτες;

Οι οικόσιτες γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους αλλά θέλουν επίσης την προσοχή και τη συντροφιά του ιδιοκτήτη τους. Οι ιδιοκτήτες γατών που λείπουν ή εργάζονται για μεγάλες περιόδους μπορεί να ανησυχούν όταν το αιλουροειδές τους είναι μόνο στο σπίτι.

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια της μοναξιάς της γάτας και τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε εάν το κατοικίδιό σας εμφανίζει αλλαγές συμπεριφοράς.

Αρέσει στις γάτες να είναι μόνες;

Ιστορικά, θεωρούσαμε τις γάτες ανεξάρτητες, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι κοινωνικά πλάσματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία όταν η γάτα σας είναι μόνη στο σπίτι.

Όταν οι γάτες βιώνουν άγχος, μπορεί να εκδηλώσουν εδαφικές συμπεριφορές και να απομονωθούν από άλλες γάτες. Οι γάτες σε νοικοκυριά πολλών γατών συχνά αναπτύσσουν επικαλυπτόμενες «εδάφη» μέσα στο σπίτι, καθώς και ευνοϊκά σημεία που διστάζουν να μοιραστούν με άλλους συγκατοίκους αιλουροειδών. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να υποψιάζεστε ότι η γάτα σας προτιμά να είναι μόνη.

Ωστόσο, οι γάτες σε νοικοκυριά με πολλές γάτες εξακολουθούν να περνούν σημαντικό χρόνο σε απόσταση 16 ποδιών η μία από την άλλη (μια μελέτη του 1999 που εξέτασε 60 νοικοκυριά έδειξε περίπου το 35% του χρόνου). Έτσι, ενώ στη γάτα σας μπορεί να αρέσει να είναι μόνη μερικές φορές, δεν θέλει να είναι μόνη της όλη την ώρα.

Πολλές οικόσιτες γάτες είναι πιο συνδεδεμένες με εσάς παρά με άλλες γάτες του νοικοκυριού. Η πλειοψηφία των γατών σχηματίζει ασφαλείς προσκολλήσεις με τους ιδιοκτήτες τους. Ενώ μερικές γάτες τα πάνε καλά με μια άλλη γάτα για να ρίξουν και να παίξουν, άλλες θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια άλλη γάτα που εισάγεται στο σπίτι. Ωστόσο, μερικές γάτες προτιμούν να είναι το μόνο κατοικίδιο.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τις εποχιακές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, ιδιαίτερα για γάτες που δεν στειρώνονται ή δεν στειρώνονται. Η θηλυκή γάτα σας μπορεί να εμφανίζει περιοδικά αλλαγές συμπεριφοράς που σας υποδηλώνουν ότι είναι μοναχική, όπως η υπερβολική αναζήτηση στοργής ή το επίμονο ουρλιαχτό. Αυτές είναι φυσιολογικές αλλαγές για ένα θηλυκό στη ζέστη.

Μια γάτα θα κάνει ποδήλατο κάθε δύο εβδομάδες, γενικά από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, αν και υπάρχουν διαφορές με βάση τη γεωγραφική θέση και το κλίμα σας. Οι γάτες τείνουν επίσης να είναι πιο δραστήριες την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητάς τους να είναι το χειμώνα. Αυτές είναι επίσης φυσιολογικές αλλαγές συμπεριφοράς για τη γάτα σας.
Νιώθουν οι γάτες μοναχικές χωρίς άλλη γάτα;

Οι γάτες μπορούν να είναι αρκετά ικανοποιημένες να ζουν μόνο με ανθρώπους. Ωστόσο, ορισμένα αιλουροειδή προτιμούν να έχουν και συγκατοίκους αιλουροειδών. Η προσωπικότητα της γάτας σας καθορίζει εάν είναι ικανοποιημένη με την ανθρώπινη συντροφιά ή προτιμά την αλληλεπίδραση τόσο με τον άνθρωπο όσο και με το γατάκι. Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Η προσωπικότητα της γάτας σας θα καθορίσει τις ανάγκες της.

Ας εμβαθύνουμε στη ζωή των κατοικίδιων γατών σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα των κοινοτικών ή άγριων γατών. Οι κοινοτικές γάτες που κατοικούν σε περιοχές πλούσιες σε πόρους συχνά σχηματίζουν κοινωνικές ομάδες γνωστές ως αποικίες. Μέσα σε αυτές τις αποικίες, οι γάτες αναπτύσσουν προτιμώμενους συντρόφους, περνώντας περισσότερο χρόνο με ορισμένα άτομα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι θηλυκές γάτες της κοινότητας παρατηρούνται να βοηθούν η μία την άλλη στην εκτροφή γατάκια. Ωστόσο, ενώ οι άγριες γάτες μπορεί να επιδεικνύουν κοινωνική συμπεριφορά εντός της αποικίας τους, συνήθως εκδηλώνουν εχθρότητα προς τις άγνωστες γάτες, συχνά χρειάζονται εβδομάδες για να αποκτήσουν αποδοχή οι νεοφερμένοι.

Οι άγριες γάτες βιώνουν μοναξιά όταν είναι μοναχικές; Είναι μια πιθανότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της ομαδικής ζωής για την επιβίωση. Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, η τάση τους να αναπτύσσουν σχέσεις με προτιμώμενα άτομα υποδηλώνει κοινωνικό δεσμό.

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση διαμορφώνει βαθιά την ικανότητα μιας γάτας να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Τα γατάκια, ιδιαίτερα μεταξύ 3 και 16 εβδομάδων, υποβάλλονται σε κρίσιμες φάσεις κοινωνικής μάθησης. Εκείνοι που εκτρέφονται χωρίς τη μητέρα τους ή δεν έχουν έκθεση σε άλλες γάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να δυσκολεύονται με την κοινωνική ένταξη.

Επιπλέον, οι θετικές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια αυτού του αναπτυξιακού σταδίου είναι ζωτικής σημασίας. Οι γάτες που δεν μαθαίνουν αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να μην ανησυχούν πολύ για το ότι είναι μόνες.

Εάν έχετε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες, συμπεριφορές που θα υποδεικνύουν ότι οι γάτες σας απολαμβάνουν η μία την παρέα της άλλης περιλαμβάνουν:

 • Η περιποίηση 
 • Να κοιμάστε ο ένας κοντά στον άλλο, ειδικά αν αγγίζετε ενώ κοιμάστε
 • Το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης της φιλικής πάλης (χωρίς νύχια έξω, σφύριγμα, βαθύ γρύλισμα ή συνεχές κυνηγητό)
 • Η προθυμία να τρώμε κοντά χωρίς σύγκρουση
 • Το άγγιγμα με τις μύτες

Πώς να καταλάβω αν η γάτα μου είναι μοναχική

Οι γάτες δεν μπορούν να μας πουν πότε είναι μόνες. Αντίθετα, βασιζόμαστε σε αλλαγές συμπεριφοράς που υποδεικνύουν άγχος για να μας ενημερώσουν ότι η ψυχική υγεία της γάτας μας χρειάζεται έλεγχο.

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Δυνατά και επίμονα φωνητικά, ουρλιαχτά ή νιαουρίσματα
 • Υπερκαλλωπισμός που προκαλεί φαλακρά σημεία και απώλεια μαλλιών ή μειωμένη περιποίηση που προκαλεί ένα απεριποίητο τρίχωμα
 • Ούρηση ή αφόδευση έξω από το κιβώτιο απορριμμάτων
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Αύξηση ή απώλεια βάρους
 • Υπερβολικός ύπνος
 • Προσκόλληση

Οι ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς μπορεί να υποδηλώνουν μια κατάσταση υγείας, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, παρά τη μοναξιά της γάτας. Εάν παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές, αναζητήστε μια κτηνιατρική αξιολόγηση πριν υποθέσετε ότι το αιλουροειδές σας είναι μοναχικό.

Πώς να αποτρέψω τη μοναξιά για τη γάτα μου

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τις αλλαγές συμπεριφοράς εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας είναι μοναχική. Λάβετε υπόψη ότι η γάτα σας που φαίνεται να είναι μοναχική θα μπορούσε επίσης απλώς να βαρεθεί ή να αγχωθεί για κάποιο άλλο λόγο, καθώς τα σημάδια της μοναξιάς και της πλήξης στις γάτες αλληλεπικαλύπτονται. Ωστόσο, η πλήξη συνήθως δεν εκδηλώνει σοβαρά συμπτώματα.

Η κοινωνική συντροφιά, είτε από εσάς είτε από άλλη γάτα, είναι σίγουρα ένας τρόπος να μειώσετε τόσο τη μοναξιά όσο και την πλήξη. Ωστόσο, η εισαγωγή μιας νέας γάτας δεν είναι μικρή υπόθεση. Θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αφομοιωθεί μια κοινοτική γάτα σε μια αποικία. Η εισαγωγή μιας νέας γάτας στο σπίτι σας δεν είναι διαφορετική. Η τρέχουσα γάτα σας είναι πιθανό να ενεργεί εδαφικά για αρκετό καιρό πριν αποφασίσει ότι της αρέσει η νέα γάτα.

Δεν εκτιμούν όλες οι γάτες έναν άλλο σύντροφο αιλουροειδών. Εάν η προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου στο σπίτι σας δεν αποτελεί επιλογή, οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς και του άγχους αποχωρισμού. 

Τι να κάνετε:

 • Δώστε στη γάτα σας πρόσβαση σε ένα παράθυρο για να την κρατάτε απασχολημένη όσο λείπετε.
 • Παρέχετε επιφάνειες γρατσουνίσματος τόσο κάθετες (στύλοι) όσο και οριζόντιες (μαξιλάρια).
 • Χρησιμοποιήστε φιλικές προς τις γάτες αρώματα γύρω από το σπίτι για να εξερευνήσει η γάτα σας.
 • Κρατήστε τις ρουτίνες όσο το δυνατόν πιο τακτικές.
 • Προσλάβετε έναν γατοφύλακα για παρατεταμένες απουσίες
 • Να έχετε χρόνο παιχνιδιού πριν φύγετε.
 • Αφήστε τη τηλεόραση ή ραδιόφωνο σε λειτουργία.

Τι να αποφεύγετε: 

 • Να μετακινείτε τα παιχνίδια της γάτας σας, ή άλλα αντικείμενα τυχαία ή ακανόνιστες ώρες της ημέρας.
 • Να αφήνετε τη γάτα σας μόνη της για μέρες χωρίς να την ελέγξει κάποιος.
 • Να χρησιμοποιείτε διαχυτές αιθέριων ελαίων για τον εμπλουτισμό της γάτας – αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.
 • Να αφήνετε κάτω τα στόρια σας για να μην βλέπει η γάτα σας έξω.
 • Να περιορίζετε στη γάτα σας την επιφάνεια που ξύνει.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν ανησυχείτε ότι η γάτα σας βιώνει κατάθλιψη ή άγχος, καθώς μπορεί να υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τη φίλη σας.

Μπορεί να υπάρχουν φορές που η γάτα σας είναι μόνη για μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως κατά τη διάρκεια διακοπών ή διακοπών όταν είστε εκτός πόλης. Εκτός από τις παραπάνω προτάσεις, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκέπτονται τακτικά το σπίτι σας φίλους ή μέλη της οικογένειας που είναι γνωστά στη γάτα σας. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε μια αυτόματη τροφοδοσία, ώστε η γάτα σας να μπορεί να συνεχίσει να έχει τακτικά γεύματα.

Μην ξεχνάτε ότι οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά δεν πρέπει να μετατρέπονται αμέσως σε πλήξη ή μοναξιά. Εάν η γάτα σας δεν συμπεριφέρεται σαν τον εαυτό της, φροντίστε να αναζητήσετε κτηνιατρική αξιολόγηση.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η έκθεση σε υπερβολική ποσότητα ντοπαμίνης μπορεί να δημιουργήσει αντικοινωνικές συμπεριφορές

Περισσότερα
Το Παιδί Σας Έπεσε Θύμα Bullying; 14 Σωτήριες Συμβουλές

Το Παιδί Σας Έπεσε Θύμα Bullying; 14 Σωτήριες Συμβουλές

Μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας σε περίπτωση που πέσει θύμα bulling

Περισσότερα
Τι μπορεί να σημαίνουν οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία)