Αμαμελίδα: Οφέλη, τρόπος χρήσης, παρενέργειες

 Αμαμελίδα: Οφέλη, τρόπος χρήσης, παρενέργειες

Αμαμελίδα: Οφέλη, τρόπος χρήσης, παρενέργειες

Η αμαμελίδα είναι ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα για να βοηθήσει στην ανακούφιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Η αμαμελίδα μπορεί να βγει σε μπουκάλι μόνη της σε υγρή μορφή. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αμαμελίδας μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής, των μικροερεθισμών και των αιμορροΐδων. Λόγω των ευεργετικών επιδράσεών του στο δέρμα, η αμαμελίδα προστίθεται μερικές φορές ως συστατικό σε καλλυντικά ή προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως σαμπουάν, τόνερ και αλοιφές.

Τα προϊόντα αμαμελίδας παράγονται χρησιμοποιώντας το στέλεχος, το φλοιό ή τα φύλλα του φυτού αμαμελίδας (Hamamelis virginiana), ενός θάμνου που είναι εγγενής στη Βόρεια Αμερική. Η αμαμελίδα έχει χρησιμοποιηθεί για οφέλη για το δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τους Ιθαγενείς Αμερικανούς να έχουν τεκμηριωθεί ότι χρησιμοποιούν εκχυλίσματα του φυτού. Σήμερα, η αμαμελίδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε ορισμένες φλεγμονές και ερεθισμούς του δέρματος.

Τα συμπληρώματα διατροφής ελέγχονται ελάχιστα από τον FDA και μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς. Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές, όπως ο τύπος, η δοσολογία, η συχνότητα χρήσης και οι αλληλεπιδράσεις με τα τρέχοντα φάρμακα. Μιλήστε με έναν ειδικό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Οφέλη

Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών πλεονεκτημάτων του, η αμαμελίδα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία, την καταπραϋντική και την προστασία από ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων.

Μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση και την πρόληψη της ακμής. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, η αμαμελίδα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακμής και να αποτρέψει τη δημιουργία νέας ακμής. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η αμαμελίδα δρα ως φυσικό στυπτικό (μια ουσία που προκαλεί σύσφιξη των μαλακών ιστών) συσφίγγοντας τους πόρους.

Η αμαμελίδα μπορεί επίσης να αφαιρέσει επιπλέον σμήγμα από το δέρμα. Το σμήγμα είναι η λιπαρή, κηρώδης ουσία που βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας του δέρματος και, εάν το σώμα σας παράγει πάρα πολύ, μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει ακμή. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, πολλά καλλυντικά προϊόντα για την ακμή, όπως τα ενυδατικά και τα τονωτικά, περιλαμβάνουν αμαμελίδα.

Για μια μικρή μελέτη, 30 άτομα ηλικίας 12-34 ετών με ήπια έως μέτρια ακμή χρησιμοποίησαν τονωτικό δέρματος με κύριο συστατικό της αμαμελίδας δύο φορές την ημέρα. Μετά από δύο εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην ακμή τους. Στις εβδομάδες τέσσερις και έξι, η βελτίωση συνεχίστηκε.Όχι μόνο η ακμή των συμμετεχόντων βελτιώθηκε με τη χρήση του τόνερ μαγισσών, αλλά το ίδιο βελτιώθηκε και η συνολική τους εμφάνιση του δέρματος. Οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη ερυθρότητα και φλεγμονή μετά τη χρήση του τόνερ.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αμαμελίδας είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το συστατικό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ακμής, που είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του δέρματος Όταν εφαρμόζεται τοπικά, οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες της αμαμελίδας μπορεί να έχουν δροσιστική δράση σε ευαίσθητο ή ερεθισμένο δέρμα. Η αμαμελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ανακούφιση για μικρό ερεθισμό του δέρματος από:

  • Δαγκώματα ζωύφιων
  • Μικρές περικοπές
  • Μικρές γρατζουνιές
  • Δηλητηριώδης βελανιδιά
  • Δηλητηριώδης κισσός
  • Ηλιακό έγκαυμα

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Λόγω των πλεονεκτημάτων της για την ελαχιστοποίηση των πόρων, η αμαμελίδα μπορεί να προσφέρει προστασία του δέρματος από τους ρύπους. Εφαρμόζοντας αμαμελίδα στην αρχή της ημέρας, μπορείτε να προετοιμάσετε το πρόσωπό σας για τους ρύπους στους οποίους θα εκτεθεί όλη την ημέρα. Όταν οι ρύποι προσκολλώνται στο δέρμα, μπορούν να αποδυναμώσουν τον φραγμό του δέρματος. Ένας πιο αδύναμος φραγμός του δέρματος σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχετε βλάβες από την υπεριώδη (UV), ξηρότητα, ρυτίδες και υπερμελάγχρωση (πιο σκούρες κηλίδες του δέρματος). 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης συνδεθεί με εξάρσεις της ακμής, επομένως η χρήση αμαμελίδας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακολουθώντας μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που περιλαμβάνει ένα προϊόν που περιέχει λάδι μαγισσών μπορεί να προστατεύσει από τέτοιους ρύπους. Εξαιτίας αυτού, το εκχύλισμα αμαμελίδας είναι ένα συστατικό που πολλοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος κατά της ρύπανσης.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες μέσα στο κάτω μέρος του ορθού ή έξω ή μέσα στον πρωκτό σας που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, πόνο, δυσφορία και αιμορραγία από το ορθό. Η αμαμελίδα είναι ένα δημοφιλές προϊόν για τη θεραπεία αιμορροΐδων. Για την ανακούφιση από αιμορροΐδες, το προϊόν αμαμελίδας πρέπει να έρθει σε επαφή με τις αιμορροΐδες. Αυτό σημαίνει ότι για να ελαχιστοποιήσετε τον κνησμό και τον ερεθισμό, πρέπει να εφαρμόσετε τις αντιφλεγμονώδεις κρέμες και αλοιφές που περιέχουν αμαμελίδα απευθείας στην αιμορροΐδα σας.

Τα μαντηλάκια και τα μαντηλάκια αμαμελίδας μπορούν να λειτουργήσουν ως στυπτικό στην περιοχή του ορθού, παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση στα συμπτώματα της αιμορροΐδας όπως ο κνησμός και το κάψιμο. Ένας άλλος τρόπος για να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες είναι να μουλιάζετε σε ένα ζεστό, ρηχό μπάνιο που είναι γνωστό ως λουτρό sitz. Μπορείτε να προσθέσετε ένα αντιφλεγμονώδες προϊόν, όπως αμαμελίδα, στο λουτρό sitz για να βοηθήσετε δυνητικά περαιτέρω, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να πούμε με βεβαιότητα εάν τα πρόσθετα του νερού προσφέρουν επιπλέον ανακούφιση.

Μπορεί να καταπραΰνει το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής. Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της αμαμελίδας έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το προϊόν για διάφορες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής. Μια μελέτη έδειξε ότι ένα σαμπουάν και ένα τονωτικό με αμαμελίδα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ευαίσθητου τριχωτού της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ιατρικά είναι γνωστό ως κόκκινο τριχωτό της κεφαλής. Το κόκκινο τριχωτό της κεφαλής είναι μια κατάσταση συνεχούς ερυθρότητας του τριχωτού της κεφαλής που δεν προκαλείται από κάποια δερματολογική πάθηση. Η ερυθρότητα μπορεί να προκαλέσει ή όχι φαγούρα και κάψιμο.

Το σαμπουάν και το τονωτικό αμαμελίδας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για την πρόληψη ή καταπραϋντικό ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής που μπορεί να προέλθει από τη μακροχρόνια χρήση αιθανολικών τοπικών διαλυμάτων μινοξιδίλης στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας (ανδρική ή γυναικεία φαλάκρα).

Ψωρίαση και έκζεμα

Η αμαμελίδα έχει χρησιμοποιηθεί συνήθως ως οικιακή θεραπεία για φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.12 Ωστόσο, η ακριβής επίδραση που μπορεί να έχει η αμαμελίδα σε τέτοιες καταστάσεις είναι ακόμα άγνωστη. Ωστόσο, η προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αμαμελίδα στο έκζεμα φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα αμαμελίδας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει με τον κνησμό και τη βλάβη του δερματικού φραγμού που συνοδεύει το έκζεμα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πιστεύεται ότι η αμαμελίδα μπορεί να ωφελήσει την ψωρίαση και το έκζεμα είναι λόγω της προστατευτικής δράσης του προϊόντος έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με εξάρσεις στην ψωρίαση και το έκζεμα. Η αμαμελίδα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν περαιτέρω τη σύνδεση για να δουν εάν η αμαμελίδα μπορεί να αποτρέψει εξάρσεις ασθενειών που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Τρόπος χρήσης

Η αμαμελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τους περισσότερους ανθρώπους στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του σώματος. Θα πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα του προϊόντος για συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά εδώ είναι γενικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της αμαμελίδας:

  • Για το πρόσωπό σας: Βάλτε το διάλυμα σε ένα κομμάτι βαμβάκι ή σερβιέτα καθαρισμού και σκουπίστε απαλά το δέρμα σας.
  • Για το σώμα σας: Εφαρμόστε αμαμελίδα απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα, στο τσίμπημα, ξύστε ή κόψτε.
  • Για τις αιμορροΐδες: Τα προϊόντα αμαμελίδας για τη θεραπεία των αιμορροΐδων διατίθενται σε διάφορες μορφές. Ο τρόπος χρήσης μπορεί να εξαρτάται από το προϊόν που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε μαξιλαράκι φουντουκιού, χτυπήστε ελαφρά την πληγείσα περιοχή και στη συνέχεια πετάξτε το μαντηλάκι. Εάν χρησιμοποιείτε ένα μαντηλάκι, θα σκουπίσετε απαλά, θα χτυπήσετε ή θα σκουπίσετε την πληγείσα περιοχή.
  • Για το τριχωτό της κεφαλής: Κάντε μασάζ με το σαμπουάν στα μαλλιά σας και ξεβγάλτε τα.

Παρενέργειες

Η αμαμελίδα είναι μια φυσική θεραπεία που είναι γενικά ασφαλής για καλλυντικές και άλλες τοπικές χρήσεις. Εάν εμφανιστεί κάποια αντίδραση στην περιοχή όπου εφαρμόσατε το προϊόν, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Επειδή είναι στυπτικό, η αμαμελίδα μπορεί να στεγνώσει. Εάν χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία τοπικές θεραπείες ακμής, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε ερεθισμό και ξήρανση. Εάν συμβεί αυτό, χρησιμοποιήστε μόνο ένα τοπικό φάρμακο για την ακμή κάθε φορά.

Αν και δεν θα οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό, η αμαμελίδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή να είναι επώδυνη εάν εισέλθει στο μάτι σας.Εάν η αμαμελίδα εισέλθει στα μάτια σας, θα πρέπει να ξεπλύνετε τα μάτια σας με νερό.

Κάποια βιβλιογραφία αναφέρει ότι η αμαμελίδα χρησιμοποιείται σε αφεψήματα από βότανα ή λαμβάνεται από το στόμα ως φυσική θεραπεία για διαφορετικές καταστάσεις υγείας. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαιτεί όλα τα στυπτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της αμαμελίδας, να φέρουν την προειδοποιητική ετικέτα, «Μόνο για εξωτερική χρήση». βλάβη που οφείλεται στην παρουσία τανινών, μιας φυσικής ένωσης στο φυτό.

Συμπέρασμα

Η αμαμελίδα είναι στυπτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι φτιαγμένο από μέρη του φυτού αμαμελίδα. Όταν χρησιμοποιείται σε διάλυμα με βάση το νερό ή ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, η αμαμελίδα μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει μικρά δερματικά προβλήματα, όπως ακμή, τσιμπήματα ζωύφιων και αιμορροΐδες. Η αμαμελίδα μπορεί επίσης να μειώσει την ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής και να βοηθήσει στην προστασία από τις βλάβες του δέρματος από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η αμαμελίδα είναι γενικά ασφαλής όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα, αλλά μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. Μπορείτε πρώτα να το δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, όπως το εσωτερικό του βραχίονα σας, για να δείτε πώς αντιδράτε σε αυτό. Εάν μπει κάποιο στα μάτια σας, φροντίστε να το ξεπλύνετε καλά με νερό. Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως έναν δερματολόγο, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης οποιασδήποτε πάθησης του δέρματος, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε ποια προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

4 Οικονομικές Ιδέες Για Να Γυμναστείτε, Της Αγγελικής Κοκορόγιαννη
Βιολογικό Ρολόι: Γίνεται να το ρυθμίσεις υπέρ σου;

Βιολογικό Ρολόι: Γίνεται να το ρυθμίσεις υπέρ σου;

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δημιουργήσει το βιολογικό ρολόι το οποίο προβλέπει τις περιβαλλοντικές αλλαγές

Περισσότερα
Λάδι αγριοτριανταφυλλιάς - ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ