ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ, ΟΦΕΛΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ, ΟΦΕΛΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ, ΟΦΕΛΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Το φύλλο δάφνης είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική. Προέρχεται από τη δάφνη (Laurus nobilis), που απαντάται συνήθως στην περιοχή της Μεσογείου. Το φύλλο δάφνης χρησιμοποιείται επίσης στη λαϊκή ιατρική. Οι χημικές ουσίες στο φύλλο δάφνης μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φύλλα δάφνης για διαβήτη, κοινό κρυολόγημα, υψηλή χοληστερόλη, άσθμα και πολλές άλλες παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Πωλείται στα καταστήματα σε σκόνη ή ως φρέσκο φύλλο, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκεται ως ξηρό, ολόκληρο φύλλο. Προσθέτετε το φύλλο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και το βγάζετε πριν το σερβίρετε, γιατί είναι σκληρό στο μάσημα και στην πέψη. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φύλλα δάφνης είναι δηλητηριώδη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλά είδη στην οικογένεια των φύλλων δάφνης, αλλά όλα έχουν παρόμοιο γευστικό και θρεπτικό προφίλ. Οι ποικιλίες του φύλλου δάφνης μπορούν να καλλιεργηθούν παντού, από την Καραϊβική μέχρι την Ινδία, και βρίσκεται στους διαδρόμους μπαχαρικών των παντοπωλείων σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν οι ποικιλίες των φύλλων δάφνης που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν τα τρόφιμα και τις επιστημονικές ονομασίες των δέντρων από τα οποία προέρχονται:

  • Δάφνη Καλιφόρνια, Umbellularia californica
  • Ινδικό φύλλο δάφνης, Cinnamomum tamala
  • Φύλλο δάφνης Ινδονησίας, Syzygium polyanthum
  • Μεξικάνικη δάφνη, Litsea glaucescens
  • Φύλλο δάφνης Δυτικής Ινδίας, Pimenta Racemosa
  • Τουρκικό φύλλο δάφνης, Laurus nobilis

Οφέλη από φύλλα δάφνης

Προσθέτει ελάχιστες θερμίδες στο φαγητό σας ενώ ενισχύει την ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Μερικά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία του φύλλου δάφνης περιλαμβάνουν:

Υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φύλλο δάφνης είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C. Αυτές οι βιταμίνες είναι όλες γνωστό ότι υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πεπτικό βοήθημα. Το τσάι από φύλλα δάφνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κρίσεων στομαχικών διαταραχών. Το τσάι είναι επίσης πολύ αρωματικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την πίεση των κόλπων ή τη βουλωμένη μύτη.

Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Ένα ζευγάρι μικρών μελετών πρότεινε ότι η λήψη καψουλών δάφνης ή η κατανάλωση τσαγιού από τουρκική δάφνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ωστόσο, η μία από τις μελέτες ήταν μικρή και η άλλη δοκίμασε φύλλα δάφνης σε υγιείς εθελοντές, όχι σε άτομα με διαβήτη.

Διατροφικά συστατικά Φύλλου Δάφνης

Το φύλλο δάφνης είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, σιδήρου και μαγγανίου. Μια θρυμματισμένη κουταλιά της σούπας δάφνη περιέχει:

  • 5,5 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 0,1 γρ
  • Λίπος: 0,1 γρ
  • Υδατάνθρακες: 1,3 γρ

Τα φύλλα δάφνης περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες πολλών βιταμινών και μετάλλων. Οι πιο διαδεδομένες είναι:

  • Ασβέστιο
  • Χαλκός
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη C
  • Ριβοφλαβίνη
  • Ψευδάργυρος

Τι πρέπει να προσέξετε

Το φύλλο δάφνης μπορεί να προσθέσει κάτι επιπλέον στα περισσότερα αλμυρά πιάτα και κάνει ένα αρωματικό τσάι. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό ή σε μεγάλες ποσότητες μόνο του, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να μασηθεί και να χωνευτεί. Επιπλέον, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του φύλλου δάφνης ως φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το φύλλο δάφνης

Το φύλλο δάφνης θα το βρείτε στα περισσότερα παντοπωλεία. Συνήθως έρχεται σε μορφή αποξηραμένου ολόκληρου φύλλου. Οι αποξηραμένες σκόνες και τα φρέσκα φύλλα μπορεί επίσης να αποθηκεύονται στα ράφια, γι' αυτό μη διστάσετε να πειραματιστείτε και με τα τρία είδη στις συνταγές σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή έναν μύλο καφέ για να μετατρέψετε ολόκληρα, αποξηραμένα φύλλα δάφνης σας σε σκόνη.

Συνηθέστερα, οι άνθρωποι μαγειρεύουν με φύλλα δάφνης τοποθετώντας γεμάτα, αποξηραμένα φύλλα μέσα σε ένα πιάτο πριν το μαγείρεμα, έτσι ώστε το φαγητό να απορροφήσει τη γεύση τους. Αλλά η σύνθλιψή τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε πλήρως από τα φύλλα δάφνης. Τα αναμεμειγμένα φρέσκα φύλλα δάφνης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, αν και αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο συνηθισμένη. Τόσο το αποξηραμένο, κονιοποιημένο φύλλο δάφνης όσο και το φρέσκο φύλλο δάφνης τείνουν να έχουν πιο δυνατή γεύση από το ολόκληρο, αποξηραμένο φύλλο δάφνης, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε λίγο λιγότερη ποσότητα εάν θέλετε να πάρετε μια συνταγή.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το φύλλο δάφνης σε συνταγές:

  • Προσθέστε σε μια σούπα, μοσχαρίσιο στιφάδο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για μια αλμυρή, πικάντικη γεύση.
  • Φτιάξτε ένα πολύ αρωματικό τσάι με φύλλα δάφνης για να ηρεμήσετε το στομάχι σας.
  • Δοκιμάστε μια συνταγή garam masala χρησιμοποιώντας ινδική δάφνη.
  • Βάλτε σε ένα φύλλο δάφνης στη μαρινάδα για μοσχάρι ή κοτόπουλο.
  • Σιγοβράστε σε κάρυ Ταϊλάνδης ή Λάος.

Πηγές

  • Bon Appetit: “Do Bay Leaves Actually Taste Like Anything?”
  • Elsevier Public Health Emergency Collection: “Bay Leaf.”
  • Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition: “Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes.”
  • Nature Reviews Immunology: “Vitamin effects on the immune system: vitamins A and D take centre stage.”
  • U.S. Department of Agriculture: “Spices, bay leaf.”
  • Encyclopaedia Britannica: "Bay Leaf." 
  • Iranian Journal of Pharmaceutical Research: "Screening of 20 Commonly Used Iranian Traditional Medicinal Plants Against Urease." 
  • Journal of the American College of Nutrition: "Effects of Incorporating Bay Leaves in Cookies on Postprandial Glycemia, Appetite, Palatability, and Gastrointestinal Well-Being."
  • Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition: "Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type Two Diabetes."
  • Journal of Pathogen Research: "Bay Leaves Have Antimicrobial and Antioxidant Effects."
  • Journal of the American College of Nutrition: “Evaluation of Daily Laurus nobilis Tea Consumption on Lipid Profile Biomarkers in Healthy Volunteers."
  • Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition: “Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes.”

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Μερικοί λόγοι για να τρώτε τόφου

Μερικοί λόγοι για να τρώτε τόφου

Μερικοί λόγοι για να τρώτε τόφου

Περισσότερα
“Magic Westland”, η πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη χώρα
Μερικές συμβουλές διατροφής για τους αθλητές

Μερικές συμβουλές διατροφής για τους αθλητές

Όσοι γυμναζόμαστε πρέπει να έχουμε μια διατροφή που μπορεί να μας βοηθήσει να αποδώσουμε στο μέγιστο!

Περισσότερα