Λυγαριά: Ο Βοτανικός Σύμμαχος για την Ευεξία των Γυναικών

Λυγαριά: Ο Βοτανικός Σύμμαχος για την Ευεξία των Γυναικών

Λυγαριά: Ο Βοτανικός Σύμμαχος για την Ευεξία των Γυναικών

Το να είσαι γυναίκα δεν είναι πάντα εύκολο. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ορμονικές διακυμάνσεις κάθε μήνα, και αυτές μπορεί να συνεχιστούν πολύ μετά τη διακοπή της περιόδου. Το Chasteberry ή αλλιώς λυγαριά, (Vitex agnus-castus), είναι ένα ισχυρό φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται από πολλές γυναίκες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ο πόνος στο στήθος, οι εναλλαγές της διάθεσης και άλλα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα οφέλη του chasteberry, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει με τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκύπτουν από τις ορμονικές διακυμάνσεις. Θα εξετάσουμε επίσης την επιστήμη πίσω από το πώς το μούρο Vitex μπορεί να βοηθήσει σε ζητήματα από τη γονιμότητα και τις ακανόνιστες περιόδους έως τις εξάψεις και την εμμηνόπαυση.

Τι είναι το chasteberry (Vitex agnus-castus);

Το Chasteberry είναι ένα μικρό, σκουρόχρωμο μούρο που προέρχεται από τον αγνό θάμνο ιθαγενή σε περιοχές της Ασίας και της Μεσογείου. Το ίδιο το μούρο έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου πιπεριού και συνήθως χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως:

 • PMS
 • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
 • Θέματα γονιμότητας
 • Άλλα θέματα που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών.

Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση αυτών των προβλημάτων από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές περιοχές του κόσμου που ασκούν τη βοτανοθεραπεία σήμερα.

5 πιθανά οφέλη του chasteberry

Το chasteberry πιστεύεται ότι δρα μειώνοντας τη φλεγμονή και εξισορροπώντας τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη. Αυτές οι ρυθμιστικές επιδράσεις μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για τις γυναίκες που υποφέρουν από ορμονικά προβλήματα που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό τους σύστημα.

1. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του PMS

Το Chasteberry χρησιμοποιείται συχνότερα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το PMS. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Πόνος ή ευαισθησία στο στήθος
 • Πονοκέφαλοι

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης μειώνονται όταν το Vitex λαμβάνεται τακτικά. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην αποκατάσταση της σωστής ισορροπίας άλλων ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, και τα συμπτώματα του PMS μπορεί να ανακουφιστούν.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη με 1.634 γυναίκες που εμφάνισαν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, οι συμμετέχουσες έλαβαν chasteberry σε τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 93% παρουσίασε βελτίωση σε συμπτώματα όπως κατάθλιψη, λαχτάρα και άγχος. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου, δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Αν και ορισμένες από τις άλλες έρευνες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, οι επακόλουθες ανασκοπήσεις και αναλύσεις ζήτησαν καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς πίσω από τα οφέλη του chasteberry.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν μια ολόκληρη σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και χαμηλή διάθεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το chasteberry μπορεί να είναι ευεργετικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις και το άγχος, εξισορροπώντας τα επίπεδα ορμονών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φυτοοιστρογόνων στο μούρο Vitex, τα οποία μιμούνται την ορμόνη οιστρογόνο που παράγεται στις ωοθήκες.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της γονιμότητας

Για όσες προετοιμάζουν το σώμα τους για εγκυμοσύνη, το chasteberry μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες γονιμότητας. Οι δυσκολίες με την εγκυμοσύνη επηρεάζουν πολλές γυναίκες, και παρόλο που συχνά υπάρχουν πολλές αιτίες, ένας ένοχος είναι τα προβλήματα με τη συντομευμένη ωχρινική φάση (δεύτερο μισό) του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτή η διαταραχή σχετίζεται με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα προλακτίνης.

Το chasteberry μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα προλακτίνης, μειώνοντάς τα και βοηθώντας στην παράταση των φάσεων της εμμήνου ρύσεως και στη βελτίωση των ακανόνιστων περιόδων. Αρκετές μελέτες έχουν υποστηρίξει τη χρήση του Vitex ως βοήθημα γονιμότητας. Σε μια αξιοσημείωτη μελέτη συμμετείχαν 93 γυναίκες που είχαν επιχειρήσει εγκυμοσύνη τους τελευταίους 6-36 μήνες. Αποκάλυψε ότι μεταξύ εκείνων που έλαβαν το συμπλήρωμα chasteberry, το 32% έμεινε έγκυος, σε σύγκριση με το 10% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συμπλήρωμα chasteberry περιείχε άλλα συστατικά, περιπλέκοντας την απόδοση των αποτελεσμάτων αποκλειστικά στο chasteberry.

4. Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση

Η φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της αντίδρασης του σώματός μας σε ασθένειες και τραυματισμούς. Ωστόσο, εάν το σώμα συνεχίσει να στέλνει φλεγμονώδη κύτταρα όταν δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, η απάντηση που υποτίθεται ότι βοηθάει μπορεί να καταλήξει να μας βλάψει.

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και οι γαστρεντερικές παθήσεις.

Το chasteberry περιέχει μια σειρά από φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένης της καστικίνης, της καμπφερόλης και της κερκεταγετίνης. Αυτές οι φυτικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές.

5. Μπορεί να ανακουφίσει από την κυκλική ενόχληση του μαστού

Υπάρχει μια μικρή ποσότητα έρευνας που δείχνει προς το chasteberry για τη δυνατότητά του να ανακουφίσει την κυκλική δυσφορία στο στήθος. Είναι πιθανό αυτά τα εφ

Τα αποτελέσματα οφείλονται στην ικανότητά του να μειώνει την προλακτίνη όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης σχετίζονται με πληρότητα και πόνο στο στήθος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η ευαισθησία των μαστών είναι επίσης ένα σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα που συνδέει την κυκλική δυσφορία στο στήθος και τα πιθανά οφέλη του chasteberry είναι περιορισμένη. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το chasteberry

Μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα chasteberry σε πολλές διαφορετικές μορφές ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Το chasteberry συνήθως στεγνώνει πριν γίνει είτε υγρό είτε στερεό εκχύλισμα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή δισκίων ή καψουλών. Το Vitex μπορεί επίσης να ληφθεί σε υγρή μορφή ως βάμμα ή τσάι και να αναμιχθεί με άλλα βότανα που προάγουν την υγιή ορμονική ισορροπία.

Οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στις επιστημονικές δοκιμές ποικίλλουν, επομένως δεν υπάρχει τυποποιημένη ποσότητα για λήψη. Ωστόσο, είναι καλύτερο να λάβετε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας και ίσως να ξεκινήσετε αργά και να αυξήσετε τη δόση σας σταδιακά μόλις καταλάβετε ότι ανέχεστε καλά το Vitex. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες δοσολογίας στη συσκευασία καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις διαφορετικές μάρκες ή προϊόντα.

Όσον αφορά την εύρεση των καλύτερων συμπληρωμάτων, αναζητήστε αξιόπιστες μάρκες που χρησιμοποιούν συστατικά υψηλής ποιότητας. Βεβαιωθείτε ότι τα δισκία και οι κάψουλές σας δεν περιέχουν περιττά πληρωτικά ή διογκωτικούς παράγοντες.

Πιθανές παρενέργειες του chasteberry

Αν και το chasteberry είναι γενικά καλά ανεκτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Στομαχική ανακατοσούρα
 • Πονοκέφαλο
 • Ήπιο δερματικό εξάνθημα
 • Αύξηση των σπυριών
 • Πιο βαριά εμμηνορροϊκή ροή

Εάν παίρνετε φάρμακα όπως αντισύλληψη ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις πριν χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα chasteberry.

Συμπέρασμα

Η προσθήκη chasteberry στο πρόγραμμα ευεξίας σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όπως βελτίωση της διάθεσης, ορμονική ισορροπία και γενική ευεξία. Το Vitex agnus-castus μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα όσους νιώθουν δυσφορία λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ή συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Όπως με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με σύνεση και να γνωρίζετε τους περιορισμούς και τις πιθανές παρενέργειές του. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε chasteberry ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με συμπτώματα που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή την εμμηνόπαυση, ζητάτε πάντα συμβουλές από ειδικούς υγείας.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

30 Δέντρα Ηλικίας Άνω Των 2.000 Ετών Έχουν Ανακαλυφθεί Σε Όλη Τη Γη

30 Δέντρα Ηλικίας Άνω Των 2.000 Ετών Έχουν Ανακαλυφθεί Σε Όλη Τη Γη

30 Δέντρα Ηλικίας Άνω Των 2.000 Ετών Έχουν Ανακαλυφθεί Σε Όλη Τη Γη, φύση και περιβάλλον

Περισσότερα
Οι Ειδικοί Συμφωνούν. Βγείτε Από Το Σπίτι, Αλλά…Μόνο Για Περπάτημα!

Οι Ειδικοί Συμφωνούν. Βγείτε Από Το Σπίτι, Αλλά…Μόνο Για Περπάτημα!

Οι Ειδικοί Συμφωνούν. Βγείτε Από Το Σπίτι, Αλλά…Μόνο Για Περπάτημα!

Περισσότερα
Ashwagandha: 7 Οφέλη για την υγεία βάση της επιστήμης

Ashwagandha: 7 Οφέλη για την υγεία βάση της επιστήμης

Το Ashwagandha είναι ένα μη τοξικό βότανο που κερδίζει την προσοχή πολλών για την ικανότητά του να ρυθμίζει το στρες

Περισσότερα