Οφέλη για την υγεία της ρίζας της κολλιτσίδας

Οφέλη για την υγεία της ρίζας της κολλιτσίδας

Οφέλη για την υγεία της ρίζας της κολλιτσίδας

Η ρίζα της κολλιτσίδας έχει χρησιμοποιηθεί ως τροφή και φάρμακο εδώ και αιώνες με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και ως διουρητικό για την ενίσχυση της πέψης. Προέρχεται από το φυτό κολλιτσίδα (arctium lappa) που συγγενεύει με τις μαργαρίτες και τους ηλίανθους. Είναι εγγενές στη Βόρεια Ασία και την Ευρώπη, αλλά καλλιεργείται σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.

Οι ρίζες του φυτού κολλιτσίδα πιστεύεται ότι είναι το πιο ευεργετικό μέρος του φυτού. Ενώ η επιστημονική έρευνα είναι περιορισμένη αυτή τη στιγμή, η ρίζα της κολλιτσίδας περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως αντιοξειδωτικά και ινουλίνη που είναι γνωστό ότι βοηθούν σε καταστάσεις όπως δερματικές διαταραχές, φλεγμονές, πέψη και πολλά άλλα.

Οφέλη για την υγεία

Η ρίζα της κολλιτσίδας τρώγεται συχνά, αλλά μπορεί επίσης να αποξηρανθεί και να εμποτιστεί σε τσάι. Λειτουργεί καλά ως πηγή ινουλίνης, μιας πρεβιοτικής ίνας που βοηθά στην πέψη και βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, αυτή η ρίζα περιέχει φλαβονοειδή (θρεπτικά συστατικά των φυτών), φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι έχουν οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, η ρίζα της κολλιτσίδας μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη όπως:

Μείωση της χρόνιας φλεγμονής

Η ρίζα της κολλιτσίδας περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά, όπως η κερκετίνη, τα φαινολικά οξέα και η λουτεολίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το τσάι από ρίζα κολλιτσίδας βοήθησε στη βελτίωση των δεικτών φλεγμονής και οξειδωτικού στρες σε 36 συμμετέχοντες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρίζας της κολλιτσίδας.

Επιβραδύνει ή αποτρέπει ορισμένους καρκίνους

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες στη ρίζα της κολλιτσίδας μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου καθώς και στη μείωση του πόνου που προκαλείται από ορισμένους καρκίνους, όπως οι όγκοι του μαστού. Μια εργαστηριακή μελέτη το 2011 διαπίστωσε ότι οι ελεύθερες ρίζες στη ρίζα της κολλιτσίδας βοήθησαν να σταματήσουν ορισμένοι καρκίνοι από την εξάπλωση. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη έρευνα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη χρήση της ρίζας της κολλιτσίδας ως θεραπεία για τον καρκίνο.

Βοηθά με παθήσεις του δέρματος

Τα αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά συστατικά της ρίζας της κολλιτσίδας μπορεί να βοηθήσουν σε διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως ρυτίδες, έκζεμα, ακμή και ψωρίαση, όταν εφαρμόζονται τοπικά. Μια μικρή μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι η κολλιτσίδα μπορεί να βοηθήσει με φλεγμονώδεις τύπους ακμής.

Παρενέργειες

Η ρίζα της κολλιτσίδας θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση ή ποτό ως τσάι. Ωστόσο, αυτό το φυτό μοιάζει πολύ με τα φυτά μπελαντόνα, τα οποία είναι τοξικά. Συνιστάται να αγοράζετε ρίζα κολλιτσίδας μόνο από αξιόπιστους πωλητές και να αποφύγετε να τη συλλέξετε μόνοι σας. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις επιδράσεις του σε παιδιά ή έγκυες γυναίκες. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη ρίζα κολλιτσίδας με παιδιά ή εάν είστε έγκυος.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν χρησιμοποιείτε ρίζα κολλιτσίδας:

Αυξημένη αφυδάτωση

Η ρίζα της κολλιτσίδας δρα σαν φυσικό διουρητικό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Εάν παίρνετε χάπια νερού ή άλλα διουρητικά, δεν πρέπει να πάρετε ρίζα κολλιτσίδας. Εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε άλλα φάρμακα, βότανα και συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Αλλεργική αντίδραση

Εάν είστε ευαίσθητοι ή έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε μαργαρίτες, αμβροσία ή χρυσάνθεμα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση στη ρίζα της κολλιτσίδας.

Επιπλέον, αυτή η ρίζα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη ρίζα κολλιτσίδας εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη ή αραιωτικά του αίματος.

Προσωρινό Φούσκωμα

Η ρίζα της κολλιτσίδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ινουλίνη, η οποία βοηθά στην πέψη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν προσωρινό φούσκωμα ή αέρια μετά το φαγητό. Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων εάν είστε ευαίσθητοι σε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ινουλίνη. Γενικά, η έρευνα δείχνει ότι έως και 20 γραμμάρια ινουλίνης την ημέρα είναι ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους.

Ποσότητες και δοσολογία

Υπάρχει μικρή έρευνα και καθοδήγηση σχετικά με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ρίζας κολλιτσίδας. Ζητήστε από το γιατρό σας να βεβαιωθείτε ότι οι δόσεις των συμπληρωμάτων και των βαμμάτων είναι κατάλληλες για τις ανάγκες της υγείας σας.

Μπορείτε συχνά να βρείτε φρέσκια ρίζα κολλιτσίδας σε καταστήματα φυσικών τροφίμων και σε αγορές αγροτών. Αν το φάτε, ξεφλουδίστε το εξωτερικό στρώμα. Μπορείτε να το φάτε ωμό ή μαγειρεμένο, όπως σοταρισμένο ή τηγανητό. Μπορείτε επίσης να το βρείτε ως αποξηραμένη σκόνη, σε συμπληρώματα διατροφής ή σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης.

Πηγές

 • Anaerobe: “Prebiotic effectiveness of inulin extracted from edible burdock”
 • BMC Complementary Medicine and Therapies: “Antioxidative and in vitro antiproliferative activity of Arctium lappa root extracts”
 • Frontiers in Plant Science: “Arctium Species Secondary Metabolites Chemodiversity and Bioactivities”
 • Homeopathy: “Observational study of Arctium lappa in the treatment of acne vulgaris”
 • Inflammopharmacology: “A review of the pharmacological effects of Arctium lappa”
 • International Journal of Rheumatic Diseases: “Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis”
 • Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis: “Metabolic profile of the bioactive compounds of burdock (Arctium lappa) seeds, roots and leaves”
 • Nutrients: “Effects of drugs and excipients on hydration status”
 • Regulatory Toxicology and Pharmacology: “Evaluation of safety of inulin and oligofructose as dietary fiber”
 • Saudi Pharmaceutical Journal: “Natural cures for breast cancer treatment”
 • The Asthma & Allergy Center: “Beware of ragweed ‘relatives’”

 

Διαβάστε επίσης...

Δημιουργείται Μούχλα Στην Επιφάνεια Κοπής Του Τυριού;

Δημιουργείται Μούχλα Στην Επιφάνεια Κοπής Του Τυριού;

Δημιουργείται Μούχλα Στην Επιφάνεια Κοπής Του Τυριού;

Περισσότερα
ΨΗΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Περισσότερα