Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βερβερίνη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βερβερίνη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βερβερίνη

Η βερβερίνη μπήκε πρόσφατα στο προσκήνιο των συμπληρωμάτων λόγω των πιθανών εφαρμογών του στη διαχείριση του διαβήτη και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καθώς και των πιθανών αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Ως βιοδραστική ένωση, βρίσκεται σε φυτά όπως το ευρωπαϊκό barberry και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική για περισσότερα από 400 χρόνια για τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία.

Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα φυτικά συμπληρώματα, η κατανόηση τόσο των πιθανών οφελών όσο και των κινδύνων της βερβερίνης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για όσους σκέφτονται φυσικές θεραπείες για υποστήριξη της υγείας.

Τι είναι η βερβερίνη;

Η βερβερίνη είναι μια ένωση που ταξινομείται ως ένα τεταρτοταγές αλκαλοειδές βενζυλισοκινολίνης, που βρίσκεται κυρίως στην οικογένεια των Berberidaceae, η οποία περιλαμβάνει περίπου 450-500 είδη. Αυτή η ένωση είναι αξιοσημείωτη για την κίτρινη μελάγχρωση και την πικρή γεύση της και υπάρχει φυσικά σε πολλά φυτά, όπως η ευρωπαϊκή βατόμουρα, το φελλόδενδρο, το σταφύλι του Όρεγκον, η χρυσαφίλα και η χρυσοκλωστή.

Ιστορικά, η βερβερίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, από λοιμώξεις και φλεγμονές έως χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι πεπτικές διαταραχές.

Έχει ένα ευρύ φάσμα προτεινόμενων φαρμακολογικών επιδράσεων, υπερκαλύπτοντας την δυνητική του ικανότητα να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, να προστατεύει την υγεία της καρδιάς και του ήπατος, να βελτιώνει τα συμπτώματα του διαβήτη και να διατηρεί τη λειτουργία των νεφρών, συλλαμβάνοντας το ενδιαφέρον των ερευνητών παγκοσμίως και οδηγεί στην ευρύτερη υιοθέτηση στη δυτική κουλτούρα.

Πώς λειτουργεί η βερβερίνη;

Η βερβερίνη πιστεύεται ότι ξεκινά τα αποτελέσματά της σε κυτταρικό επίπεδο. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι δυνητικά μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης, μειώνει το σωματικό βάρος και τα επίπεδα λιπιδίων και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης της ενεργοποιημένης από μονοφωσφορική πρωτεϊνική κινάση 5'-αδενοσίνης (AMPK).

Το ένζυμο AMPK παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της κυτταρικής ενέργειας και στη διατήρηση της ενεργειακής ομοιόστασης εντός των κυττάρων. Όταν η σηματοδότηση AMPK επιβραδύνεται, τα κύτταρα μπορεί να λάβουν λιγότερη γλυκόζη, να κάψουν λιγότερο λίπος και να αποθηκεύσουν περισσότερο λίπος και χοληστερόλη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, η βερβερίνη προτείνεται επίσης για τη μείωση της παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, τη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση των επιπέδων του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), μιας ορμόνης που συνδέεται με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η έρευνα για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Τα οφέλη της βερβερίνης

Το θεραπευτικό προφίλ της βερβερίνη έχει υποσχεθεί πολλά όταν εξετάζουμε μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας. Σκεφτείτε τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη μεταβολική δυσλειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το εάν η επίδρασή του στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να συναγωνιστεί τα συμβατικά φάρμακα για τον διαβήτη.

Επιπλέον, τα πιθανά οφέλη της βερβερίνης πιστεύεται ότι εκτείνονται πέρα από τον έλεγχο της γλυκόζης. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στον ορό και του σωματικού βάρους, καθιστώντας το ένα πιθανό φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι πιθανές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον μετριασμό του οξειδωτικού στρες, ενώ οι προτεινόμενες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μπορεί να συμβάλουν στη συνολική βελτίωση της υγείας βοηθώντας στη μείωση της οξείας και χρόνιας φλεγμονής.

Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της berberine συνεχίζονται ακόμη και επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη δεδομένων υψηλής ποιότητας για την πραγματική αξιολόγηση του θεραπευτικού δυναμικού και της δυνατότητας εφαρμογής της berberine στην υγειονομική περίθαλψη.

1. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν διερευνήσει την επίδραση της συμπλήρωσης βερβερίνης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσων έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, δίνοντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, πολλές μελέτες που αφορούσαν άτομα με διαβήτη είχαν περιορισμούς, επομένως απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για να επικυρωθεί η αποτελεσματικότητα της βερβερίνης στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Στη βιβλιογραφία, η βερβερίνη έχει προταθεί για:

 • Ενίσχυση της έκκρισης ινσουλίνης διεγείροντας τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη
 • Βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη βοηθώντας το σώμα να επεξεργάζεται τη ζάχαρη πιο αποτελεσματικά μετά τα γεύματα, αποτρέποντας τις αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
 • Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κάνοντας τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας την πρόσληψη και τη χρήση της γλυκόζης
 • Χαμηλότερη αιμοσφαιρίνη νηστείας A1c (HbA1c), ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες μακροχρόνιου ελέγχου της γλυκόζης

2. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η βερβερίνη έχει προταθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση βερβερίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Υψηλός

Τα επίπεδα αυτών των λιπιδίων έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την περαιτέρω αποκάλυψη της επίδρασης της βερβερίνης στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 32 ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης διαπίστωσε ότι η λήψη berberine από το στόμα για τρεις μήνες οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις της ολικής χοληστερόλης κατά 29%, των τριγλυκεριδίων κατά 35% και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης κατά 25%.

Τα πιθανά οφέλη της βερβερίνης για την υγεία της καρδιάς περιλαμβάνουν:

 • Μείωση των επιπέδων της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης στο αίμα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη κατανοητός, μία από τις προτεινόμενες θεωρίες είναι ότι η βερβερίνη μπορεί να αυξήσει την αποβολή της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης από το αίμα, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευσή της στα τοιχώματα των αρτηριών.
 • Μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

3. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Μελέτες σε ζωικά μοντέλα και κυτταροκαλλιέργειες έχουν αναφέρει ότι η βερβερίνη μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ένας από τους προτεινόμενους μηχανισμούς δράσης περιλαμβάνει τη διακοπή της λειτουργίας της βακτηριακής κυτταρικής μεμβράνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή κυτταρικού περιεχομένου και τελικά να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο.

Επιπλέον, η βερβερίνη έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στην ικανότητα του Staphylococcus aureus να αντιστέκεται στο στρες και να προστατεύεται από την οξειδωτική βλάβη.
Περιορισμένες προκλινικές μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι η βερβερίνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό.

Ενόψει της αυξανόμενης αντοχής στα αντιβιοτικά, η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της εμφάνισης ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών, αλλά απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

4. Μειώνει τη φλεγμονή

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι μηχανισμοί της βερβερίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της υπάρχουσας φλεγμονής και στην πρόληψη της εμφάνισης φλεγμονωδών καταστάσεων. Τα περιορισμένα προκλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η βερβερίνη θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός υποψήφιος για την αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονωδών διαταραχών.

Οι επί του παρόντος προτεινόμενοι μηχανισμοί των επιδράσεων της βερβερίνης στη φλεγμονή περιλαμβάνουν:

 • Ρύθμιση της λειτουργίας ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού
 • Βοηθά στη ρύθμιση της έκκρισης αδιποκινών (προφλεγμονώδεις κυτοκίνες)
 • Βοηθώντας τον καθαρισμό των ενεργών ειδών οξυγόνου
 • Μείωση της έκφρασης διαφόρων προφλεγμονωδών γονιδίων και πρωτεϊνών
 • Ενίσχυση της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών ενζύμων

5. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Με την αυξανόμενη κατανόηση του ρόλου που παίζει η υγεία του εντέρου τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, τα οφέλη των ενώσεων όπως η βερβερίνη τραβούν την προσοχή. Η προτεινόμενη ικανότητα της βερβερίνης να βελτιώνει την υγεία του εντέρου συζητείται προτείνοντας αρκετούς μηχανισμούς που μπορεί να υποστηρίξουν τη συνολική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα:

 • Τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η βερβερίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η βερβερίνη μπορεί να μειώσει τη βακτηριακή ποικιλότητα στο έντερο.
 • Βελτίωση της επένδυσης του εντέρου. Η βερβερίνη έχει προταθεί για την ενίσχυση του εντερικού φραγμού βοηθώντας στην ενίσχυση της έκφρασης των πρωτεϊνών σφιχτής σύνδεσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί λεπτομερώς αυτός ο πιθανός μηχανισμός.

Κίνδυνος και παρενέργειες της βερβερίνης

Ενώ αρκετές μελέτες έχουν προτείνει μια σειρά από πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα στη διαχείριση πολλών προβλημάτων υγείας, η βερβερίνη δεν είναι μια θαυματουργή ένωση. Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του berberine εξακολουθούν να εκκρεμούν και απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας. Ενώ αυτή η ένωση έχει αναφερθεί ότι είναι γενικά καλά ανεκτή, έχουν εντοπιστεί ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες.

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, φαρμάκων που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, παράγοντες αραίωσης του αίματος και φάρμακα για τον διαβήτη.

Η βερβερίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων ή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Επίσης, δεν συνιστάται να λαμβάνεται με κυκλοσπορίνη, ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των μεταμοσχεύσεων οργάνων.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη στο βρέφος. Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως διάρροια, μετεωρισμός και πόνο στο στομάχι, ιδιαίτερα με δόσεις άνω των 300 mg/ημέρα. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει προϋπάρχουσες καταστάσεις.

Συμπέρασμα

Η βερβερίνη δείχνει πολλά υποσχόμενο σε διάφορους τομείς υγείας, από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη διαχείριση της φλεγμονής μέχρι την εξισορρόπηση του μικροβιώματος. Η ιστορική χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική και ορισμένες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει με τον διαβήτη, την καρδιαγγειακή υγεία και τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Ωστόσο, παρά τις δυνατότητές του, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών του, τη βελτιστοποίηση της χρήσης του και την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς του σε διαφορετικούς πληθυσμούς.Λόγω των πιθανών κινδύνων και των αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα, θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να επιβεβαιώσετε την ιδανική δοσολογία και σχέδιο θεραπείας πριν αρχίσετε να παίρνετε βερβερίνη.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Μερικοί λόγοι για να τρώτε τόφου

Μερικοί λόγοι για να τρώτε τόφου

Μερικοί λόγοι για να τρώτε τόφου

Περισσότερα
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ

Η συνέπεια μπορεί να είναι ένα μυστικό για την διατήρηση του βάρους

Περισσότερα
Τροφική Αλλεργία Ή Δυσανεξία;

Τροφική Αλλεργία Ή Δυσανεξία;

Τροφική Αλλεργία Ή Δυσανεξία;, υγεία και γνώση

Περισσότερα