Ποια Είναι Η Πραγματική Σας Ηλικία;

Ποια Είναι Η Πραγματική Σας Ηλικία;

Ποια Είναι Η Πραγματική Σας Ηλικία;

Μήπως δεν είναι αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητα;
Τα χρόνια περνούν για όλους. Για κάποιους όμως μετράνε διπλά, ενώ για κάποιους άλλους περνάνε και δεν τους αγγίζουν. Εσείς τι σχέση έχετε με το χρόνο; Σβήνετε με χαρά τα κεράκια στα γενέθλια σας ή αρνείστε πεισματικά να μεγαλώσετε; Ανακαλύψτε την πραγματική ηλικία σας - η οποία δεν είναι απαραίτητα αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητα - και βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να διατηρηθείτε πάντα νέοι.

Παλιότερα, λέγαμε ότι κάποιο άτομο έδειχνε πάνω-κάτω την ηλικία του. Σήμερα, μιλάμε για μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και τη χρονολογική ηλικία και εξετάζουμε τρόπους για να μπορέσουμε να την καλύψουμε. Ευτυχώς, τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε αν μεγαλώνουμε πολύ γρήγορα και κυρίως γνωρίζουμε πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο. Για να μάθουμε αν ανήκουμε στους τυχερούς που τείνουν να διατηρούνται νέοι παρά το πέρασμα των χρόνων ή στους άτυχους που ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που ευνοεί την πρόωρη γήρανση τους, αρκεί να απαντήσουμε στις ερωτήσεις του τεστ και να ενημερωθούμε για όλα αυτά που οδηγούν στα πρόωρα γηρατειά.

·Η έλλειψη μιας φυσιολογικής ζωής
Αναρωτιέστε αν ο τρόπος ζωής επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης; Πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε! Μία ζωή υπερβολική, ξέφρενη, χωρίς ελεύθερο χρόνο, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, δηλαδή των μορίων που απελευθερώνονται από το μεταβολισμό και η αρνητική δράση των οποίων καταπολεμείται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως είναι οι βιταμίνες). Συνήθως, όταν είμαστε καλά, ο οργανισμός μας διαθέτει αρκετά αντιοξειδωτικά μόρια για να καταπολεμήσει τη φυσική παραγωγή των ελευθέρων ριζών. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές, όπου εξαιτίας διάφορων αιτιών (για παράδειγμα, στρες, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο), διαταράσσεται η υπάρχουσα ισορροπία ανάμεσα σε ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσει, μπορεί να παρουσιαστεί υπερβολική παραγωγή ελευθέρων ριζών ή μείωση των διαθέσιμων αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως μπορεί να συμβεί όταν ακολουθούμε μία δίαιτα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά). Κι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κύτταρα μας, αφού οι περίσσειες ελεύθερες ρίζες:

  • βλάπτουν το γενετικό κώδικα των κυττάρων
  • ευνοούν τη γήρανση.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σεξουαλικότητα, τον ύπνο και τη διάθεση, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρη γήρανση. Όμως, εδώ και μερικά χρόνια, υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις που μας επιτρέπουν να υιοθετήσουμε antiaging στρατηγικές για να ζήσουμε την τρίτη ηλικία το ίδιο δραστήρια. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός μόλις τον επισκεφτούμε, είναι να μας ζητήσει ένα ιστορικό. Μας υποβάλει δηλαδή ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις ασθένειες που έχουμε περάσει ή περνάμε, για τις διαταραχές που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς, τον τρόπο ζωής που κάνουμε και τα "λάθη" που διαπράττουμε σε σχέση πάντα με την πρόωρη γήρανση. Στην επόμενη φάση, ο γιατρός προχωράει σε:

  • μέτρηση των μυών, του λίπους και του νερού που αποτελούν το σώμα μας, για να καταλάβει αν είμαστε σε καλή φόρμα ή αν χρειαζόμαστε περισσότερη άσκηση
  • ανάλυση της σχάσης του σώματός μας, για να δει μήπως κάποια κακή στάση μπορεί να προκαλεί αιτία πόνου (για παράδειγμα στην πλάτη) ή κακής κυκλοφορίας (για παράδειγμα στα πόδια]
  • τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της διάθεσης και του στρες που υφιστάμεθα καθημερινά και που αποτελούν ενδείξεις "ανισόρροπης" ζωής
  • ανάλυση αίματος για να μετρήσει χα επίπεδα των ορμονών και την καταστροφή που έχει προκληθεί από τις ελεύθερες ρίζες, αξιολογώντας τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό. Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές, που αφορούν στη διατροφή, την κίνηση, τη χαλάρωση και τη λήψη θεραπευτικών φυσικών ουσιών.

5 γεύματα τη μέρα
Όλοι αντιμετωπίζουν έντονα τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης, είναι σημαντικό να προσέχουν τι βάζουν καθημερινά στο πιάτο τους. Δεν υπάρχει ιδανική διατροφή, γιατί ο κάθε ένας από μας θα πρέπει να τη διαμορφώνει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και σε σχέση με:

  • το σύνολο των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνει
  • τα αγαπημένα του τρόφιμα

Παρόλα αυτά, ένας από τους βασικούς κανόνες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση είναι το μοίρασμα του φαγητού με ισορροπημένο τρόπο, σε 5 γεύματα κάθε μέρα: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 ενδιάμεσα γεύματα (το ένα στη μέση του πρωινού και το άλλο κατά τη διάρκεια του απογεύματος). Η κατανάλωση πολλών γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας, μας επιτρέπει να μην φτάνουμε στα κύρια γεύματα πολύ πεινασμένοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού. Ακόμα, η κατανάλωση των δύο ενδιάμεσων προγευμάτων ενεργοποιεί το μεταβολισμό, που με αυτόν τον τρόπο καίει περισσότερες θερμίδες.

Μεσογειακή διατροφή
Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί, η μεσογειακή διατροφή παραμένει η καλύτερη λύση για ένα ισορροπημένο και πλούσιο διατροφικό μενού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς όριο ψωμί, ζυμαρικά και άλλα νόστιμα πιάτα της κουζίνας μας: οι μερίδες θα πρέπει να είναι πάντα μετρημένες, γιατί διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο να πάρουμε πολλά περιττά κιλά, τα οποία ευνοούν την πρόωρη γήρανση. Ακόμα, συνίσταται να βάζουμε στο τραπέζι μας:

  • τους υδατάνθρακες στο μεσημεριανό, γιατί αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας, χρήσιμη κατά τη διάρκεια της μέρας
  • τις πρωτεΐνες (ψάρι, κρέας, τυρί, αυγά) στο βραδινό, γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για τον ανασχηματισμό των ιστών και έτσι μετριάζουν τη διαδικασία γήρανσης.

Έξτρα φρούτα και Λαχανικά
Πέρα από τα 5 καθημερινά γεύματα, οι ειδικοί συνιστούν την έξτρα κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνες Α, C και Ε, και βιοφλαβονοειδή ), ικανές να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα λαχανικά δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ ούτε από το μεσημεριανό, ούτε από το βραδινό μας, ενώ τα φρούτα είναι ιδανικά για το πρωινό και το κολατσιό: στα προγεύματα μπορούμε να καταναλώνουμε ένα φρούτο, ένα φυσικό "χυμό ή μία φρουτοσαλάτα. Αντιθέτως, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα φρούτα στο τέλος των κυρίων γευμάτων, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά και να καθυστερήσουν τη διαδικασία της πέψης.

Σπορ; Ναι, απλά χωρίς υπερβολές
Αν η συχνή σωματική δραστηριότητα αποτελεί βασικό κανόνα για να παραμένουμε νέοι, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο κανόνας που λέει ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε με τα σπορ και τη σωματική κούραση. Οι υπερβολές οδηγούν σε μια αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα να ευνοείται η γήρανση, και όχι να προλαμβάνεται. Δεν θα πρέπει λοιπόν να περνάμε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Καλύτερα να ασκούμαστε από λίγη ώρα αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα, παρά αμέτρητες ώρες μέσα σε μία μέρα. Για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα όρια της κούρασης που δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε, αρκεί να ακολουθήσουμε την παρακάτω φόρμουλα που ορίζει τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα (δηλαδή τους χτύπους της καρδιάς ανά λεπτό) στην οποία θα μπορούμε να φτάνουμε όταν κάνουμε σπορ, ανάλογα πάντα με την ηλικία μας. Σε γενικές γραμμές, τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα μπορούμε να τη βρούμε αφαιρώντας την ηλικία μας από το 220. Για παράδειγμα, όποιος είναι 40 ετών, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 180 χτύπους το λεπτό: καλύτερα να κυμαίνεται στο ασφαλές 70-80% αυτού του αριθμού.

Σωματική άσκηση
Για να αμυνθούμε απέναντι στο χρόνο που κυλάει, θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας λίγη σωματική δραστηριότητα. Η κίνηση μας βοηθάει να διατηρούμαστε σε φόρμα, καθότι μας επιτρέπει:

  • να καίμε περισσότερες θερμίδες και άρα να κάνουμε μερικά "παραστρατήματα" στο τραπέζι χωρίς να παίρνουμε βάρος
  • να μειώνουμε τη χοληστερίνη και τα υπερβολικά σάκχαρα (που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας)
  • να ρίχνουμε την πίεση χάρη στην αγγειοδιασταλτική δράση των αιμοφόρων αγγείων.

Η καλύτερη σωματική άσκηση είναι αυτή που επιτρέπει την τόνωση των μυών, την κίνηση των αρθρώσεων, τη διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος, αυτή δηλαδή που μας επιτρέπει να κινούμαστε χωρίς να καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια: το κολύμπι, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το περπάτημα, ο χορός. Η δραστηριότητα θα πρέπει να διαρκεί μισή ώρα κάθε μέρα ή μία ώρα τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα.

Μακριά από το στρες

Όταν υποβαλλόμαστε σε διαδοχικές εντάσεις, ο οργανισμός παράγει τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, που μακροπρόθεσμα καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς, ευνοώντας τη διαδικασία της γήρανσης. Για να καταπολεμήσουμε την υπερένταση, μπορούμε να υιοθετήσουμε αποτελεσματικές τεχνικές χαλάρωσης. Για όσους έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους, ιδανικά είναι τα μαθήματα γιόγκα, όπου θα διδαχθούν εκτός από την αυτοσυγκέντρωση και έναν καινούριο τρόπο ζωής.

Για τους πιο πολυάσχολους αντιθέτως, υπάρχει μία τεχνική χαλάρωσης που μπορούν να εφαρμόζουν μέσα στο σπίτι τους. Για να αισθανθούν καλύτερα και να καταπολεμήσουν το στρες, αρκεί να φανταστούν ότι μια ζεστή και καθησυχαστική ακτίνα του ηλίου χτυπάει το μέτωπο τους και στη συνέχεια τυλίγει σιγά-σιγά όλο το σώμα τους. Η άσκηση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα και λίγο πριν το βραδινό ύπνο: επιτρέπει την απομάκρυνση των κακών σκέψεων και την ανάκτηση της απαραίτητης ενέργειας για την αντιμετώπιση της μέρας με λιγότερο στρες και άρα με λιγότερους κινδύνους για τη βιολογική ηλικία.

Δέρμα και ήλιος
Το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε σε ό,τι αφορά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έχει σχέση με το δέρμα. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στην έκθεση μας στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών και μειώνουν τη διαθέσιμη ποσότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών, οδηγώντας έτσι στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο των ρυτίδων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε συστηματικά (ακόμη και το χειμώνα) αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας κατάλληλο για τον φωτότυπό μας.

Οι υπέρ - πρωτεϊνούχες δίαιτες
Πρόσφατα, γίνεται πολύς λόγος για τις δίαιτες που μειώνουν τη λήψη υδατανθράκων και αυξάνουν αυτήν των πρωτεϊνών και των λιπών. Αυτά τα διαιτητικά προγράμματα βασίζονται στο γεγονός ότι μία υπερβολική κατανάλωση σακχάρων (υδατανθράκων) μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στη λειτουργία της ινσουλίνης (ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό των σακχάρων) με κίνδυνο να ευνοήσει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση διαβήτη. Οι ειδικοί, ωστόσο, εξηγούν ότι αυτός ο κίνδυνος αφορά κυρίως στα απλά σάκχαρα (όπως αυτά που υπάρχουν στα γλυκά και τα αναψυκτικά) και πολύ λιγότερα στα σύνθετα, ειδικά αν πρόκειται για τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως

  • ζυμαρικά
  • ρύζι
  • ψωμί

Αν πραγματοποιούμε 5 γεύματα τη μέρα, δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο, γιατί η παραγωγή ινσουλίνης είναι συνεχής και δεν αγγίζει υψηλά νούμερα επικίνδυνα για την ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων.

Το συμπέρασμα; Οι δίαιτες που είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες μας βοηθούν να χάσουμε γρηγορότερα βάρος, αλλά θα πρέπει να τις ακολουθούμε μόνο αν μας τις συστήσει ο γιατρός μας και μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα (όχι περισσότερο από ένα μήνα).

Για να γερνάμε πιο αργά...
Ακολουθούν ορισμένες αντιγηραντικές ουσίες, τις οποίες μπορούμε να λαμβάνουμε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Όνομα

Τι είναι

Σε τι χρησιμεύει

Αργινίνη και ορνιθίνη

Αμινοξέα

Βελτιώνουν τη δόμηση των μυών και των οστών.

Τρυπτοφάνη

Αμινοξύ

Ευνοεί την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ουσίας που επηρεάζει την ψυχική διάθεση, και της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ευνοεί τον ύπνο και την ξεκούραση.

Πρεγνενολόνη

Φυσική ορμόνη

Ευνοεί την παραγωγή της Dhea, της φυσικής ορμόνης που ρυθμίζει τη σεξουαλική επιθυμία και καταπολεμάει τη δράση των ορμονών του στρες.

Γλουταμινικό οξύ, φαινυλαλανίνη και χολίνη

Αμινοξέα

Ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.

θυροξίνη, χαλκός, ψευδάργυρος και ιστιδίνη

Η θυροξίνη και η ιστιδίνη είναι αμινοξέα, ενώ ο χαλκός και ο ψευδάργυρος μέταλλα

Ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης, βελτιώνοντας το μαύρισμα και περιορίζοντας τα ηλιακά ερυθήματα.

Προλίνη, λιοίνη, γλυκίνη, βαλίνη, λευκίνη και ισολευκίνη

Αμινοξέα

Βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, ευνοώντας την παραγωγή βασικών και δομικών στοιχείων του δέρματος.

 

TEST
Ποιο είναι η βιολογική σας ηλικία;
Για να ανακαλύψετε την πραγματική σας ηλικία, η οποία δεν αποκλείεται να διαφέρει μακράν από τη χρονολογική, απαντήστε στις παρακάτω 8 ερωτήσεις:

1)      Το βράδυ χρειάζεστε περισσότερη από μισή ώρα για να αποκοιμηθείτε;

2)      Το πρωί ξυπνάτε νιώθοντας ότι δεν έχετε ξεκουραστεί αρκετά;

3)      Τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί η επιθυμία σας για σεξ;

4)      Έχετε χάσει ή πάρει κιλά την τελευταία περίοδο χωρίς προφανή λόγο;

5)      Σας τυχαίνει συχνά να ξεχνάτε ραντεβού, σημαντικές ημερομηνίες ή υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει;

6)      Τον τελευταίο καιρό, νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένοι, καταπονημένοι και χωρίς ενέργεια;

7)      Αισθάνεστε πνιγμένοι από τις καθημερινές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις;

8)      Την τελευταία περίοδο, νιώθετε συχνά στεναχωρημένοι και κακοδιάθετοι;

Αποτελέσματα
Αν απαντήσατε "ναι" σε τουλάχιστον 4 από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε η βιολογική σας ηλικία μοιάζει να είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική. Οι ξέφρενοι ρυθμοί ζωής φαίνεται ότι ευνοούν βιολογικές αλλοιώσεις που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Δεν έχετε παρά να ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να παραμείνετε πάντα νέοι.