ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ , ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ , ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ , ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Καθώς οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν γίνει πιο δημοφιλείς, περισσότεροι γάμοι ξεκινούν σήμερα στο διαδίκτυο. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι οι άνθρωποι που συναντούν τον σύζυγό τους εκτός διαδικτύου είναι πιο ικανοποιημένοι.

Τα διαδικτυακά ραντεβού αναφέρουν επίσης λιγότερο σταθερούς και ικανοποιητικούς γάμους σε αυτό που ονομάζουμε αποτέλεσμα διαδικτυακών γνωριμιών.
Αυτή η ανάρτηση συντάχθηκε από τη Δρ. Elizabeth Dorrance-Hall, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέα του Conscious Communication.

Εάν αποφασίσετε να παντρευτείτε (ή αν είστε ήδη), η επιλογή του συζύγου σας είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχετε πάρει ποτέ. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε διαδικτυακές γνωριμίες για βοήθεια με το να βρουν «το άλλο μισό τους». Νωρίτερα φέτος, το Pew Research Center δημοσίευσε μια έκθεση που αποκάλυψε ότι 1 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ (και 1 στους 5 κάτω των 30 ετών) που βρίσκονται σε σοβαρή σχέση (δηλαδή παντρεμένοι, συγκατοίκοι ή δεσμευμένοι) γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν πολλά γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διαδικτυακών γνωριμιών στις σχέσεις.

Σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Computers in Human Behavior, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα συγκρίνοντας τους γάμους 923 ατόμων που γνώρισαν τη σύζυγό τους είτε σε διαδικτυακές γνωριμίες είτε εκτός. Τα άτομα που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο παρουσιάστηκαν μέσω μιας ποικιλίας ιστοτόπων και εφαρμογών. Όσοι γνωρίστηκαν εκτός διαδικτύου γνωρίστηκαν μέσω φίλων, εργασίας και σχολείου, για να αναφέρουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς χώρους. Οι ερευνητές έκαναν στους συμμετέχοντες ερωτήσεις για τον εαυτό τους: τα δημογραφικά τους στοιχεία, τις ιστορίες γνωριμιών τους και τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Ρώτησαν επίσης για δύο δείκτες της ποιότητας του γάμου: την ικανοποίηση και τη σταθερότητα. Είναι ενδιαφέρον εάν εκείνοι που συναντήθηκαν μέσω Διαδικτύου έναντι εκτός ένιωθαν ικανοποιημένοι με το γάμο τους, αν ένιωθαν ότι ο σύζυγός τους ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και αν είχαν σκεφτεί ποτέ σοβαρά να πάρουν διαζύγιο.

Η έρευνα ξεκίνησε ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα άτομα που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο και παντρεύονται. Έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν έναν σύζυγο στο διαδίκτυο; Τα δεδομένα έδειξαν μια προκατάληψη επιλογής στους τύπους των ανθρώπων που βρίσκουν αγάπη στο διαδίκτυο. Σε σύγκριση με εκείνους που γνώρισαν έναν σύζυγο εκτός σύνδεσης, τα διαδικτυακά ραντεβού ήταν νεότεροι, είχαν μεγαλύτερη εμπειρία γνωριμιών, ήταν πιο πρόσφατα παντρεμένοι και ήταν πιο πιθανό να είναι σε ομοφυλόφιλους ή διαφυλετικούς γάμους. Δεδομένης της τεράστιας δημοτικότητας των διαδικτυακών γνωριμιών στις ΗΠΑ και της πρόσφατης σχέσης στο δείγμα της έρευνας, υπήρξε η υποψία ότι θα μπορούσαν οι ερευνητές να δούν ακόμη περισσότερους γάμους που ξεκινούν από διαδικτυακές γνωριμίες τα επόμενα χρόνια.

Το εφέ διαδικτυακών γνωριμιών

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρηθεί επίσης η ποιότητα αυτών των σχέσεων. Υπάρχουν διαφορές στους γάμους των ζευγαριών που γνωρίζονται μέσω διαδικτυακών γνωριμιών και εκείνων που γνωρίζονται εκτός; Αναφερόμαστε στις διαφορές στις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτών των σχέσεων ως το αποτέλεσμα διαδικτυακών γνωριμιών. Πριν από δέκα χρόνια, η κατεύθυνση αυτής της επίδρασης έγειρε ελαφρώς θετική, με άτομα που γνωρίστηκαν μέσω διαδικτυακών γνωριμιών να αναφέρουν πιο ικανοποιητικούς και σταθερούς γάμους. Σήμερα, έχει αντιστραφεί: Τα διαδικτυακά ραντεβού στη μελέτη ανέφεραν λιγότερο ικανοποιητικό και σταθερό γάμο από εκείνους που γνώρισαν τη σύζυγό τους με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγράψετε τις εφαρμογές σας: Παρόλο που τα διαδικτυακά ραντεβού ανέφεραν διαφορετικά αποτελέσματα από τους ραντεβού εκτός σύνδεσης, οι σχέσεις τους εξακολουθούσαν να είναι υψηλής ποιότητας, κατά μέσο όρο.

Από την αρχή, υπήρξε ένα στίγμα γύρω από τις διαδικτυακές γνωριμίες, με τις εφαρμογές γνωριμιών ιδιαίτερα να κερδίζουν τη φήμη ότι είναι μη σοβαρές και προσανατολισμένες στη σύνδεση. Αυτό το στίγμα μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο άγχος σε μια σχέση λόγω της περιθωριοποίησης ή της αντίληψης ότι η κοινωνία αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε το ζευγάρι. Διαπιστώθηκε ότι τα διαδικτυακά ραντεβού βιώνουν περισσότερη κοινωνική περιθωριοποίηση από ό,τι οι ραντεβού εκτός σύνδεσης, γεγονός που οδήγησε στο να αισθάνονται λιγότερο υποστηριζόμενοι από τους φίλους και την οικογένεια. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη, αρκετοί άνθρωποι περιέγραψαν πώς αυτό επηρέασε τον γάμο τους με δικά τους λόγια. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές διαφορές μεταξύ διαδικτυακών και offline γνωριμιών, θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για το αποτέλεσμα διαδικτυακών γνωριμιών που απαιτούν πιο προσεκτική επιθεώρηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι κάτι σχετικά με τα άτομα που έλκονται σε αυτές τις πλατφόρμες, τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για να τις ταιριάξουν ή ακόμα και το μέγεθος της δεξαμενής γνωριμιών που οδηγεί σε διαφορές στα αποτελέσματα μακροπρόθεσμων σχέσεων. Για παράδειγμα, όταν οι επιλογές φαίνονται άφθονες, οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να παραμείνουν σε μια σχέση όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη σταθερότητα στο δρόμο.

Προς το παρόν, η μελέτη δείχνει ότι η διαδικτυακή συνάντηση μπορεί και οδηγεί σε ικανοποιητικές και σταθερές σχέσεις, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για μια τρέχουσα τάση διαδικτυακών ραντεβού να αναφέρουν λιγότερο ικανοποιητικούς και σταθερούς γάμους από αυτούς που συναντήθηκαν προσωπικά. Συνιστούμε να ομαλοποιήσετε τις διαδικτυακές συναντήσεις ως έναν τρόπο για να μειώσετε το στίγμα γύρω από τα διαδικτυακά ραντεβού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη υποστήριξη για αυτές τις σχέσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν για τη σχέση τους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ομαλοποίηση αυτού του τύπου γνωριμιών. Ορισμένοι συνεργάτες που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο διηγούνται μια εναλλακτική ιστορία για το πώς γνωρίστηκαν ή μπορεί να αποφύγουν να μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα διαδικτυακά ραντεβού θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην ενθάρρυνση της μεγαλύτερης αποδοχής αυτών των σχέσεων. Όσο καλύτερα κατανοούν οι άνθρωποι τις διαδικτυακές γνωριμίες, τόσο πιο πιθανό είναι να το υιοθετήσουν ως νόμιμο τρόπο εύρεσης αγάπης.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία