Η εκπληκτική δύναμη του αγγίγματος

Η εκπληκτική δύναμη του αγγίγματος

Η εκπληκτική δύναμη του αγγίγματος

Το στοργικό άγγιγμα από έναν σύντροφο μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει την κακή εικόνα του σώματος. Το στοργικό άγγιγμα σχετίζεται επίσης με βελτιωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και ικανοποίηση από τη σχέση. Η σωματική στοργή μπορεί να είναι πιο επιδραστική από τη λεκτική επιβεβαίωση.

Δεν είναι μυστικό ότι η κακή εικόνα σώματος προκαλεί τρομερή ψυχολογική δυσφορία σε μεγάλο ποσοστό γυναικών.

Οι άνδρες σίγουρα αγωνίζονται επίσης με ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι έως και το 40 τοις εκατό των Αμερικανών γυναικών αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον κάπως δυσαρεστημένες με το σώμα τους, με το 25 τοις εκατό να αναφέρει ότι οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους είναι τόσο σοβαρές που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία.

Η στενοχώρια της εικόνας του σώματος μιας γυναίκας συχνά προκαλεί ζημιά στη ρομαντική και οικεία ζωή της, καθιστώντας δύσκολο να αισθάνεται διανοητικά παρούσα και αναίσθητη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η αιτία της κακής εικόνας του σώματος για τις γυναίκες φαίνεται προφανής και αναπόφευκτη, δεδομένων των έντονων κοινωνικοπολιτισμικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Είναι δύσκολο να νιώθεις καλά όταν συγκρίνεις το σώμα του με μια ατελείωτη ροή εικόνων με αερογράφο, όλες τραβηγμένες με τέλειο φωτισμό ή ίσως με μια μικρή βελτίωση τεχνητής νοημοσύνης.

Δεδομένης της τεράστιας επικράτησης και των εξαιρετικά επιζήμιων επιπτώσεων πολλών θεμάτων κακής εικόνας σώματος των γυναικών, καθώς και της τάσης τους να διακυβεύουν τη σεξουαλική υγεία και την υγεία των σχέσεων, μια νέα μελέτη θέτει ένα συναρπαστικό ερώτημα: μπορεί το φυσικό, στοργικό άγγιγμα από τον σύντροφο μιας γυναίκας να βοηθήσει στη θεραπεία της εικόνας του σώματός της θέματα? Και με αυτόν τον τρόπο, μπορεί επίσης να θεραπεύσει τη σχέση και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή;

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι με το σώμα τους αν νιώθουν ότι ο ρομαντικός τους σύντροφος τους εκτιμά επίσης. Ωστόσο, η περισσότερη υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τη σωματική ικανοποίηση στις ρομαντικές σχέσεις εξετάζει τη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων - αυτές οι λέξεις επιβεβαίωσης που ένας σύντροφος μπορεί μερικές φορές να προσφέρει ως ένδειξη εκτίμησης.

Ωστόσο, μελέτες διαπιστώνουν ότι παρά τις καλές προθέσεις τους, τα λόγια καθησυχασμού συχνά αποτυγχάνουν να προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για μια γυναίκα που μισεί το σώμα της, το να ακούει «Λοιπόν, νομίζω ότι είσαι όμορφη», νιώθει ευγενική αλλά δεν βοηθάει πάντα.

Δεδομένης της ασθενούς επίδρασης των λεκτικών επιβεβαιώσεων, οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη επέλεξαν να εξετάσουν τον αντίκτυπο των συμπεριφορών, ιδιαίτερα τους τύπους μη λεκτικών μηνυμάτων ειδικά για το στοργικό άγγιγμα που δίνεται ή ξεκινά από έναν σύντροφο, όπως αγκαλιές, αγκαλιές και φιλιά.

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική του φύση, το στοργικό άγγιγμα μπορεί να γίνει κατανοητό ως μια μορφή επικοινωνίας για το σώμα κάποιου. Αυτό που μεταφέρει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα από τον σύντροφό σας για το σώμα σας, επειδή η στοργή κατευθύνεται προς το σώμα σας.

Με άλλα λόγια, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι όταν πρόκειται να κατευνάσεις τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος του συντρόφου σου, ίσως οι πράξεις να μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια…

Σχετική έρευνα σίγουρα υπονοεί αυτόν τον ισχυρισμό. Μελέτες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι το στοργικό άγγιγμα -συμπεριφορές που περιλαμβάνουν αγκαλιά, κράτημα χεριών, φιλί και άλλες μορφές επαφής δέρμα με δέρμα που προορίζεται να εκφράσει στοργή- συμβάλλει στην έναρξη, τη διατήρηση και τη σταθερότητα της σχέσης, πάνω και πέρα το παρόμοιο αποτέλεσμα που παρατηρείται απλώς με το να περνάς χρόνο με τον σύντροφό σου.

Με άλλα λόγια, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο άγγιγμα από τον σύντροφό μας που έχει σκοπό να εκφράσει στοργή και συγκίνηση. Είναι μια έκφραση εκτίμησης για το σώμα σας που μπορεί τουλάχιστον να αισθάνεται πιο πιστευτό ή αξιόπιστο σε υποσυνείδητο επίπεδο από τα απλά λόγια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ικανότητα του φυσικού αγγίγματος να θεραπεύει προβλήματα εικόνας σώματος έχει καθιερωθεί καλά εκτός του πλαισίου των ρομαντικών σχέσεων. Για παράδειγμα, μια αναδρομική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έλαβαν λιγότερο στοργικό άγγιγμα ως παιδιά ανέφεραν υψηλότερη σωματική δυσαρέσκεια στην ενήλικη ζωή (Gupta & Schork, 1995). Σε μια άλλη μελέτη (Hart et al., 2001), ένα πρόγραμμα θεραπείας μασάζ πέντε εβδομάδων μείωσε επιτυχώς τη δυσαρέσκεια του σώματος σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές.

Η μελέτη

Οι συμμετέχοντες στην τρέχουσα μελέτη περιελάμβαναν 1.156 γυναίκες μεταξύ 18 και 72 ετών, οι οποίες ανέφεραν ότι είχαν μια σοβαρή, αφοσιωμένη σχέση. Η πλειοψηφία, αλλά όχι όλοι, ήταν ετεροφυλόφιλοι (82,5 τοις εκατό). Οι περισσότεροι (74,9 τοις εκατό) ήταν παντρεμένοι, το 15,3 τοις εκατό ήταν σε σοβαρή σχέση αλλά δεν είχαν αρραβωνιαστεί και το 9,7 τοις εκατό ήταν σε σοβαρή σχέση και αρραβωνιασμένοι. Περίπου το 76,6 τοις εκατό ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον ένα παιδί.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας όπου ζητήθηκε από τις γυναίκες να περιγράψουν τη συχνότητα του στοργικού αγγίγματος που δέχτηκαν από τον σύντροφο, τα συναισθήματά τους για το σώμα τους και τον βαθμό ικανοποίησης σεξουαλικής και σχέσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες ρωτήθηκαν: «Γενικά, πόσο συχνά συμμετέχετε εσείς και ο σύντροφός σας στις ακόλουθες μορφές οικειότητας;» Απάντησαν σε αυτή την ερώτηση σχετικά με τη συχνότητα κράτησης, χαϊδεύματος, μασάζ, αγκαλιάς, κουταλιού και φιλιού.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης στο "Πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι είστε με το δικό σας..." και απάντησαν με το συνολικό σώμα, τη συνολική εμφάνιση, το βάρος και τον μυϊκό τόνο ή το μέγεθος τους."

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης το Παγκόσμιο Μέτρο Ικανοποίησης από τις Σχέσεις (GMREL) και το Παγκόσμιο Μέτρο Σεξουαλικής Ικανοποίησης πέντε στοιχείων για να αξιολογήσουν τη ρητή σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα ευρήματα

Πρώτον, οι συγγραφείς επανέλαβαν προηγούμενα ευρήματα που έδειξαν ότι οι γυναίκες που αναφέρουν υψηλότερη σωματική ικανοποίηση απολαμβάνουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και ικανοποίηση από τη σχέση. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με πιο θετικά συναισθήματα για το σώμα τους έτειναν να αναφέρουν ότι καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για τη διατήρηση της σχέσης, αναφέρουν υψηλότερη συναισθηματική εγγύτητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης, και αναφέρουν μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση από τη σχέση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες με πιο υγιή εικόνα σώματος αισθάνονται επίσης πιο άνετα με το σώμα τους κατά τη διάρκεια του σεξ.

Όπως είχε προβλεφθεί, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που δέχονταν πιο συχνά στοργικό άγγιγμα (σε όλες τις μορφές) από τους ρομαντικούς συντρόφους τους ανέφεραν επίσης πιο υγιή εικόνα σώματος και υψηλότερη σχέση και σεξουαλική ικανοποίηση.

Τέλος, και κριτικά, σύμφωνα με την υπόθεσή τους, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η σωματική ικανοποίηση μεσολάβησε εν μέρει τις συσχετίσεις μεταξύ στοργικού αγγίγματος και σχέσης και της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Με άλλα λόγια, το πιο συχνό στοργικό άγγιγμα συνδέθηκε με το να είναι κάποιος πιο ευτυχισμένος στη σχέση του και αυτό οφειλόταν εν μέρει στο πόσο ισχυρό είναι το στοργικό άγγιγμα ως εργαλείο για τη βελτίωση της ικανοποίησης του συντρόφου του από το σώμα του.

Συμπέρασμα

Αν και η σύνδεση μεταξύ της εικόνας του σώματος και των αποτελεσμάτων της σχέσης είναι καλά τεκμηριωμένη, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι το στοργικό άγγιγμα, με τη φυσική του φύση, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επικοινωνία της εκτίμησης για το σώμα του συντρόφου. Αυτά τα συναισθήματα εκτίμησης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των προβλημάτων εικόνας σώματος του ίδιου συντρόφου.

Με άλλα λόγια, οι αγκαλιές, οι αγκαλιές και τα φιλιά δεν είναι απλώς ωραία - μεταφέρουν κρίσιμα μηνύματα ενθάρρυνσης ή θετικότητας για το σώμα του συντρόφου σας, εν μέρει επειδή η στοργή στοχεύει συγκεκριμένα εκεί.

Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι παρόλο που η μελέτη ήταν συσχετιστική, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ωστόσο ότι το στοργικό άγγιγμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε θεραπευτικές εφαρμογές για συνεργαζόμενες γυναίκες που αγωνίζονται με κακή εικόνα σώματος.

Γιατί όταν πρόκειται για την εικόνα του σώματος, μερικές φορές μια αγκαλιά, μια αγκαλιά ή ένα φιλί λέει πραγματικά 1.000 λέξεις.

Πηγή: Campbell JT, Bennett-Brown M, Kaufman EM, Gesselman AN, Frederick DA, Garcia JR, Mark KP. Women Who Experience More Affectionate Touch Report Better Body Satisfaction and Relationship Outcomes. Journal of Sex Research. 2024 Feb 16:1-11. d

Διαβάστε επίσης...

Κουμαριά, το άγριο και θεραπευτικό φρούτο του χειμώνα.

Κουμαριά, το άγριο και θεραπευτικό φρούτο του χειμώνα.

Η κουμαριά είναι ένα αειθαλές φυτό με καλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Περισσότερα
Tips Για Να Αγοράζετε Τα Πιο Φρέσκα Ψάρια!

Tips Για Να Αγοράζετε Τα Πιο Φρέσκα Ψάρια!

Συμβουλές Για Να Αγοράζετε Τα Πιο Φρέσκα Ψάρια

Περισσότερα
Η Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Του Ρευματικού Πυρετού: Τι Πρέπει Να Προσέχουμε;