Η Επιστήμη του Φλερτ

Η Επιστήμη του Φλερτ

Το φλερτ δεν είναι εγγενές χαρακτηριστικό. Είναι μια δεξιότητα που μπορούν να αναπτύξουν και να μάθουν οι άνθρωποι, και η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει. Τα διαφορετικά στυλ φλερτ λειτουργούν καλύτερα σε συγκεκριμένες στιγμές. Το παιχνιδιάρικο φλερτ είναι καλύτερο για βραχυπρόθεσμες σχέσεις. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου και τρόποι να στέκεστε που είναι πιο αποτελεσματικοί. Μόλις ξεκινήσει η συζήτηση, είναι απαραίτητο να εκφράσετε ότι βρίσκετε το άλλο άτομο αστείο.

Βλέπεις κάποιον ελκυστικό και ελπίζεις να βρει το δρόμο του κοντά σου και να ξεκινήσει μια καταπληκτική συζήτηση. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Αντίθετα, συνήθως χρειάζεται να πάρετε λίγη πρωτοβουλία για να ξεκινήσετε τις σπίθες.

Αν σας φαίνεται άβολο ή σκέφτεστε, «Δεν ξέρω πώς να το κάνω», μην ανησυχείτε. Το να είσαι καλός στο φλερτ και να συναντάς ανθρώπους δεν είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο είτε έχεις γεννηθεί είτε όχι. Αντίθετα, είναι μια δεξιότητα που μπορείτε να αναπτύξετε και να μάθετε (Allemand et al., 2022).

Ακολουθούν πολλές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το φλερτ και τις αρχικές συνομιλίες, καθεμία με απάντηση που υποστηρίζεται από έρευνα και στρατηγική βελτίωσης.

Τι μπορεί να σας διδάξει η επιστήμη για τη βελτίωση του φλερτ σας; 

Όταν φλερτάρετε, είναι καλύτερο να είστε διακριτικοί ή πιο εμφανείς;

Η έρευνα διαπιστώνει ότι εκείνοι με τους οποίους φλερτάρονταν αντιλήφθηκαν με ακρίβεια ότι το άλλο άτομο ενδιαφερόταν μόνο στο 28% των περιπτώσεων (Hall et al., 2014). Με άλλα λόγια, περίπου τρεις στις τέσσερις φορές που οι άνθρωποι φλερτάρουν, περνάει απαρατήρητο. Οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα κακές στον ακριβή εντοπισμό του ανδρικού φλερτ (18 τοις εκατό). Συγκεκριμένα, οι εξωτερικοί παρατηρητές τα πήγαν ακόμη χειρότερα.

Τι υποδηλώνει αυτό; Τα φλερτ είναι δύσκολο να διαβαστούν επειδή είναι πολύ διακριτικά, πιθανότατα επειδή θέλουν να προστατεύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποφύγουν την απόρριψη. Ωστόσο, αν κάποιος δεν ξέρει καν ότι φλερτάρετε, ποιο είναι το νόημα; Βάλτε τον εαυτό σας εκεί έξω, γίνετε λίγο ευάλωτοι και κάντε τα φλερτ σας πιο εμφανή. Το άμεσο είναι το καλύτερο.

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά στυλ φλερτ;

Υπάρχουν πολλές γεύσεις φλερτ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας εντόπισαν πέντε διαφορετικά στυλ: σωματικό, παιχνιδιάρικο, ευγενικό, ειλικρινές και παραδοσιακό (Hall et al., 2010). Τα σωματικά φλερτ βασίζονται στη γλώσσα του σώματος. Τα παιχνιδιάρικα φλερτ αντιμετωπίζουν τις αλληλεπιδράσεις σαν παιχνίδι. Τα ευγενικά φλερτ είναι προσεκτικά. Τα ειλικρινή φλερτ επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση. και τα παραδοσιακά φλερτ βασίζονται σε τυπικούς ρόλους των φύλων, στους οποίους οι άνδρες επιδιώκουν και οι γυναίκες δεν είναι πολύ μπροστά.

Το παιχνιδιάρικο φλερτ τείνει να είναι καλύτερο για βραχυπρόθεσμες σχέσεις. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι παιχνιδιάρικοι συνολικά, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι παραδοσιακοί. Συνολικά, στη μελέτη, όσοι χρησιμοποιούσαν σωματικά, παιχνιδιάρικα και ειλικρινή στυλ είχαν όλοι μεγαλύτερη επιτυχία στα ραντεβού.

Γενικά, ποιες είναι οι καλύτερες τακτικές φλερτ;

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία είχε ως στόχο να δει ποιες στρατηγικές φλερτ λειτουργούσαν καλύτερα (Kennair et al., 2022). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναδική καλύτερη τακτική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ήταν να εκφράσουν ότι το άλλο άτομο ήταν αστείο κάνοντας γέλια ή γέλια με τα αστεία τους.

Οι γυναίκες φλέρταραν πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούσαν σωματική επαφή και δεν χρησιμοποιούσαν αγκαλιές ή χιούμορ, επειδή αυτά πρότειναν περισσότερο φιλική (έναντι ρομαντική) πρόθεση. Οι άνδρες ήταν πιο αποτελεσματικοί όταν επικεντρώνονταν στο να έχουν καλές συζητήσεις, να κάνουν κομπλιμέντα και να χρησιμοποιούν χιούμορ.

Ποια είναι η καλύτερη έκφραση φλερτ για γυναίκες που θέλουν να προσελκύσουν τους άνδρες;

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το UC Davis αποκάλυψε ότι το 77 τοις εκατό των ανδρών αντιλήφθηκαν μια συγκεκριμένη έκφραση -το κεφάλι γερμένο στο πλάι και ελαφρώς προς τα κάτω, τα μάτια προς τα εμπρός, με ένα ελαφρύ χαμόγελο- ως φλερτ (Haj-Mohamadi et al., 2021) . Για να το πετύχετε, αποφύγετε τα πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά χαμόγελα, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν απλώς φιλικά και όχι φλερτ.

Είναι ορισμένες θέσεις σώματος πιο φλερτ και αποτελεσματικές;

Μια μελέτη συμμετεχόντων σε μια εκδήλωση γνωριμιών ταχύτητας διαπίστωσε ότι το να έχετε μια εκτεταμένη στάση σώματος - όπως το να πιάνετε περισσότερο φυσικό χώρο με μια πιο φαρδιά στάση και να έχετε τα χέρια σας ανοιχτά και έξω στο πλάι (έναντι σταυρωμένα πάνω από το σώμα σας) έκανε και τους δύο άντρες και οι γυναίκες πιο επιθυμητές (Vacharkulksemsuk et al., 2016). Οι ερευνητές εικάζουν ότι το να είσαι πιο επεκτατικός είναι ένα λεπτό σημάδι κυριαρχίας. Σε ένα πλαίσιο γνωριμιών, η μεγαλύτερη κυριαρχία μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ή κοινωνική θέση, που είναι και τα δύο ελκυστικά.

Μόλις ξεκινήσει η συζήτηση, τι πρέπει να κάνω;

Όλοι θέλουν έναν σύντροφο που θα είναι δίπλα μας όταν τους χρειαστούμε. Με άλλα λόγια, θέλουμε έναν συνεργάτη που να ανταποκρίνεται και να δίνει προσοχή στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τους στόχους μας.

Σε ένα πλαίσιο γνωριμιών, ο ευκολότερος τρόπος με τον οποίο οι σύντροφοι μπορούν να δείξουν ανταπόκριση είναι να είναι καλοί ακροατές (Itzchakov et al., 2022). Μπορείτε να το κάνετε αυτό κοιτάζοντας το άλλο άτομο, διατηρώντας τα μάτια σε επαφή, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι, δίνοντας καλές εκφράσεις προσώπου, κάνοντας ερωτήσεις παρακολούθησης και δίνοντας τις σκέψεις σας. Η εκδήλωση ειλικρινούς ενδιαφέροντος μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστική.

Μπορεί να νιώθεις τρομακτικό να βγεις έξω στον κόσμο και να αρχίσεις να φλερτάρεις, ακόμα και σε μια κοινωνική συγκέντρωση. Για να το κάνετε λιγότερο τρομακτικό, μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρά και να βελτιωθείτε σιγά σιγά με μικροστόχους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δώσετε στον εαυτό σας αυτήν την πρόκληση την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κοινωνικό περιβάλλον:

 • Κάντε οπτική επαφή με επτά άτομα.
 • Χαμογέλα σε πέντε άτομα.
 • Πες γεια!" σε τρία άτομα.
 • Ρωτήστε δύο άτομα μια αθώα ερώτηση ή για βοήθεια.
 • Φλέρταρε τουλάχιστον με ένα άτομο.

Το άλλο κλειδί είναι να δώσετε στον εαυτό σας μια προθεσμία. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα φτάσετε εκεί, έχετε πέντε λεπτά για να κάνετε την πρώτη σας οπτική επαφή. Μόλις ξεκινήσετε, θα δείτε ότι γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Διασκεδάστε με αυτό. Δεν το κάνετε αυτό για να γνωρίσετε το αιώνιο άτομό σας, απλώς για να είστε κοινωνικοί και να γνωρίσετε ενδιαφέροντες νέους ανθρώπους — και ποιος ξέρει πού θα σας οδηγήσει;

Πηγές

 • Allemand, M., Gmür, B., & Flückiger, C. (2022). Does extraversion increase following a three-hour flirt training? Exploring two training routes. Scandinavian journal of psychology63(3), 265–274. https://doi.org/10.1111/sjop.12803
 • Haj-Mohamadi, P., Gillath, O., & Rosenberg, E. L. (2021). Identifying a Facial Expression of Flirtation and Its Effect on Men. Journal of Sex Research, 58(2), 137–145. https://doi.org/10.1080/00224499.2020.1805583
 • Hall, J. A., Carter, S. Cody, Michael, J. & Albright, J. M. (2010). Individual differences in the communication of romantic interest: Development of the flirting styles inventory. Communication Quarterly, 58, 365-393. doi: 10.1080/014633 73.2 010.524874
 • Hall, J. A., Xing, C., & Brooks, S. (2015). Accurately detecting flirting: Error management theory, the traditional sexual script, and flirting base rate. Communication Research42(7), 939-958. https://doi.org/10.1177/0093650214534972
 • Itzchakov, G., Reis, H. T., & Weinstein, N. (2022). How to foster perceived partner responsiveness: High‐quality listening is key. Social and Personality Psychology Compass, 16(1), Article e12648. https://doi.org/10.1111/spc3.12648
 • Kennair, L. E. O., Wade, T. J., Tallaksen, M. T., Grøntvedt, T. V., Kessler, A. M., Burch, R. L., & Bendixen, M. (2022). Perceived effectiveness of flirtation tactics: The effects of sex, mating context and individual differences in US and Norwegian samples. Evolutionary Psychology, 20(1), 14747049221088011. https://doi.org/10.1177/14747049221088011
 • Vacharkulksemsuk, T., Reit, E., Khambatta, P., Eastwick, P. W., Finkel, E. J., & Carney, D. R. (2016). Dominant, open nonverbal displays are attractive at zero-acquaintance. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 113(15), 4009–4014. https://doi.org/10.1073/pnas.1508932113

Διαβάστε επίσης...

Έντονος Πόνος Στην Κοιλιά; Προσοχή Στην Παγκρεατίτιδα!

Έντονος Πόνος Στην Κοιλιά; Προσοχή Στην Παγκρεατίτιδα!

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση

Περισσότερα
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Χαρούμενες εμπειρίες με τα παιδιά σας!

Περισσότερα
Λάδι Moringa: Οφέλη στο δέρμα και τρόπος χρήσης

Λάδι Moringa: Οφέλη στο δέρμα και τρόπος χρήσης

Το λάδι περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά πιθανά καλλυντικά και διατροφικά οφέλη.

Περισσότερα