ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΗ;

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΗ;

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΗ;

Άρθρο του Arash Emamzadeh. Ο Arash Emamzadeh φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, όπου σπούδασε γενετική και ψυχολογία. Έχει κάνει επίσης μεταπτυχιακές εργασίες στην κλινική ψυχολογία και τη νευροψυχολογία στις Η.Π.Α. 

Σεξουαλική ανταπόκριση σημαίνει κατανόηση, διευθέτηση και ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών και επιθυμιών του συντρόφου. Όταν η ανταπόκριση συνδυάζεται με την αυτονομία και την επιλογή, προάγει την οικειότητα και την ικανοποίηση από τη σχέση.
Η ανταπόκριση καθίσταται δαπανηρή, ωστόσο, όταν υποκινείται από εξωτερική πίεση (π.χ. υποχρέωση, απειλή).

Τι είναι η σεξουαλική ανταπόκριση;

Το να ανταποκρίνεσαι σημαίνει να δείχνεις ενδιαφέρον για τον σύντροφό σου, να παρατηρείς και να αναγνωρίζεις τις ανάγκες του/της, να εκφράζεις μια ακριβή κατανόηση αυτών των αναγκών και να παρέχεις έγκαιρη, ευαίσθητη φροντίδα. Η ανταπόκριση προάγει την αρμονία και τη διαπροσωπική χημεία.

Η σεξουαλική ανταπόκριση αναφέρεται στην κατανόηση, τη διευθέτηση και την ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών, επιθυμιών και προτιμήσεων του συντρόφου. Πως? Για παράδειγμα, κάνοντας συμβιβασμούς και άλλες αλλαγές, όπως η συχνότερη σεξουαλική επαφή ή η ικανοποίηση των σεξουαλικών προτιμήσεων του συζύγου.

Η σεξουαλική ανταπόκριση περιλαμβάνει επίσης την προσοχή τόσο στα λεκτικά όσο και στα μη λεκτικά σήματα, στην αναζήτηση αμοιβαίας ικανοποίησης και στο να είσαι ανοιχτός σε σεξουαλικούς πειραματισμούς.

Ποιος ωφελείται περισσότερο από την ύπαρξη ενός συντρόφου που ανταποκρίνεται σεξουαλικά;

Ένας ανταποκρινόμενος σύντροφος έχει μεγάλη αξία για όλους, αλλά ειδικά για άτομα των οποίων οι σεξουαλικές ανάγκες σπάνια έχουν ικανοποιηθεί στο παρελθόν ή για εκείνους που επί του παρόντος ασχολούνται με ζητήματα σεξουαλικής υγείας όπως η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η ανταπόκριση μπορεί επίσης να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση και την ευημερία που σχετίζονται με ανεκπλήρωτα σεξουαλικά ιδανικά - ιδανικά ελκυστικότητας, θέσης, πλούτου, ρομαντικού πάθους και άλλα. Πράγματι, είναι πολύ συνηθισμένο ένας σύντροφος να υστερεί σε κάποιο ιδανικό. Έτσι, αυτός είναι ένας άλλος λόγος που έχει σημασία η ανταπόκριση.

Ομοίως, περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο της μετάβασης στη γονεϊκότητα, μια περίοδο κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία και η ικανοποίηση συχνά πέφτουν. Τέλος, η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους αγχωτικά συνδεδεμένους—άτομα που συχνά ανησυχούν για την απόρριψη και την εγκατάλειψη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 βρήκε: «Τις μέρες που οι άνθρωποι που είχαν άγχος αντιλαμβάνονταν τον σύντροφό τους ως ανταποκρινόμενο στις σεξουαλικές τους ανάγκες, ανέφεραν παρόμοια επίπεδα σχέσης και σεξουαλικής ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης, καθώς άτομα με χαμηλό άγχος».

Πιθανό κόστος σεξουαλικής ανταπόκρισης

Η σεξουαλική ανταπόκριση συνδέεται με την ευημερία και την ικανοποίηση από τη σχέση όταν επιλέγεται ελεύθερα, αυτόνομη και αυτοπροσδιορίζεται. Όταν η προσαρμογή των άλλων γίνεται σε βάρος της παραμέλησης των δικών του συμφερόντων, προτιμήσεων και αναγκών, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την προσωπική ευημερία και τη σχέση.

Όπως οι Muise et al. Σημείωση, η αυτοπαραμέληση και η σεξουαλική συμμόρφωση, σε αντίθεση με την ανταπόκριση, συνδέονται με:

 • Χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία.
 • Χαμηλότερη σχέση και σεξουαλική ικανοποίηση.
 • Υψηλότερη σεξουαλική δυσφορία μεταξύ των γυναικών με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία.
 • Πιο φτωχή σεξουαλική λειτουργία.
 • Υψηλότερο άγχος και κατάθλιψη.

Πιο επώδυνο σεξ σε ορισμένες γυναίκες.

Αυτά τα ευρήματα έχουν διαισθητικό νόημα. Άλλωστε, όταν η ανταπόκριση δεν καθορίζεται από τον εαυτό του -αντ' αυτού υποκινείται από υποχρέωση, ενοχές, απειλές, εξαναγκασμό ή φόβους θυμού ή απώλειας του συντρόφου- είναι πιο πιθανό να αισθανθεί κανείς αδιάφορος, αποκομμένος και αποκομμένος κατά τη διάρκεια του σεξ. Το να αισθάνεστε αποστασιοποιημένοι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δεν ενισχύει την οικειότητα και την ικανοποίηση από τη σχέση.

Ποιος είναι πιο πιθανό να ανταποκρίνεται σεξουαλικά;

Πολλοί σεξουαλικά ανταποκρινόμενοι άνθρωποι έχουν υψηλή σεξουαλική κοινοτική δύναμη. Πρόκειται για άτομα που αισθάνονται κίνητρα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του συζύγου τους χωρίς να έχουν προσδοκίες άμεσης ανταπόδοσης.

Αυτά τα άτομα κάνουν σεξ επειδή ευχαριστεί τον σύντροφό τους και ενθαρρύνει την οικειότητα, αποτελέσματα που βρίσκουν εγγενώς ευχάριστα και ουσιαστικά. Ομοίως, οι άνθρωποι που θεωρούν τα σεξουαλικά προβλήματα του συντρόφου τους όχι ως εμπόδια αλλά ως ευκαιρίες ανάπτυξης, ανταποκρίνονται περισσότερο.

Αντίθετα, όσοι πιστεύουν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση είναι συνέπεια της φυσικής συμβατότητας τείνουν να πιστεύουν ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν πρέπει να απαιτεί προσπάθεια ή σκληρή δουλειά για να διατηρηθεί. Άρα δεν το κάνουν. Και οι σχέσεις τους υποφέρουν.

Συμπέρασμα

Με το να ανταποκρίνεστε, κάνετε τον σύντροφό σας να αισθάνεται κατανοητός, επικυρωμένος, εκτιμημένος και αγαπητός. Τους βοηθάτε να νιώσουν ότι οι εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα, οι ανάγκες, οι επιθυμίες, η ευτυχία και η ευημερία τους έχουν πραγματικά σημασία. Όπως σημειώθηκε, ένα συστατικό μιας τέτοιας ευαίσθητης και υποστηρικτικής συμπεριφοράς είναι η σεξουαλική ανταπόκριση, η οποία συνδέεται με υψηλότερη ποιότητα σχέσης και μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία.

Πρέπει να επαναλάβουμε ότι η σεξουαλική συμμόρφωση διαφέρει από την ανταπόκριση. Στην πρώτη περίπτωση, το σεξ έχει ως κίνητρο την υποχρέωση, την πίεση, τον εξαναγκασμό ή τους φόβους της αναστάτωσης ή της απώλειας του συντρόφου. στην τελευταία περίπτωση, από αυτόνομους λόγους όπως η ευχαρίστηση και το νόημα. Η ανταπόκριση είναι να δείχνετε ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο και να κατανοείτε και να επικυρώνετε τις ανάγκες του, χωρίς να αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες ή επιθυμίες.

Πώς επιτυγχάνετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της σεξουαλικής ανταπόκρισης και της αυτονομίας;

Εξετάστε τις ακόλουθες προτάσεις:

 • Έχετε ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με το σεξ. Τέτοιες συζητήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε ο ένας τις μεταβαλλόμενες επιθυμίες, ανάγκες και προτιμήσεις του άλλου. Ως αποτέλεσμα, η ειλικρινής επικοινωνία βοηθά στη δημιουργία οικειότητας και στη βελτίωση της ικανοποίησης από τη σχέση.
 • Όταν ο σύντροφός σας συζητά τις σεξουαλικές του ανάγκες και επιθυμίες, ακούστε με αποδοχή και ενσυναίσθηση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το να μιλά κανείς ανοιχτά για τις σεξουαλικές του ανάγκες μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευαλωτότητας, φόβου, ανησυχίας, αμηχανίας και ντροπής.
 • Τιμήστε τα συναισθήματά σας. Είναι απολύτως εντάξει αν δεν έχετε διάθεση για σεξ όταν έχει ο σύζυγός σας. Ασχοληθείτε με το σεξ όταν έχετε μια πραγματική αίσθηση επιλογής και αισθανθείτε ελεύθερος να κάνετε διαφορετικά—όχι από φόβο, πίεση, απειλές ή εξαναγκασμό.
 • Για να πείτε όχι στο σεξ με ανταπόκριση, αναγνωρίστε θερμά την επιθυμία του συντρόφου σας για στενή σύνδεση. Παρέχετε διαβεβαίωση ότι παρόλο που αρνείστε τις σεξουαλικές τους προόδους, εξακολουθείτε να τους αγαπάτε και να νοιάζεστε για την ευτυχία τους.
 • Όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται - επιθυμείτε το σεξ αλλά ο άλλος σας δεν έχει διάθεση - να έχετε κατανόηση προς τον σύντροφό σας. Να έχετε αυτοσυμπόνια εάν νιώθετε ότι σας παραμελούν ή δεν σας αγαπούν και ως εκ τούτου θυμώνετε.
 • Εάν χρειάζεται, δοκιμάστε ατομική ή ψυχοθεραπεία ζευγαριού. Στη θεραπεία, μπορείτε να μάθετε αποτελεσματική επικοινωνία (π.χ. ακρόαση υψηλής ποιότητας και διεκδίκηση), δεξιότητες ρύθμισης συναισθημάτων (όπως επανεκτίμηση και επίλυση προβλημάτων), δυναμικές υγιείς σχέσεις (όπως το σπάσιμο του κύκλου του θυμού) και πιο ικανοποιητικούς τρόπους έκφρασης και να εξερευνήσετε τη σεξουαλικότητά σας.

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Οι Ιδιότητες Του Ιβίσκου

Οι Ιδιότητες Του Ιβίσκου

Οι Ιδιότητες Του Ιβίσκου

Περισσότερα
Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση : Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση : Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Τρόποι αντιμετώπισης της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης

Περισσότερα
Γιατί Όταν Χτυπάω.... Μελανιάζω;

Γιατί Όταν Χτυπάω.... Μελανιάζω;

Γιατί Όταν Χτυπάω.... Μελανιάζω;, χρήσιμες ιδέες για καλύτερη ζωή

Περισσότερα