Τα σιωπηλά σήματα δυσαρέσκειας στη σχέση

Τα σιωπηλά σήματα δυσαρέσκειας στη σχέση

Τα σιωπηλά σήματα δυσαρέσκειας στη σχέση

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε θέματα και ανησυχίες στη σχέση σας πριν να είναι πολύ αργά. Το να αγνοήσετε τις κόκκινες σημαίες ή να απορρίψετε τη διαίσθησή σας μπορεί να διαιωνίσει προβλήματα στη σχέση και να οδηγήσει στον αφανισμό της.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για να περάσετε χρόνο ως ζευγάρι είναι μια κόκκινη σημαία που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Οι σχέσεις μπορεί να είναι περίπλοκες και μερικές φορές τα διακριτικά σημάδια δυσαρέσκειας ή αποδέσμευσης μπορεί να περάσουν απαρατήρητα μέχρι να είναι πολύ αργά.1,2,3,4 Είναι σημαντικό να είστε σε προοπτική για αυτά τα σημάδια και να τα αντιμετωπίζετε προληπτικά εάν θέλετε η σχέση να διαρκέσει. Ας δούμε 10 συνήθεις δείκτες που μπορεί ο σύντροφός σας να έχει επιφυλάξεις για τη σχέση σας.

Μειωμένη Επικοινωνία

Μια αισθητή πτώση στη συχνότητα ή την ποιότητα της επικοινωνίας μπορεί να υποδηλώνει ότι ο σύντροφός σας αποσύρεται συναισθηματικά. Μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο στα μηνύματα, να αποφεύγουν τις βαθιές συζητήσεις ή να δείχνουν αδιάφοροι να ασχοληθούν μαζί σας.

Παράδειγμα: Η Σοφία και ο Γιάννης συνήθιζαν να μοιράζονται κάθε λεπτομέρεια της ημέρας τους μεταξύ τους. Τον τελευταίο καιρό όμως ο Γιάννης έχει γίνει απόμακρος και δεν ανταποκρίνεται στα κείμενα της Σοφίας. Συχνά δίνει σύντομες, ασαφείς απαντήσεις ή αγνοεί τελείως τα μηνύματά της, αφήνοντάς την να νιώθει παραμελημένη και αποκομμένη.

Έλλειψη Πρωτοβουλίας

Ο σύντροφός σας μπορεί να δείξει έλλειψη πρωτοβουλίας στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων μαζί, στη λήψη αποφάσεων ή στη συμβολή στην ανάπτυξη της σχέσης. Μπορεί να φαίνονται παθητικά ή αδιάφορα, αφήνοντάς σας να αναλάβετε τις περισσότερες από τις ευθύνες.

Παράδειγμα: Ο Λευτέρης και η Ελένη συνήθιζαν να προγραμματίζουν εναλλάξ βραδιές ραντεβού και να αιφνιδιάζουν ο ένας τον άλλον με στοχαστικές χειρονομίες. Αλλά ο Λευτέρης έχει παρατηρήσει ότι η Ελένη δεν ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο να κάνει κοινά σχέδια ή να καταβάλει προσπάθεια στη σχέση. Ο Μπέντζαμιν νιώθει σαν να κουβαλάει το βάρος να κρατήσει τη σύνδεσή τους ζωντανή.

Συναισθηματική απόσταση

Η συναισθηματική απόσταση εκδηλώνεται ως μια αίσθηση αποστασιοποίησης ή αδιαφορίας στις αλληλεπιδράσεις του συντρόφου σας μαζί σας. Μπορεί να φαίνονται απόμακροι, συγκρατημένοι ή απρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σας τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις εμπειρίες τους.

Παράδειγμα: Η Μαρία και ο Νίκος συνήθιζαν να εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλον για τις ελπίδες, τους φόβους και τα όνειρά του. Ωστόσο, τελευταία, η Μαρία είναι όλο και πιο κλειστή και περιφρουρημένη. Αποφεύγει να συζητά προσωπικά ζητήματα και συχνά εκτρέπει τις συζητήσεις για τη σχέση τους, αφήνοντας τον Νίκο να νιώθει κλειστός.

Αλλαγή στη σωματική οικειότητα

Μια αλλαγή στη σωματική οικειότητα, όπως η μείωση της στοργής, της οικειότητας ή της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορεί να σηματοδοτήσει υποκείμενα προβλήματα σχέσης. Ο σύντροφός σας μπορεί να φαίνεται λιγότερο ενδιαφέρον για τη σωματική επαφή ή την αγκαλιά, οδηγώντας σε συναισθήματα απόρριψης ή απομόνωσης.

Παράδειγμα: Ο Μάριος και η Εύα συνήθιζαν να απολαμβάνουν τις αγκαλιές, το πιάσιμο χέρι και τις προσωπικές στιγμές μαζί τακτικά. Πρόσφατα, ωστόσο, η Εύα παρατήρησε ότι ο Μάιος έχει γίνει λιγότερο στοργικός και τείνει να αποφεύγει τη σωματική επαφή. Δεν ξεκινά πια την εγγύτητα και η κάποτε παθιασμένη σχέση τους έχει μειωθεί.

Αυξημένη σύγκρουση ή ένταση

Η αυξημένη σύγκρουση ή ένταση στη σχέση μπορεί να υποδηλώνει ανεπίλυτα ζητήματα ή υποβόσκουσα δυσαρέσκεια. Ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει πιο εριστικός, αμυντικός ή επικριτικός, οδηγώντας σε συχνές διαφωνίες και παρεξηγήσεις.

Παράδειγμα: Η Χαρά και ο Λουκάς συνήθιζαν να επικοινωνούν ανοιχτά και να επιλύουν τις συγκρούσεις ήρεμα. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, τσακώνονται πιο συχνά για δευτερεύοντα θέματα. Ο Λουκάς αισθάνεται ότι η Χαρά είναι πάντα αιχμάλωτη και γρήγορη να τον επικρίνει, δημιουργώντας ένταση και δυσαρέσκεια μεταξύ τους.

Μυστική Συμπεριφορά

Ο σύντροφός σας μπορεί να παρουσιάσει μυστική συμπεριφορά, όπως να είναι υπεκφυγής σχετικά με το πού βρίσκεται, τις δραστηριότητές του ή τις αλληλεπιδράσεις του με άλλους. Μπορεί να αποκρύπτουν πληροφορίες ή να λένε ψέματα για τις πράξεις τους, οδηγώντας σε αισθήματα δυσπιστίας και καχυποψίας.

Παράδειγμα: Η Νάταλι παρατήρησε ότι ο Σωτήρης ήταν ασαφής σχετικά με τα σχέδιά του και συχνά δικαιολογεί την αργοπορημένη επιστροφή του στο σπίτι. Υποψιάζεται ότι κάτι κρύβει αλλά προσπαθεί να πάρει μια ευθεία απάντηση από αυτόν. Η διαίσθηση της Νάταλι της λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Απώλεια ενδιαφέροντος για κοινούς στόχους

Ο σύντροφός σας μπορεί να δείξει έλλειψη ενθουσιασμού ή δέσμευσης για κοινούς στόχους, όνειρα ή μελλοντικά σχέδια. Μπορεί να αποσυρθούν από τις συζητήσεις για το μέλλον ή να εκφράσουν αδιαφορία για την επιδίωξη αμοιβαίων φιλοδοξιών.

Παράδειγμα: Ο Δημήτρης και η Κατερίνα συνήθιζαν να μιλούν ενθουσιασμένοι για τα κοινά τους όνειρα να ταξιδέψουν στον κόσμο και τελικά να υιοθετήσουν παιδιά. Αλλά στην Κατερίνα  φαίνεται ο Δημήτρης να έχει γίνει απαθής απέναντι στα μελλοντικά τους σχέδια. Αποφεύγει να συζητήσει μακροπρόθεσμους στόχους και εμφανίζεται αδιάφορος για τις παλιότερα κοινές τους φιλοδοξίες.

Αναζήτηση επιβεβαίωσης έξω από τη σχέση

Ο σύντροφός σας μπορεί να αναζητήσει επιβεβαίωση, προσοχή ή συναισθηματική υποστήριξη από πηγές εκτός της σχέσης, όπως φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους. Μπορεί να βασίζονται σε άλλους για επιβεβαίωση ή εκπλήρωση, αντί να στραφούν σε εσάς.

Παράδειγμα: Ο Κώστας συνειδητοποιεί ότι η σύντροφός του, Λίλιαν, περνούσε περισσότερο χρόνο με τους φίλους της και ζητούσε τη συμβουλή τους για προσωπικά θέματα. Τους εκμυστηρεύεται για τα προβλήματά της και ζητά επικύρωση από αυτούς, αντί να στραφεί στον Κούπερ για υποστήριξη. Ο Κώστας νιώθει αποκλεισμένος και παραγκωνισμένος στη σχέση τους.

Αλλαγή στις προτεραιότητες

Ο σύντροφός σας μπορεί να αλλάξει προτεραιότητες, εστιάζοντας περισσότερο στα ατομικά του ενδιαφέροντα, την καριέρα ή την κοινωνική του ζωή παρά στη σχέση. Καθώς δίνουν προτεραιότητα σε άλλες πτυχές της ζωής τους σε σχέση με εσάς, νιώθετε άβολα μακριά τους.

Παράδειγμα: Η Χρύσα συνήθιζε να δίνει προτεραιότητα στο να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τον Ιάκωβο. Ωστόσο, η Χρύσα έχει παρατηρήσει ότι ο Ιάκωβος έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στην καριέρα του, περνώντας πολλές ώρες στη δουλειά και συναναστρέφοντας συναδέλφους. Η σχέση τους έχει πάρει πίσω τις επαγγελματικές φιλοδοξίες της Χρύσας.

Αποφυγή Μελλοντικού Σχεδιασμού

Ο σύντροφός σας μπορεί να αποφύγει συζητήσεις ή δεσμεύσεις που σχετίζονται με το μέλλον, όπως να μετακομίσετε μαζί, να παντρευτείτε ή να δημιουργήσετε οικογένεια. Μπορεί να εκφράσουν δισταγμό ή απροθυμία όταν πρόκειται να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια μαζί σας.

Παράδειγμα: Η Άννα υπαινίσσεται την ιδέα να μετακομίσει μαζί με τον Βασίλη, αλλά πάντα αλλάζει θέμα ή δίνει ασαφείς απαντήσεις. Νιώθει απογοητευμένη από την αποφυγή του θέματος και ανησυχεί ότι μπορεί να μην δει μέλλον μαζί της. Η απροθυμία του Βασίλη να συζητήσουν το μέλλον τους μαζί αφήνει την Άννα να αισθάνεται αβέβαιη και ανασφαλής.

Συμπέρασμα

Η προσοχή στους λεπτούς δείκτες ότι η σχέση σας χρειάζεται λίφτινγκ μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας ανοιχτά και ειλικρινά πριν να είναι πολύ αργά.

Το να αγνοείτε τις κόκκινες σημαίες ή να απορρίπτετε τη διαίσθησή σας ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αρχή του τέλους της σχέσης σας.

Εάν θέλετε και οι δύο τη σχέση, πρέπει και οι δύο να τη βάζετε πρώτα (τουλάχιστον κάθε τόσο). Μπορείτε να ξεπεράσετε τις προκλήσεις μόνο αν είστε και οι δύο πρόθυμοι να δουλέψετε.

Να θυμάστε, οι σχέσεις δεν είναι απλώς κάτι που έχουμε, με παθητική έννοια. Είναι δυναμικές οντότητες που απαιτούν προσπάθεια, δέσμευση και συνεχή επικοινωνία για να επιμείνουν και να ευδοκιμήσουν.

Πηγές

  • Brogaard, B. (2015). On Romantic Love. Oxford University Press.
  • 2. Brogaard, B. (2020). Hatred: Understanding Our Most Dangerous Emotion. Oxford University Press.
  • 3. Brogaard, B. (2022). Friendship Love and Romantic Love. In D. Jeske (ed.), Routledge Handbook of the Philosophy of Friendship. London: Routledge, 166–178.
  • 4. Tillman, J. (in press). Love and Evaluative Conflict. European Journal of Philosophy. https://doi.org/10.1111/ejop.12832
  • 5. Jollimore, T. (2023). Should We Want to Be Loved Unconditionally and Forever? Philosophies, 8(2): 34.

 

Διαβάστε επίσης...

VEGAN ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

VEGAN ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Η πιο νόστιμη, υγιεινή vegan καρμπονάρα που θα αγαπήσετε

Περισσότερα
Απαλός Φθινοπωρινός Καθαρισμός 25/09 – 1/10/2023

Απαλός Φθινοπωρινός Καθαρισμός 25/09 – 1/10/2023

Το φθινόπωρο δείχνει πόσο όμορφο είναι να αφήνεις τα πράγματα να πάνε!

Περισσότερα
SEX …Με Αναστολή: Ποιά Είναι Η Αιτία;

SEX …Με Αναστολή: Ποιά Είναι Η Αιτία;

SEX …Με Αναστολή: Ποιά Είναι Η Αιτία;

Περισσότερα