Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν ερωτεύεστε βάση μελετών

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν ερωτεύεστε βάση μελετών

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν ερωτεύεστε βάση μελετών

Η αγάπη είναι αυτή η περίφημη λέξη των τεσσάρων γραμμάτων που έχει εμπνεύσει αμέτρητα τραγούδια και σονέτα. Αλλά τι είναι αυτό σε αυτό το ισχυρό συναίσθημα που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει, το μυαλό μας να τρέχει και τις παλάμες μας να ιδρώνουν;

«Η αγάπη είναι ένα ισχυρό συναίσθημα και συχνά είναι λίγο διαφορετικό ανάλογα με το τι δίνει ή λαμβάνει ένα άτομο από το άτομο που αγαπά», λέει η Heidi Moawad, MD, αναπληρωτής συντάκτης της Νευρολογίας και Κλινικής Επίκουρης Καθηγήτριας στο Case Western. Εφεδρικό Πανεπιστήμιο.

"Για παράδειγμα, η μητρική αγάπη είναι συχνά προστατευτική. Και η ρομαντική αγάπη τελικά θα γίνει επίσης προστατευτική καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον και μαθαίνουν τα τρωτά σημεία του άλλου, αλλά συνήθως δεν ξεκινάει έτσι."

Το να ερωτεύεσαι μπορεί να είναι μια συναρπαστική, συναισθηματική εμπειρία, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν ερωτεύεσαι; Μπορεί να νιώθετε ότι ο εγκέφαλός σας έχει αλλάξει σε λειτουργία διακοπών χωρίς να το πείτε στους υπόλοιπους. Ξαφνικά, η λογική και ο ορθολογισμός φαίνονται να πετούν έξω από το παράθυρο, και μένεις με ένα κεφάλι γεμάτο ρομαντικές έννοιες κατευθείαν από μια ταινία της Disney ή μια rom-com της δεκαετίας του '90.

Αυτά τα συναισθήματα είναι όλα μέρος της νευροεπιστήμης της αγάπης. Οι χημικές ουσίες που πλημμυρίζουν τον εγκέφαλό σας μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου.

Με μια ματιά

Το να είσαι ερωτευμένος συχνά φαίνεται σαν ένα φυσικό υψηλό, και υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο. Η αγάπη είναι πραγματικά χημική. Είναι οι περίπλοκες αλλαγές στον εγκέφαλό μας που εξηγούν γιατί νιώθουμε αυτόν τον μεθυστικό συνδυασμό λαχτάρας, επιθυμίας και αγαλλίασης. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια μυστηριώδης ή ακόμα και μυστικιστική εμπειρία, οι επιστήμονες έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με το τι συμβαίνει σε νευρολογικό επίπεδο όταν πέφτεις με τα μούτρα σε ένα άλλο άτομο.

Περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αγάπη

Ό,τι κι αν λένε οι ποιητές, η αγάπη στην πραγματικότητα δεν πηγάζει από την καρδιά. Φυσικά, το να γράφεις στίχους για το τι συμβαίνει στα βάθη της κοιλιακής τεγμενικής περιοχής ακούγεται κάπως λιγότερο λυρικό. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας απεικόνισης, οι επιστήμονες έχουν τώρα μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι βιώνουν αγάπη.

Για αρχή, δεν είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία και συναισθήματα, όπως η φυσική έλξη, ο ρομαντισμός και η στοργή. Τι ακριβώς είναι λοιπόν η αγάπη; Είναι το ερώτημα που τίθεται από αμέτρητους φιλοσόφους, ποιητές και τραγουδοποιούς – επομένως είναι λογικό να το απαντήσουν και οι επιστήμονες.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές διαφορετικές θεωρίες για το τι συνιστά αγάπη, αλλά ένα δημοφιλές μοντέλο προτείνει ότι περιλαμβάνει λαγνεία, έλξη και προσκόλληση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε στοιχείο περιλαμβάνει ένα διαφορετικό σύστημα στον εγκέφαλο.

Κάθε μία από αυτές τις κινήσεις διαμεσολαβείται από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου—έτσι ο μετωπιαίος λοβός εμπλέκεται στις προκοινωνικές πτυχές της ρομαντικής αγάπης και η κοιλιακή περιοχή εμπλέκεται στην αίσθηση ανταμοιβής της έλξης και στη λήψη θετικών σχολίων από κάποιον που σας ελκύει επίσης σας αρέσει.

Τι συμβαίνει όταν νιώθουμε ρομαντική χημεία και πόση σημασία έχει; 

Περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον πόθο και το πάθος: Τα συναισθήματα της λαγνείας πηγάζουν από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Αυτή η μικρή δομή σε μέγεθος αμυγδάλου, τοποθετημένη ακριβώς πάνω από το εγκεφαλικό στέλεχος, συνδέεται με βασικές ανάγκες και επιθυμίες όπως η δίψα και η πείνα. Ελέγχει επίσης αυτόματες εσωτερικές διεργασίες όπως η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο κύκλος ύπνου. Και είναι ένα μέρος του εγκεφάλου σας που βοηθά στη ρύθμιση της σεξουαλικής σας ορμής. Προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Όταν η περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου φωτίζεται, είναι φυσιολογικό να νιώθετε αυτό το έντονο πάθος που είναι χαρακτηριστικό των πρώτων μηνών ενός νέου ειδύλλου.

Περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην έλξη και τον ρομαντισμό: Όσον αφορά την έλξη και τον ρομαντισμό, δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου διαδραματίζουν βασικό ρόλο: η κοιλιακή τεγμενική περιοχή και ο επικλινής πυρήνας.1 Και οι δύο περιοχές του εγκεφάλου διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτό το σύστημα πλημμυρίζει το σώμα με ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που παράγει συναισθήματα ευφορίας και ευχαρίστησης. Γι' αυτό τα πρώτα στάδια της αγάπης μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικά και, μερικές φορές, ακόμη και εθιστικά. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ότι δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι το άλλο άτομο και να θέλεις να είσαι μαζί του όλη την ώρα.

Μέρη του εγκεφάλου και περιοχές εγκεφάλου που εμπλέκονται στη σύνδεση: Αλλά η αγάπη είναι κάτι περισσότερο από την έλξη και τον ρομαντισμό - περιλαμβάνει επίσης προσκόλληση, στοργή και δέσμευση, η οποία, κατά ενδιαφέροντα, επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τον υποθάλαμο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εκκρίνει χημικές ουσίες που παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του συναισθήματος 

Άλλες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται επίσης στην εμπειρία μας για την αγάπη - είναι λογικό να είναι τόσο μεγάλο μέρος του εγκεφάλου, είναι τόσο μεγάλο συναίσθημα! Η αμυγδαλή, για παράδειγμα, βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων που βιώνουμε.3 Αυτό είναι σημαντικό γιατί δημιουργεί τους ισχυρούς συνειρμούς που αναπτύσσουμε κατά τα πρώτα στάδια των ρομαντικών σχέσεων.

Εάν φαίνεται ότι η λογική σκέψη φαίνεται να πετάει έξω από το παράθυρο κάθε φορά που ερωτεύεστε, μπορείτε να την κατηγορήσετε για τη μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό σας. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου σας που σχετίζεται με τη λογική και τη λήψη αποφάσεων.
Όταν ερωτεύεστε κάποιον, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου τείνει να επιβραδύνεται. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικές φορές αγνοούμε τις κόκκινες σημαίες και κάνουμε κακές κρίσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων ημερών ενός ερωτευμένου έρωτα.

Νευροδιαβιβαστές: Οι χημικοί αγγελιοφόροι της αγάπης

Τα πρώτα στάδια της αγάπης είναι συχνά σαν μια δίνη συναισθημάτων. Βλέπουμε τα πάντα μέσα από ροζ γυαλιά (γι' αυτό δεν βλέπουμε τις κόκκινες σημαίες) και το αίσθημα ευφορίας υπερισχύει όλων των άλλων — αλλά υπάρχει ένας σημαντικός λόγος.

Όταν ερωτεύεστε, το συναίσθημα πυροδοτεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ωκυτοκίνη, η βαζοπρεσίνη και η ντοπαμίνη. Ορισμένες χημικές ουσίες συνδέονται με διαφορετικά στάδια του ερωτευμένου.

Τεστοστερόνη και Οιστρογόνα : Συχνά αναρωτιόμαστε στην αρχή μιας σχέσης: Είναι αγάπη ή απλά λαγνεία; Αυτό απαιτεί λίγο επιπλέον χρόνο για να το καταλάβετε, αλλά ο πόθος εξακολουθεί να υπάρχει όταν είστε πραγματικά ερωτευμένοι. Ο πόθος περιλαμβάνει την επιθυμία για σεξουαλική ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Υπάρχει μια εξελικτική βάση για την ανάγκη μας για αναπαραγωγή, γι' αυτό, όπως και οι άλλες βασικές μας ανάγκες, ο υποθάλαμος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την πτυχή του ερωτευμένου. Ο υποθάλαμος διεγείρει τους όρχεις και τις ωοθήκες να απελευθερώσουν τις σεξουαλικές ορμόνες τεστοστερόνη και οιστρογόνα. Και τα δύο παίζουν ρόλο στην τροφοδότηση των συναισθημάτων πάθους και λαγνείας.

Ο αντίκτυπος των οιστρογόνων στην ψυχική υγεία των γυναικών, σύμφωνα με έναν γιατρό

Η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη ανταμείβουν την αγάπη: Η έλξη συνδέεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο περιλαμβάνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της «καλής αίσθησης» γιατί μας κάνει να νιώθουμε συναισθήματα ευχαρίστησης. Απελευθερώνεται επίσης νορεπινεφρίνη, η οποία μας προκαλεί να νιώθουμε ευφορία και συμβάλλει στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αισθανόμαστε ζαλισμένοι και ενθουσιασμένοι κατά τα πρώτα στάδια της αγάπης. Ωστόσο, αυτό το νευροχημικό μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει συναισθήματα άγχους.

Ενώ ο εγκέφαλος βιώνει μια εισροή αυτών των λεγόμενων «χημικών της αγάπης», υπάρχει επίσης μια πτώση σε έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη. Πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τον ρόλο της σεροτονίνης στη διάθεση — αλλά συνδέεται επίσης με ενοχλητικές και ανήσυχες σκέψεις.

Χαμηλά επίπεδα χημικής ουσίας σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο άγχος και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Εάν έχετε βρει ποτέ τον εαυτό σας να έχει εμμονή με κάθε μικρό πράγμα που έχει πει ή κάνει ο νέος σας ρομαντικός σύντροφος, μπορείτε να το κατηγορήσετε για αυτή την πτώση σεροτονίνης.

Η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη προάγουν τη σύνδεση: Καθώς οι σχέσεις προχωρούν, ο θορυβώδης ενθουσιασμός της πρώιμης αγάπης μετριάζεται από μια βαθύτερη και πιο οικεία δέσμευση. Αυτό επηρεάζεται από μια αλλαγή στις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλό σας. Η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη αρχίζουν να πέφτουν και δύο άλλες ορμόνες παίρνουν το επίκεντρο: η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη.

Η ωκυτοκίνη παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και μερικές φορές αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγκαλιάς». Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, του τοκετού και του θηλασμού και βοηθά στην προώθηση του δεσμού και της συναισθηματικής σύνδεσης. Η βαζοπρεσσίνη πιστεύεται επίσης ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον κοινωνικό δεσμό. Πιστεύεται ότι προάγει την προσκόλληση και τις προστατευτικές συμπεριφορές.

"Η ρομαντική αγάπη εξαρτάται επίσης συχνά από προκοινωνικές διανοητικές διεργασίες - οι οποίες περιλαμβάνουν το αν ένα άτομο πιστεύει ότι η ρομαντική σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο θα γίνει αποδεκτή ή θαυμαστεί στον κοινωνικό του κύκλο", λέει ο Moawad.

Καθώς οι σχέσεις προχωρούν, αυτές οι προκοινωνικές διαδικασίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές στην εμπειρία μας από την αγάπη. Όταν τα συναισθήματα ανταποκρίνονται και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους αγαπούν, ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη παρέχουν θετική ανατροφοδότηση, η οποία μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ενθουσιασμό, ευτυχία και ικανοποίηση. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ βαζοπρεσσίνης και ωκυτοκίνης είναι που βοηθά στη διατήρηση της ρομαντικής αγάπης, γι' αυτό είναι τόσο σημαντική για μακροχρόνιες σχέσεις.

Love's Lasting Legacy: Μακροπρόθεσμες Επιδράσεις στον Εγκέφαλο και τις Σχέσεις

Οι νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε δεν είναι απλώς ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Η εμπειρία της αγάπης, ιδιαίτερα της ρομαντικής αγάπης, μπορεί να έχει ισχυρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Ισχυρότερος δεσμός: Οι χημικές αλλαγές που βιώνουμε όταν ερωτευόμαστε προάγουν το δέσιμο και αυτές οι αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να συντονιστεί περισσότερο με τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς.
Βελτιώνει την ανταπόκριση: Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε αλλαγές στις νευρικές οδούς του εγκεφάλου, επανασυνδέοντας ορισμένες συνδέσεις και ενισχύοντας άλλες. Τέτοιες αλλαγές μπορούν να μας συνδέσουν περισσότερο με τις ανάγκες αυτών που αγαπάμε και να βελτιώσουν την ικανότητά μας να σχετιζόμαστε μαζί τους τα επόμενα χρόνια.
Αυξημένη ικανοποίηση: Οι αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σημαίνουν ότι οι σχέσεις μας με αυτούς που αγαπάμε φέρνουν κίνητρο και ευχαρίστηση στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι στις μακροχρόνιες σχέσεις μας.
Καλύτερη γνωστική λειτουργία: Η αγάπη συνδέεται επίσης με βελτιώσεις σε ορισμένες γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη. 
Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες: Βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το άγχος, ενισχύοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Συμπέρασμα

Κάθε σχέση είναι διαφορετική και η δική σας εμπειρία με την αγάπη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη φύση και την ποιότητα της σχέσης σας. Ωστόσο, οι υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ένα ευρύ φάσμα θετικών επιπτώσεων στην υγεία. Η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας και, σε πολλές περιπτώσεις, να επηρεάσει βαθιά την ευημερία σας για τα επόμενα χρόνια.

Ο ερωτευμένος εγκέφαλος είναι παθιασμένος, ευφορικός και μερικές φορές λίγο παράλογος. Ωστόσο, η αγάπη δεν είναι στατική. Μπορεί να μετατοπιστεί και να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, από τις υψηλές συγκινήσεις ενός πάθους στα καταστροφικά χαμηλά της ζήλιας και της λαχτάρας. Αν και η αγάπη στην πραγματικότητα δεν πηγάζει από την καρδιά, μπορείτε να παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι η ιστορία του έρωτά σας είναι γραμμένη στη χημεία και τη λειτουργία κάτι πολύ πιο περίπλοκου – του εγκεφάλου σας.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τεχνικές Αντιμετώπισης Της Κρίσης Πανικού

Τεχνικές Αντιμετώπισης Της Κρίσης Πανικού

Τεχνικές Αντιμετώπισης Της Κρίσης Πανικού

Περισσότερα
Ρεβύθια με ταχίνι, λεμόνι και καυτερό μπούκοβο

Ρεβύθια με ταχίνι, λεμόνι και καυτερό μπούκοβο

Το ταχίνι αντικαθιστά σε μεγάλο ποσοστό το λάδι και δίνει μια γεμάτη, γήινη γεύση.

Περισσότερα
Μυρίζει έντονα η κουζίνα σας από το φαγητό που μαγειρεύετε;