Αν και είναι μια συνηθισμένη πρακτική να κάνετε κύλιση στα διαδικτυακά βίντεο όταν βαριέστε, νέα έρευνα προτείνει ότι η σάρωση μέσα από τα κλιπ χωρίς να τα παρακολουθήσετε στο σύνολό τους μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει την πλήξη.
Φανταστείτε το εξής: Κάθεστε στο σπίτι νιώθετε βαριεστημένοι με ελάχιστο κίνητρο να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι παραγωγικό, ώστε να πιάσετε το τηλέφωνό σας. Ανοίγετε το TikTok και αρχίζετε να κάνετε κύλιση, αλλά τίποτα δεν σας τραβάει την προσοχή — έτσι κάνετε κύλιση πιο γρήγορα, χωρίς να παρακολουθείτε κανένα κλιπ στο σύνολό τους, αλλά αντίθετα παρακολουθώντας μερικά δευτερόλεπτα αμέτρητων διαφορετικών βίντεο αναζητώντας να νιώθετε ψυχαγωγία.
Όλοι έχουμε πάει εκεί. Και με την αφθονία της ψυχαγωγίας που διατίθεται στο διαδίκτυο, δεν είναι περίεργο που κοιτάμε τα τηλέφωνά μας για να θεραπεύσουμε την πλήξη μας. Αλλά αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι μια λύση μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Αυτό είναι σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, η οποία διαπίστωσε ότι η ψηφιακή εναλλαγή - η δράση της γρήγορης εναλλαγής μεταξύ βίντεο και η γρήγορη προώθηση μέσω αυτών - στην πραγματικότητα κάνει την πλήξη χειρότερη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα αλλάζουν μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών για κινητά 101 φορές κάθε μέρα, εναλλάξ μεταξύ περιεχομένου σε υπολογιστές κάθε 19 δευτερόλεπτα, μεταβείτε σε μια δευτερεύουσα εργασία όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε έξι λεπτά ενώ μελετάτε και ελέγξτε τα smartphone περίπου 35 φορές την ημέρα.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι συχνά επιδίδονται σε ψηφιακή εναλλαγή για να αποφύγουν και να ξεφύγουν από την πλήξη, και ότι κάτι τέτοιο πράγματι κάνει την πλήξη χειρότερη. Ήταν σωστοί.
Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε επτά πειράματα με συνολικά περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ενώ τα άτομα περίμεναν ότι η εναλλαγή ψηφιακών θα τους κάνει λιγότερο βαρετούς, στην πραγματικότητα τους έκανε περισσότερο, ενώ η παρακολούθηση βίντεο στο σύνολό τους μείωσε την πλήξη.
Σε ένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες έπρεπε πρώτα να παρακολουθήσουν ένα βίντεο 10 λεπτών στο YouTube χωρίς την επιλογή να το παρακάμψουν. Στο δεύτερο μέρος, τους δόθηκε η επιλογή να περάσουν από επτά διαφορετικά πεντάλεπτα βίντεο μέσα σε 10 λεπτά.
Μετά το πείραμα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο βαριεστημένοι όταν παρακολούθησαν το αυτόνομο βίντεο. Βρήκαν επίσης την εμπειρία της προβολής του μεμονωμένου βίντεο πιο ικανοποιητική, συναρπαστική και πιο ουσιαστική από ό,τι όταν περνούσαν τα επτά βίντεο.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Katy Tam, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, προτείνει ότι η ψηφιακή εναλλαγή μπορεί να αυξήσει την πλήξη επειδή οι θεατές δεν έχουν χρόνο να κατανοήσουν ή να ασχοληθούν με το περιεχόμενο, κάνοντάς το να φαίνεται σχετικά άχρηστο.
"Εάν οι άνθρωποι θέλουν μια πιο ευχάριστη εμπειρία όταν παρακολουθούν βίντεο, μπορούν να προσπαθήσουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο περιεχόμενο και να ελαχιστοποιήσουν την ψηφιακή εναλλαγή", δήλωσε ο Tam σε ένα δελτίο τύπου. «Ακριβώς όπως πληρώνετε για μια πιο καθηλωτική εμπειρία σε έναν κινηματογράφο, περισσότερη απόλαυση προέρχεται από το να βυθιστείτε σε διαδικτυακά βίντεο αντί να τα περάσετε μέσα από αυτά».
Πηγή: https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xge-xge0001639.pdf
Διαβάστε επίσης...
Στυτική δυσλειτουργία μετά τα 50; Τι ισχύει;
Οι περισσότεροι άνδρες αναπτύσσουν «δυσαρέσκεια στη στύση», όχι στυτική δυσλειτουργία.
ΠερισσότεραΔιαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) , Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;
Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν τα παιδιά
Περισσότερα