Μερικοί τρόποι να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργική μας σκέψη

Μερικοί τρόποι να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργική μας σκέψη

Μερικοί τρόποι να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργική μας σκέψη

Μερικοί τρόποι να βελτιώσουμε τη δημιουργική μας σκέψη

Ο εγκέφαλος μας είναι πιο δημιουργικός όταν είμαστε κουρασμένοι

Σε αντίθεση με την επίλυση ενός αναλυτικού προβλήματος, η δημιουργικότητα έρχεται όταν αφήνουμε το νου μας να περιπλανιέται ανάμεσα σε διάφορες άσχετες περιοχές. Η δημιουργική σκέψη λειτουργεί καλύτερα τις μη βέλτιστες ώρες σκέψης. Οπότε αν είστε πρωινοί τύποι, ο εγκέφαλός σας μπορεί να λειτουργεί πιο δημιουργικά το βράδυ που θα είστε κουρασμένοι. Ο λόγος είναι ότι ο κουρασμένος εγκέφαλος προσπαθεί να απομακρύνει τους περισπασμούς και να εστιάσει σε ένα πράγμα. Είναι επίσης πιθανότερο να περιπλανηθεί σε μη συνηθισμένες σκέψεις. Αν και αυτό είναι αντιπαραγωγικό όταν εργαζόμαστε, η δημιουργική σκέψη επωφελείται από τους περισπασμούς και τις τυχαίες σκέψεις.

Η άσκηση βελτιώνει τη δημιουργικότητα

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ευεργετική για διάφορους λόγους, αλλά τώρα έχουμε ακόμη έναν. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να σκεφτούμε δημιουργικά. 

 Η ατμοσφαιρική μουσική μας εμπνέει

Μπορεί να πιστεύαμε ότι η απόλυτη ησυχία είναι η καταλληλότερη για τη δημιουργική σκέψη, αλλά αποδεικνύεται ότι η ατμοσφαιρική μουσική κάνει ακόμα καλύτερη δουλειά. Η σιωπή από την άλλη πλευρά μας βοηθά να συγκεντρωθούμε περισσότερο σε κάτι, οπότε είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις επίλυσης προβλημάτων ή σε λεπτομερείς εργασίες. Οπότε αν βγείτε από το σπίτι και πάτε σε ένα ήρεμο καφέ με χαλαρωτική μουσική, ίσως εμπνευστείτε κάτι μοναδικά ενδιαφέρον.

  Ο χαμηλός φωτισμός μας κάνει να νιώθουμε πιο ελεύθεροι

Μία ερευνητική ομάδα διεξήγαγε έξι διαφορετικά πειράματα, στα οποία αποδείχτηκε ότι ο χαμηλός φωτισμός αύξανε τη δημιουργικότητα. Βρήκαν ότι ακόμα κι αν οι συμμετέχοντες δεν παρατηρούσαν συνειδητά τη διαφορά στο φωτισμό, το χαμηλό φως τους έκανε πιο δημιουργικούς. Η εξήγηση προέρχεται από την υποσυνείδητη αίσθηση ότι νιώθουμε πιο ελεύθεροι να εξερευνήσουμε.

Ο περιορισμός αποδεικνύεται ευεργετικός στη δημιουργική εργασία

Μπορεί να πιστεύαμε ότι η ελευθερία οδηγεί σε πιο δημιουργικές ιδέες. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι τα όρια έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν τη δημιουργική σκέψη. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι αποκλείονται ορισμένες επιλογές που θα μπορούσαν να μας μπερδέψουν περισσότερο.

 

Διαβάστε επίσης...

Διαταραγμένο έντερο, ποια τα σημάδια; Τι μπορείτε να κάνετε

Διαταραγμένο έντερο, ποια τα σημάδια; Τι μπορείτε να κάνετε

Η υγεία του εντέρου σας σχετίζεται συχνά με τη συνολική υγεία σας.

Περισσότερα
Μερικές συνήθειες που μειώνουν την ενέργεια μας

Μερικές συνήθειες που μειώνουν την ενέργεια μας

Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα αποθέματα ενέργειας για να αντιμετωπίσει την ημέρα του.

Περισσότερα
Αγάπη υπό όρους, τα 15 σημάδια που την φανερώνουν

Αγάπη υπό όρους, τα 15 σημάδια που την φανερώνουν

Οι πρώιμες εμπειρίες μας με τους φροντιστές έχουν τις ρίζες τους στην ικανότητά μας να σχηματίζουμε υγιείς σχέσεις

Περισσότερα