Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πώς παίρνουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής και του χρόνου που τώρα προσφέρουμε απλόχερα στα social media;

 Σκεφτόμαστε γιατί θέλουμε να είμαστε στα social media

Σχεδόν όλα όσα κάνουμε στη ζωή διακατέχονται από μία πρόθεση: γιατί θέλουμε να κάνουμε κάτι; Τι καρπούς θα μας αποφέρει; Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο να διερωτάστε κάτι τέτοιο για έναν λογαριασμό Facebook ή Instagram, αλλά αν θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της πράξης σας αυτής (αντί η πράξη να σας ορίζει), αυτό το ερώτημα χρειάζεται να είναι το πρώτο και κυριότερο. Θέλετε απλώς να κρατήσετε επαφή με φίλους ή θέλετε να προωθήσετε την επιχείρησή σας; Απαντώντας σε αυτά, μπορείτε να γνωρίσετε και σε τι θα περιορίσετε το χρόνο που περνάτε σε αυτά.

 Σχολαστικοί και προσεκτικοί για το ποιους ακολουθούμε, τι κοινοποιούμε και δημοσιεύουμε

Δεν πειράζει αν έχετε λίγους φίλους και μικρό κοινό· δώστε στον εαυτό σας την άδεια να διαγράψει όλες εκείνες τις επαφές που στην πραγματικότητα δεν επιθυμείτε να έχετε. Με τον ίδιο τρόπο, να είστε προσεκτικοί με το τι μοιράζεστε. Διασταυρώστε πληροφορίες πριν τις διαδώσετε, σκεφτείτε τι εικόνα δημιουργεί στους άλλους το περιεχόμενο του προφίλ σας. Κάντε προτεραιότητά σας το να μοιράζεστε πράγματα που όχι μόνο έχουν σημασία για εσάς, αλλά βοηθούν και τους γύρω σας.

Αυστηρότερα χρονικά όρια

Αν έχετε μια λίστα υποχρεώσεων που πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα, αλλά έχετε σπαταλήσει τις τελευταίες 3 ώρες στα social media, ήρθε η ώρα να κλείσετε την εφαρμογή ή τον υπολογιστή. Βάλτε χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας και σταματήστε ακριβώς τη στιγμή που θα συμπληρώσετε τον προκαθορισμένο χρόνο. Η αλλαγή δεν θέλει πολύ για να συμβεί, αφού μόλις αρχίζετε να κάνετε κι άλλα πράγματα, θα συνειδητοποιήσετε πόσα πολλά χάνατε πριν και θα επιδιώκετε αυστηρότερο χρονικό περιορισμό.

Δεν χρειάζεται να κοινοποιούμε και να δημοσιεύουμε τα πάντα

Νιώθουμε συχνά ότι αν δεν δημοσιεύσουμε την εμπειρία που βιώνουμε, αυτή δεν είναι αληθινή ή δεν έχει αξία.  Αρχικά, δεν έχουμε καμία κοινωνική υποχρέωση να δίνουμε αναφορά στους άλλους για ό,τι κάνουμε. Οι εμπειρίες είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν δικαιούνται όλοι να βλέπουν κομμάτια της ζωής σας. Επίσης, δεν δίνουν ποτέ την πλήρη εικόνα αυτού που ζούμε στους άλλους με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαστρεβλώνεται εντελώς η εικόνα μας.

 

Διαβάστε επίσης...

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: Global Shapers Community

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: Global Shapers Community

Είναι καιρός να ενδυναμώσουμε τους νέους με δεξιότητες για το μέλλον

Περισσότερα
Κρύα Άκρα, Ζεστή Καρδιά;

Κρύα Άκρα, Ζεστή Καρδιά;

Γιατί σε ορισμένους ανθρώπους, τα άκρα τους, κυρίως τα πόδια είναι κρύα;

Περισσότερα
Μπορώ να έχω μια συναισθηματικά υγιή σχέση;

Μπορώ να έχω μια συναισθηματικά υγιή σχέση;

Ποιοι είναι οι πυλώνες μιας υγιούς συναισθηματικής σχέσης;

Περισσότερα