Πώς να βγάλετε τους τοξικούς ανθρώπους από το μυαλό σας;

Πώς να βγάλετε τους τοξικούς ανθρώπους από το μυαλό σας;

Πώς να βγάλετε τους τοξικούς ανθρώπους από το μυαλό σας;

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάποιον εξαιτίας αυτού που έκανε ή είπε ή επειδή σας άφησε μπερδεμένους με τις πράξεις του; Όταν κάποιος πληγώνει εσάς ή τους αγαπημένους σας, μπορεί να μείνει στο μυαλό σας για περισσότερο από όσο θα θέλατε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, όχι μόνο τη στιγμή που πληγωθήκατε, αλλά μέρες, εβδομάδες ή και μήνες μετά.

Όταν συμβαίνει αυτό, δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τη συμπεριφορά που σας πλήγωσε τόσο πολύ. Μάλιστα, διατηρείτε στο μυαλό σας την ανάμνηση της εικόνας και των λόγων εκείνου του τοξικού ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει πολύ σε ζευγάρια που διακόπτουν ξαφνικά τη σχέση τους.

Ευτυχώς, μπορείτε να εκπαιδευτείτε να ξεφεύγετε από αυτές τις σκέψεις και να απαλλαγείτε από την αρνητική επιρροή που ασκούν στη ζωή σας τα τοξικά άτομα, ακόμα και αρκετούς μήνες μετά την αποχώρησή τους.

Τι χρειάζεται να κάνετε;

1. Σταματήστε να μιλάτε γι’ αυτό. Μετά από λίγο, αυτές οι σκέψεις θα φύγουν εντελώς από το μυαλό σας.

2. Περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Συχνά, νιώθετε την ανάγκη να ανταποκριθείτε και να αντιδράσετε σε δύσκολα άτομα ή καταστάσεις αμέσως. Αντίθετα, δώστε στον εαυτό σας χρόνο για δεύτερη σκέψη και περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια.

3. Μείνετε μακριά από συναισθήματα ενοχής. Το να σκέφτεσαι γεγονότα του παρελθόντος και να κατηγορείς τον εαυτό σου γι’ αυτά σπάνια είναι παραγωγικό. Στην πραγματικότητα, θα διαπιστώσετε ότι τα άσχημα πράγματα και οι παρεξηγήσεις τείνουν να συμβαίνουν πιο συχνά, μέσα από μια σειρά γεγονότων, όπως ένα φαινόμενο ντόμινο. Γενικά, κανένας δεν ευθύνεται απόλυτα για κάτι.

4. Μην προσπαθείτε να μπείτε στο μυαλό των άλλων. Ποτέ δεν θα μάθετε τι πραγματικά σκέφτονται. Είναι αδύνατο.

5. Αντιμετωπίστε πρώτα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ό,τι κι αν συνέβη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι ο δικός σας θυμός. Στην πραγματικότητα, ο θυμός σας δημιουργεί ένα σύννεφο συναισθημάτων που σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε με χρήσιμο και παραγωγικό τρόπο. Επομένως, η εξάλειψη αυτού του συναισθήματος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πιο αποτελεσματικούς τρόπους δράσης και να μπορέσετε να επιλύσετε τις συγκρούσεις σας με ευκολία.

6. Ασκηθείτε στην ηρεμία. Όταν είστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία έχετε νιώσει προσβεβλημένοι ή πληγωμένοι, είναι σημαντικό να καταφέρετε να κρατήσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο. Διαφορετικά, θα μπορούσαν να αφηνιάσουν και να καταλήξουν να προκαλέσουν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.

7. Μην πιστεύετε όλα όσα σκέφτεστε. Όταν είστε συναισθηματικά όμηρος της ανησυχίας, της θλίψης, του φόβου, του άγχους ή του θυμού, η συναισθηματική και σωματική κατάσταση που βιώνετε σας κάνει να πιστεύετε ότι η δυσφορία σας είναι πραγματική. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμφιβολία για τα δικά σας συναισθήματα μπορεί να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο.

8. Δεν είστε μάγοι του χρόνου. Όταν σκέφτεστε γεγονότα του παρελθόντος που σας έχουν πληγώσει, συχνά σκέφτεστε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά για να αποφύγετε έναν καβγά ή ένα λυπηρό αποτέλεσμα. Αυτό, ωστόσο, σπάνια οδηγεί σε κάτι θετικό.

9. Συγχώρεση. Μάλλον είστε πολύ πιστοί στα βάσανά σας. Για να απαλλαγείτε από αυτό, χρησιμοποιήστε τη συγχώρεση, τόσο προς το άτομο που σας στενοχωρεί όσο και προς τον εαυτό σας.

10. Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε το περιβάλλον σας και να στρέψετε την προσοχή σας σε πιο ευχάριστες σκέψεις, να μειώσετε τα επίπεδα δυσφορίας σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας πιο αποτελεσματικά.

Απόδοση: Mαρίλια Γιακουμή, Φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Διαβάστε επίσης...

Το Ιώδιο Και Η Σπουδαιότητά Του Για Την Υγεία Μας
Κρεμμυδόσουπα : Μια διαφορετική ιδέα για εύκολη σούπα

Κρεμμυδόσουπα : Μια διαφορετική ιδέα για εύκολη σούπα

Κρεμμυδόσουπα : Μια διαφορετική ιδέα για εύκολη σούπα

Περισσότερα
Προλάβετε Την Τροφική Δηλητηρίαση

Προλάβετε Την Τροφική Δηλητηρίαση

Πως θα την αντιμετωπίστε εναλλακτικά. Τρόποι και χρήσιμες συμβουλές. Διαβάστε το άρθρο.

Περισσότερα