Η σκέψη μας στη θεραπεία του σώματος

Η σκέψη μας στη θεραπεία του σώματος

Η σκέψη μας στη θεραπεία του σώματος

Υπάρχει ένα δωρεάν και …ελεύθερο προς χρήση «φάρμακο» που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών παθήσεων και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, το οποίο δεν είναι άλλο από το μυαλό μας. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τους τρόπους που μπορούμε να επωφεληθούμε απ’ αυτό. Η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ένα συναρπαστικό και περίπλοκο φαινόμενο που υπογραμμίζει την ισχυρή επίδραση που μπορούν να έχουν οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μας στη σωματική μας ευεξία. Πολυάριθμες μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι το μυαλό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του σώματος με διάφορους τρόπους:

Επίδραση εικονικού φαρμάκου

Το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν βελτιώσεις στα συμπτώματά τους μετά τη λήψη μιας θεραπείας χωρίς ενεργά θεραπευτικά συστατικά. Αυτό το αποτέλεσμα συμβαίνει επειδή το άτομο πιστεύει ότι η θεραπεία θα είναι ευεργετική, ενεργοποιώντας τους έμφυτους μηχανισμούς θεραπείας του σώματος.

Τεχνικές νου-σώματος

Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα και οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Με τη μείωση αυτών των αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, η απόκριση του σώματος στο στρες μειώνεται, γεγονός που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία.

Μείωση του στρες και ανοσολογική λειτουργία

Το χρόνιο στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε ασθένειες. Τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, υποστηρίζοντας την ικανότητα του σώματος να θεραπεύεται.

Νευροπλαστικότητα

Η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις, γνωστές ως νευροπλαστικότητα, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάρρωση από σωματικούς τραυματισμούς ή νευρολογικές καταστάσεις. Η θετική σκέψη και η γνωστική διέγερση μπορούν να υποστηρίξουν τη νευροπλαστικότητα και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση.

Ρύθμιση συναισθημάτων και διαχείριση του πόνου

Το μυαλό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο. Τεχνικές όπως η οπτικοποίηση και η γνωστική αναπλαισίωση μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τον πόνο και να μειώσουν τη συναισθηματική δυσφορία που σχετίζεται με αυτόν.

Προσεκτική Διατροφή

Το να προσέχετε τις διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσει θετικά την πέψη και το μεταβολισμό. Το να δίνετε προσοχή στη διατροφική εμπειρία, να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική ευημερία.

Κίνητρο και τήρηση της θεραπείας

Τα κίνητρα και η συμμόρφωση στη θεραπεία είναι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την επιτυχία των ιατρικών παρεμβάσεων και τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Μια θετική νοοτροπία και ισχυρά κίνητρα μπορούν να ενισχύσουν τη συμμόρφωση σε ιατρικές θεραπείες και προγράμματα αποκατάστασης, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορες καταστάσεις υγείας. 

Κοινωνική υποστήριξη

Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις και η συναισθηματική υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και κοινότητα έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας και ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το μυαλό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη θεραπεία, δεν αντικαθιστά ιατρικές θεραπείες ή παρεμβάσεις. Αντίθετα, η σύνδεση μυαλού-σώματος συμπληρώνει τις παραδοσιακές ιατρικές προσεγγίσεις και μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης.

Η θεραπευτική δύναμη του μυαλού δείχνει τη σημασία των ολιστικών προσεγγίσεων για την υγεία, όπου η σωματική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία θεωρούνται όλες αλληλένδετες πτυχές της συνολικής υγείας και της διαδικασίας θεραπείας ενός ατόμου.

Βιβλιογραφία : https://therapeftis.blogspot.com/2020/10/blog-post_17.html


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

7 Πράγματα Που Δεν Ξέρατε Τα Μανιτάρια!

7 Πράγματα Που Δεν Ξέρατε Τα Μανιτάρια!

Μερικά Πράγματα Που Δεν Ξέρατε Τα Μανιτάρια

Περισσότερα
Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου

Η επανάσταση χωρίς γλουτένη (GF) βρίσκεται σε εξέλιξη, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να την αφαιρούν

Περισσότερα
E-scooter, Τραυματισμοί ποδηλάτου στα παιδιά: Τα κράνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν

E-scooter, Τραυματισμοί ποδηλάτου στα παιδιά: Τα κράνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς ηλεκτρονικών σκούτερ αυξήθηκε από 4,2% το 2011 σε 12,9% το 2020

Περισσότερα