Τι προκαλεί πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους;

Τι προκαλεί πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους;

Τι προκαλεί πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους;

Η πίεση στο στήθος συνδέεται στενότερα με το στρες, το άγχος ή τον πανικό παρά με τις καρδιακές παθήσεις. Όταν είστε αγχωμένοι ή πανικοβλημένοι, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες του στρες που μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους σωματικά συμπτώματα και η πίεση ή ο πόνος στο στήθος είναι ένα από αυτά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε σοβαρά την πίεση στο στήθος, αλλά ότι αν είστε ένας κατά τα άλλα υγιής ενήλικας που βιώνει άγχος, η αγχώδης κατάστασή σας είναι πιθανό να προκαλεί την πίεση στο στήθος.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του στρες και του άγχους σας, οι οποίοι θα εξισορροπήσουν τη διάθεσή σας και θα μειώσουν τις δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις σας.

Εκτός από την πίεση στο στήθος, άλλες πιθανές αντιδράσεις που σχετίζονται με το στρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα βάρους στο στήθος σας
 • Σφίξιμο στο σαγόνι
 • Αίσθημα ότι βρίσκεστε "στην τσίτα"
 • Αίσθημα αποστασιοποίησης ή συναισθηματικού μουδιάσματος
 • Να βιώνετε ταχυκαρδία και να έχετε υγρά χέρια
 • Έχετε δύσπνοια
 • Να έχετε ναυτία ή διάρροια
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Νιώθετε θυμό ή ευερεθιστότητα
 • Τρομακτικές σκέψεις ή νοητικές εικόνες
 • Προβλήματα συγκέντρωσης
 • Αίσθημα ότι "τρελαίνεστε".

Το να αισθάνεστε σφίξιμο στο στήθος ή πίεση στην περιοχή του θώρακα είναι πολύ συνηθισμένο σε περιόδους στρες ή άγχους. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι στο άγχος οφείλεται το 30% έως 40% των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά όπου ο πόνος στο στήθος είναι το κύριο σύμπτωμα.

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει πίεση στο στήθος ως αποτέλεσμα του άγχους. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν κρίσεις πανικού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από μια πιο έντονη σωματικά αντίδραση στο στρες. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το 28% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με πόνο στο στήθος και φυσιολογική αγγειογραφία (χωρίς ενδείξεις καρδιακής νόσου) διαγνώστηκαν τελικά με διαταραχή πανικού.

Επιπλοκές του στρες και της πίεσης στο στήθος

Το άγχος δεν είναι απλώς κακό συναίσθημα, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά αν είναι χρόνιο. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το μυϊκό σας σύστημα, το αναπνευστικό σας σύστημα, τις ορμόνες σας, το γαστρεντερικό σας σύστημα, το νευρικό σας σύστημα, ακόμη και το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Το άγχος συνδέεται με ένα καταπιεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα και με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η χρόνια κόπωση.

Αν και η πίεση στο στήθος δεν είναι πάντα ένδειξη καρδιακής νόσου, το στρες μπορεί να επιδεινώσει τις καρδιακές παθήσεις και το χρόνιο στρες μπορεί να είναι παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε άγχος και πίεση στο στήθος, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, διότι είναι πιθανό το άγχος να προκαλεί την πίεση στο στήθος σας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση- μερικές φορές, σοβαρές ιατρικές καταστάσεις προκαλούν πίεση και πόνο στο στήθος.

Εάν έχετε υποκείμενη καρδιακή πάθηση και αισθάνεστε πίεση στο στήθος, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ότι την προκαλεί. Εάν είστε κατά τα άλλα υγιής, μπορείτε να περιμένετε 20 λεπτά περίπου για να δείτε αν η πίεση στο στήθος υποχωρεί και στη συνέχεια να προσέλθετε στα επείγοντα ή να καλέσετε τον γιατρό σας.

Συνήθως, τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής εμφανίζονται μετά από σωματική άσκηση, όχι ενώ είστε σε κατάσταση ηρεμίας. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής επίσης συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου αντί να υποχωρούν. Τα ακόλουθα είναι τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Εάν τα εμφανίσετε, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166.

 • Πόνος στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του στήθους σας που διαρκεί για αρκετά λεπτά- ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει και στη συνέχεια να επανέλθει
 • Αίσθημα ζάλης, αδυναμίας ή σαν να πρόκειται να λιποθυμήσετε
 • Κρύος ιδρώτας
 • Πόνος στην πλάτη, στον αυχένα ή στο σαγόνι
 • Δυσκολία στην αναπνοή

 

Διαβάστε επίσης...

Φυσική άσκηση: το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Φυσική άσκηση: το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Φυσική άσκηση: το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Περισσότερα
Οι 5 Κανόνες Για Το Πλύσιμο Των Χεριών

Οι 5 Κανόνες Για Το Πλύσιμο Των Χεριών

5 Κανόνες Για σωστό Πλύσιμο Χεριών

Περισσότερα
Επιληψία Συμπτώματα Και Πως Να Βοηθήσεις!

Επιληψία Συμπτώματα Και Πως Να Βοηθήσεις!

Συμπτώματα της επιληψίας και τρόποι να βοηθήσεις

Περισσότερα