Το Παιδί Σας Έπεσε Θύμα Bullying; 14 Σωτήριες Συμβουλές

Το Παιδί Σας Έπεσε Θύμα Bullying; 14 Σωτήριες Συμβουλές

Το Παιδί Σας Έπεσε Θύμα Bullying; 14 Σωτήριες Συμβουλές

  Αναπτύξτε ζεστή και φιλική σχέση με το παιδί και επιδιώξτε να μιλήσετε μαζί του, ακούστε όσα έχει να πει και διαβεβαιώστε το ότι δεν φταίει για ότι του συμβαίνει.

  Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις σχετικά με τα γεγονότα. Ή και να πείτε στο παιδί να μη σβήνει τα απειλητικά μηνύματα ή e-mails που του στέλνουν.

  Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά του να «καρφώνει κάποιον» και του να αναφέρει το πρόβλημα, και το θάρρος που έχει για να μιλήσει για αυτό, με σκοπό και την προστασία όλων των μαθητών.

  Επικοινωνήστε με το σχολείο και κλείστε ραντεβού με το δάσκαλο του παιδιού, τον διευθυντή του σχολείου ή άλλο δάσκαλο του σχολείου που το παιδί εμπιστεύεται.

  Προσπαθείτε να είστε ψύχραιμοι για να στηρίζετε και υποστηρίζετε το παιδί σας.

  Παραμείνετε ενήμεροι και διατηρήστε επικοινωνία με το σχολείο και το παιδί, ακόμα και μετά τις επισκέψεις σας στο σχολείο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν επαναλαμβάνονται και άλλα  περιστατικά εκφοβισμού.

  Μιλήστε με τον γυμναστή ή προπονητή, καθώς ο εκφοβισμός μπορεί να συμβαίνει και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μετά το σχολείο ή σε άλλες εκδηλώσεις (π.χ. αθλητικές).

 Διδάξτε στο παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να κρατάει τη ψυχραιμία του λέγοντας στο παιδί – εκφοβιστή «Σταμάτα!» ή «Άσε με ήσυχο», κοιτώντας το στα μάτια, και να έχει το θάρρος μετά να το αναφέρει σε κάποιον ενήλικα ή φίλο του (π.χ. να ζητήσει από το φίλο να είναι μαζί του). Γενικότερα, προσπαθεί να αποφεύγει τέτοιες καταστάσεις και αν δε μπορεί, να μην ανταποδίδει με βία σε αυτά που του κάνουν.

  Προσπαθήστε να ανεβάσετε την αυτο-εκτίμησή του, επαινώντας το, δίνοντάς του ευκαιρίες να αναλάβει ευθύνες, να ενταχθεί σε ομαδικές δραστηριότητες (π.χ. αθλητισμό, καλλιτεχνικά, κλπ.) όπου δε θα υπάρχουν εκφοβιστές και θα μπορεί να συνάψει νέες φιλίες.

  Ζητείστε και επιμένετε από το σχολείο να ενημερώσει τους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού – εκφοβιστή.

  Επιχειρήστε να συνεργαστείτε και να εμπλακείτε σε προγράμματα πρόληψης της βίας στα σχολεία, ή να συμμετέχετε σε συζητήσεις και συγκεντρώσεις γονέων των μαθητών του σχολείου.

   Αν το παιδί τραυματισθεί ή πέσει θύμα εγκληματικής συμπεριφοράς (π.χ. σεξουαλικής επίθεσης, χρήση κάποιου όπλου, κλπ.), ή απειλείται η ασφάλειά του και εκτός σχολικού χώρου από τους συμμαθητές – εκφοβιστές, μη διστάσετε να καλέσετε την Αστυνομία, και να ενημερώσετε το σχολείο για αυτή την καταγγελία.

  Αν ο εκφοβισμός δεν αντιμετωπίζεται, συζητήστε μαζί του τη πιθανότητα να αλλάξει σχολείο και επιδιώξτε να το πάρετε σε ένα νέο πιο φιλικό και ασφαλές σχολείο, στο οποίο θα έχετε ενημερωθεί ότι εκεί οι εκφοβισμοί δε γίνονται ανεκτοί.

  Τέλος, μην υποτιμάτε τις συνέπειες του εκφοβισμού καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις αργότερα στη ζωή του παιδιού. Οι μύθοι ότι τα παιδιά πειράζονται μεταξύ τους ή ότι μ’ αυτό το τρόπο σκληραγωγούνται για τη μετέπειτα ζωή, απλά καλύπτουν τη σοβαρότητα του φαινομένου. Εξάλλου, είναι διαφορετικό ένα απλό πείραγμα από τα επαναλαμβανόμενα πειράγματα.

 

Διαβάστε επίσης...