Ένα Αλλιώτικο Γλυκό: Πίτα Με Ξερά Σύκα Και Αμύγδαλα

Ένα Αλλιώτικο Γλυκό: Πίτα Με Ξερά Σύκα Και Αμύγδαλα

Ένα Αλλιώτικο Γλυκό: Πίτα Με Ξερά Σύκα Και Αμύγδαλα

Όλοι μας έχουμε συσχετίσει τη δίαιτα με τα σύκα  και τα αμύγδαλα και όχι άδικα! Οι υγιεινές αυτές τροφές προσδίδουν γεύση στις σαλάτες μας και στα φαγητά μας. Τι θα λέγατε να τα συνδυάσετε σε μια χορταστική πίτα;

Πίτα με ξερά σύκα και αμύγδαλα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

10 ξερά σύκα ψιλοκομμένα

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2-2 ½ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

¾ φλιτζανιού ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα

1 κουταλιά χοντροκομμένα αμύγδαλα

1 κουταλιά της σούπας τρίμμα από φλούδα πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

2 αυγά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη

1-2 γαρίφαλα κοπανισμένα

 

Πασπαλίζουμε τα σύκα με 2 κουταλιές αλεύρι. Αδειάζουμε στο μπολ  το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το μέλι. Χτυπάμε ελαφρά μέχρι να «ασπρίσουν». Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τα γαρύφαλλα, το αλάτι και τα ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα.

 Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να γίνει πηχτό κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα πασπαλισμένα με αλεύρι  σύκα και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά με μια σπάτουλα, αυτή τη φορά, ώστε να πάει παντού μέσα στο μείγμα. Έπειτα, λαδώνουμε το ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα.