7 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας, Του Αλέξανδρου Λαλάκου

7 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας, Του Αλέξανδρου Λαλάκου

7 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας, Του Αλέξανδρου Λαλάκου

EDITORIAL

7 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας

Ο Έλληνας πατέρας της Ιατρικής έλεγε: «Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το
φάρμακό σου είναι η τροφή σου». Συνήθως καταναλώνουμε στα πλαίσια μιας υγιεινής
διατροφής περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Όμως τα τρώμε με τον σωστό τρόπο, ώστε
να είναι πράγματι η τροφή μας το φάρμακό μας; Ας δούμε παρακάτω 7 λάθη που κάνουμε
συνήθως, τρώγοντας λαχανικά και φρούτα:
1. Καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής με σκοπό να αντικαταστήσουμε τις
ανάγκες μας σε βιταμίνες. Δεν είμαι κατά των συμπληρωμάτων, όμως το σωστό
είναι να παίρνουμε τις βιταμίνες κατευθείαν από τα λαχανικά και τα φρούτα.
2. Ο χυμός φρούτων και λαχανικών (εννοείται όχι της αγοράς αλλά αυτός που
παρασκευάζουμε στο σπίτι, με τη βοήθεια του αποχυμωτή) δεν αντικαθιστά με
κανέναν τρόπο την κατανάλωση ωμών λαχανικών και φρούτων. Σίγουρα, μπορεί να
χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. για τα άτομα που κάνουν
θεραπευτικές νηστείες, ή για όσους πάσχουν από κολίτιδα ή γαστρίτιδα. Όμως
είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αντικαθιστούν το πλήρες φρούτο και λαχανικό.
3. Δεν τηρείται η εποχιακή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η φύση έχει
μεριμνήσει το κάθε φρούτο να βγαίνει την κατάλληλη εποχή του χρόνου. Το
καρπούζι π.χ. ή το αγγούρι βγαίνουν το καλοκαίρι, μιας και έχουν μεγάλη
περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ τα κάστανα, τα
καρύδια ή οι ελιές ωριμάζουν το φθινόπωρο, όταν ο οργανισμός χρειάζεται τη
μεγαλύτερη θερμιδική τους αξία, για να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον χειμώνα.
Εκτός αυτού τα φρούτα και λαχανικά που είναι εκτός εποχής, είναι λιγότερο
ανθεκτικά απέναντι στα παράσιτα και τις ασθένειες, με αποτέλεσμα να
επιβαρύνονται με περισσότερα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες.
4. Ακούω συχνά από διάφορους «υγιεινιστές» ότι πρέπει να καταναλώνουμε συχνά
μπρόκολο ή κουνουπίδι, γιατί κάνουν πολύ καλό. Δεν μας λένε όμως ότι η
θερμότητα μειώνει ή ακόμα και εξαφανίζει εντελώς τις βιταμίνες, τα μεταλλικά
άλατα και τα ένζυμα, με αποτέλεσμα να παίρνουμε μόνο φυτικές ίνες και τίποτε
άλλο. Αν πάλι πρέπει να τα μαγειρέψουμε, τότε καλό είναι να αποφεύγουμε τις
χύτρες ταχύτητος (λόγω υψηλής θερμοκρασίας) και να προτιμάμε να τα
μαγειρεύουμε στον ατμό. Αν πάλι τα βράσουμε, ο βρασμός να είναι σύντομος, όσο
χρειάζεται για να μαλακώσουν και καλό θα είναι μετά να μην τα αφήνουμε μέσα
στο νερό.
5. Ακόμη και όταν τρώμε ωμά λαχανικά και φρούτα, που είναι το σωστό, καλό θα ήταν
να αποφεύγουμε τον τρίφτη, την πολτοποίηση, το μπλέντερ, γιατί το οξυγόνο σε
συνδυασμό με το φως, είναι ισχυροί οξειδωτικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα να
αδρανοποιούνται ουσίες, όπως οι βιταμίνες που είναι πολύ ευαίσθητες. Για
παράδειγμα τρίψιμο του κρεμμυδιού στον τρίφτη, κόψιμο της ντομάτας κάποια
ώρα πριν τη φάμε, ή μήλο κομμένο πριν λίγη ώρα.

6. Υπάρχει η κακή συνήθεια να καταναλώνονται τα φρούτα μετά ακριβώς από το
φαγητό. Το σωστό είναι, εάν θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές
ιδιότητές τους, να καταναλώνονται ανάμεσα απ’ τα γεύματα. Τα ωμά λαχανικά
(σαλάτες) καλό είναι να τρώγονται στην αρχή του γεύματος και αυτό γιατί,
πεινώντας, μπορεί να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και ως εκ τούτου να
πάρουμε περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες, ενώ η
στομαχική και εντερική κινητικότητα και επομένως η πέψη διεγείρεται καλύτερα
από τροφές όπως τα λαχανικά.
7. Ένα άλλο λάθος που γίνεται συχνά είναι η αγορά φρούτων και λαχανικών που δεν
προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Δηλαδή φορτωμένα χημικά λιπάσματα,
ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και οτιδήποτε άλλο που συντελεί, ώστε να φτάσει στο
πιάτο μας ένα προϊόν όχι μόνο απογυμνωμένο από βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία
αλλά και επικίνδυνο για την υγεία μας.