Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η νηστεία για μόλις τρεις ημέρες μπορεί να αναζωογονήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και στους ηλικιωμένους, έχουν βρει οι επιστήμονες σε μια ανακάλυψη που περιγράφεται ως «αξιοσημείωτη».

Αν και οι δίαιτες νηστείας έχουν επικριθεί από τους διατροφολόγους ότι είναι ανθυγιεινές, νέα έρευνα δείχνει ότι η λιμοκτονία κάνει τα αρχέγονα κύτταρα να παράγουν νέα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τη μόλυνση. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που πάσχουν από κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως καρκινοπαθείς σε χημειοθεραπεία. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό καθώς μεγαλώνουν, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτούς να καταπολεμήσουν ακόμη και κοινές ασθένειες.

Οι ερευνητές λένε ότι η νηστεία «αναποδογυρίζει έναν αναγεννητικό διακόπτη» που ωθεί τα βλαστοκύτταρα να δημιουργήσουν ολοκαίνουργια λευκά αιμοσφαίρια, ουσιαστικά αναζωογονώντας ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα. «Δίνει το ΟΚ για τα βλαστοκύτταρα να προχωρήσουν και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να ανοικοδομήσουν ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο καθηγητής Valter Longo, καθηγητής Γεροντολογίας και Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Και τα καλά νέα είναι ότι το σώμα ξεφορτώθηκε τα μέρη του συστήματος που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη ή είναι παλιά, τα αναποτελεσματικά μέρη, κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τώρα, εάν ξεκινήσετε με ένα σύστημα που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από χημειοθεραπεία ή γήρανση, οι κύκλοι νηστείας μπορούν να δημιουργήσουν, κυριολεκτικά, ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα».

Η παρατεταμένη νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί αποθέματα γλυκόζης και λίπους, αλλά επίσης διασπά σημαντικό μέρος των λευκών αιμοσφαιρίων. Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου νηστείας, αυτή η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων προκαλεί αλλαγές που προκαλούν την αναγέννηση νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος με βάση τα βλαστοκύτταρα.

Σε δοκιμές, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να κάνουν ταχεία νηστεία μεταξύ δύο και τεσσάρων ημερών σε διάστημα έξι μηνών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη νηστεία μείωσε επίσης το ένζυμο PKA, το οποίο συνδέεται με τη γήρανση και μια ορμόνη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και την ανάπτυξη όγκων.

«Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι η παρατεταμένη νηστεία θα έχει τόσο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στην προώθηση της αναγέννησης του αιμοποιητικού συστήματος με βάση τα βλαστοκύτταρα», πρόσθεσε ο καθηγητής Longo. «Όταν λιμοκτονείτε, το σύστημα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει για να εξοικονομήσει ενέργεια είναι η ανακύκλωση πολλών ανοσοκυττάρων που δεν χρειάζονται, ειδικά εκείνων που μπορεί να υποστούν ζημιά», δήλωσε ο Δρ Longo. «Αυτό που αρχίσαμε να παρατηρούμε τόσο στην ανθρώπινη όσο και στη ζωική μας δουλειά είναι ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται με παρατεταμένη νηστεία. Στη συνέχεια, όταν ταΐζετε ξανά, τα αιμοσφαίρια επιστρέφουν. Έτσι ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε, καλά, από πού έρχεται;».

Η νηστεία για 72 ώρες προστάτευσε επίσης τους καρκινοπαθείς από τις τοξικές επιπτώσεις της χημειοθεραπείας. «Ενώ η χημειοθεραπεία σώζει ζωές, προκαλεί σημαντική παράπλευρη βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η νηστεία μπορεί να μετριάσει μερικές από τις επιβλαβείς επιδράσεις της χημειοθεραπείας», δήλωσε η συν-συγγραφέας Tanya Dorff, βοηθός καθηγητής κλινικής ιατρικής στο USC Norris Comprehensive Κέντρο Καρκίνου και Νοσοκομείο.

«Απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες και οποιαδήποτε τέτοια διαιτητική παρέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση ιατρού. Διερευνούμε την πιθανότητα αυτά τα αποτελέσματα να ισχύουν σε πολλά διαφορετικά συστήματα και όργανα, όχι μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε ο καθηγητής Longo.

 

ΠΗΓΗ

Knapton S, Fasting for three days can regenerate entire immune system, study finds. The Telegraph, 5 June 2014. https://www.telegraph.co.uk/science/2016/03/12/fasting-for-three-days-ca...