Τι να επιλέξει το παιδί μου στο σχολικό κυλικείο ; του Πάρη Παπαχρήστου

Τι να επιλέξει το παιδί μου στο σχολικό κυλικείο ; του Πάρη Παπαχρήστου

Τι να επιλέξει το παιδί μου στο σχολικό κυλικείο ; του Πάρη Παπαχρήστου

Τι να επιλέξει το παιδί μου στο σχολικό κυλικείο

Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και ένα από τα θέματα που απασχολούσαν
ανέκαθεν τους γονείς και μου αναφέρουν συχνά είναι τι να φάει το παιδί τους στο
διάλειμμα. Παρόλο που μπορεί να ετοιμάζεις καθημερινά το κολατσιό του παιδιού
σου από το σπίτι, πάντα έρχεται η μέρα που θα ζητήσει να ψωνίσει και αυτό από το
κυλικείο είτε για να νιώσει ανεξάρτητο, είτε γιατί θέλει να μιμηθεί κάποιον
συμμαθητή του, είτε γιατί όλες οι μυρωδιές το παρασύρουν και θέλει να δοκιμάσει.
Αν αυτή η… επίσκεψη σε αγχώνει, σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω μερικές
συμβουλές για το πως μπορείς να καθοδηγήσεις το παιδί σου να κάνει πιο σωστές
επιλογές.
Λίγα λόγια για το κυλικείο
Το σχολείο προετοιμάζει τα παιδιά για την ένταξή τους στην κοινωνία και ιδανικά
πρέπει να αποτελεί μέσο για την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής που έχει
πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Φυσικά, ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ
σημαντικός για τη διαμόρφωση των διαιτητικών συνηθειών από τα πρώτα χρόνια
της ζωής, αλλά και το σχολικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει στο να μάθουν τα
παιδιά να κάνουν καλύτερες επιλογές και να θέσει γερές βάσεις για να μάθουν να
υιοθετούν μακροπρόθεσμα ισορροπημένες συνήθειες στην καθημερινότητά τους.
Αρχικά, θα σου υπενθυμίσω ποια είναι τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα
σχολικά κυλικεία, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία:
Φρούτα και λαχανικά
 Εποχικά φρούτα και λαχανικά καλά πλυμένα σε ατομική συσκευασία
 Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
 Φρουτοσαλάτες με εποχικά φρούτα που παρασκευάζονται εντός του
κυλικείου
 Φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε
ατομική συσκευασία
 Σαλάτες από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, χωρίς προσθήκη αλατιού.
Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
 Παστεριωμένο γάλα σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και
ημιαποβουτυρωμένο.
 Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
 Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε
ατομική συσκευασία έως 200 γραμμάρια.
 Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων
χωρίς προσθήκη ζάχαρης που παρασκευάζονται στο κυλικείο.
 Πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά
παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Αρτοσκευάσματα

 Κουλούρι με σουσάμι ολικής άλεσης ή λευκό.
 Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
 Φρυγανιές ολικής άλεσης ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50
γραμμάρια.
 Κράκερς ολικής άλεσης ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
 Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
 Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
 Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια, η
οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
trans λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
 Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια)
με τις ακόλουθες προδιαγραφές: η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να
μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων και ανά 100 γραμμάρια
προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, (β) τα ολικά
λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να
μην υπερβαίνουν τα 5 γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5
γραμμάρια. 
 Τυρόπιτα − πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γραμμαρίων και με
την συγκεκριμένη προδιαγραφή : Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη – φύλλο πρέπει
να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια,
όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά
και το 0,1% σε trans λιπαρά.
 Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά
είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα.
Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό
μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα,
πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση
σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
 Τα σάντουιτς – τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των
τροφίμων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο
του κυλικείου αυθημερόν.
 Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης ή λευκό όπως
ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα,
κουλούρι με σουσάμι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται
το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να
περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
 Επιτρέπεται η χρήση των τυριών που αναφέρθηκαν παραπάνω.
 Επιτρέπεται βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Κορεσμένα
λιπαρά έως 1 %, νάτριο έως 1%.
 Λαχανικά όλων των ειδών.
 Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
 Αβγό καλά βρασμένο.
 Ελαιόλαδο.
 Επιτρέπεται, επίσης, η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των
προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι
με ταχίνι.

Γλυκίσματα
 Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων (με
περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
 Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
 Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
 Μέλι σε ατομική μερίδα.
 Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια.
 Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί
 Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι
ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε
ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
Ροφήματα
 Εμφιαλωμένο νερό.
 Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα
παρακάτω αφεψήματα : χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς
προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
 Καφές μόνο για το προσωπικό.
 Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Παρά, όμως, από την νομοθεσία σε αρκετά κυλικεία πωλούνται και προϊόντα τα
οποία δεν είναι κατάλληλα για την καθημερινή διατροφή των παιδιών, όπως π.χ.
κρουασάν σοκολάτας, αλμυρά σνακ, τσίχλες, αναψυκτικά κ.α.
Σχολικό κυλικείο: Οδηγός επιβίωσης
Αν το παιδί σου επισκέπτεται καθημερινά το κυλικείο είναι καλό να το
καθοδηγήσεις να κάνει σωστές επιλογές. Αν επιλέγει καθημερινά τρόφιμα πλούσια
σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεαστεί το βάρος
του και κατ’ επέκταση η υγεία του! Παρακάτω θα σου δώσω ορισμένες συμβουλές
για το πως μπορείς να το πετύχεις:
1. Ενημερώσου για τα προϊόντα που διαθέτει το κυλικείο! Το πρώτο βήμα για
να καθοδηγήσεις σωστά το παιδί σου είναι να γνωρίζεις τι υπάρχει
διαθέσιμο στο σχολικό κυλικείο.
2. Ζήτα τον τιμοκατάλογο! Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να υπολογίσεις πόσα
χρήματα μπορεί να έχει μαζί του.
3. Αποφεύγοντας την πίεση μπορείς να προτείνεις στο παιδί σου μερικές
νόστιμες και θρεπτικές επιλογές, όπως:
 Κουλούρι με σουσάμι
 Σάντουιτς με τυρί, αυγό και λαχανικά
 Ξηρούς καρπούς ανάλατους και αποξηραμένα φρούτα
 Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης
 Γιαούρτι ή γάλα ή smoothies
 Παστέλι
 Ρυζόγαλο
 Σταφιδόψωμο

 Σοκολάτα υγείας
4. Μπορείτε να καθορίσετε από κοινού μια μέρα της εβδομάδας που το παιδί θα
επισκέπτεται το κυλικείο. Όλα με μέτρο, άλλωστε!

Τι να θυμάσαι
Η προσπάθεια υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής πρέπει να γίνεται σε
καθημερινή βάση και στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα κάνει αυθόρμητα πιο
θρεπτικές επιλογές, ακόμα και στον χώρο του σχολείου! Κατά τη διάρκεια της
παιδικής ηλικίας μπορούν να μπουν γερές βάσεις, έτσι ώστε το παιδί να μάθει να
τρέφεται σωστά και να αποκτήσει ισορροπημένες συνήθειες του τρόπου ζωής που
θα το ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή του!

Καλή σχολική χρονιά!

Διαβάστε επίσης...

Σας Στενεύουν Τα Καινούργια Σας Παπούτσια;

Σας Στενεύουν Τα Καινούργια Σας Παπούτσια;

Σας Στενεύουν Τα Καινούργια Σας Παπούτσια;

Περισσότερα
Για Να Μην Σας Χαλάσει Το Λάστιχο Της Πόρτας Του Ψυγείου

Για Να Μην Σας Χαλάσει Το Λάστιχο Της Πόρτας Του Ψυγείου

Για Να Μην Σας Χαλάσει Το Λάστιχο Της Πόρτας Του Ψυγείου

Περισσότερα
Οι 3 Παράγοντες Για Πρόωρο Θάνατο

Οι 3 Παράγοντες Για Πρόωρο Θάνατο

Οι 3 Παράγοντες Για Πρόωρο Θάνατο

Περισσότερα