Μέλι: Πώς Θα Γίνει Φάρμακο Για Το Στομάχι, Τον Βήχα Αλλά Και Για Τις...Ρυτίδες!

Μέλι: Πώς Θα Γίνει Φάρμακο Για Το Στομάχι, Τον Βήχα Αλλά Και Για Τις...Ρυτίδες!

Μέλι: Πώς Θα Γίνει Φάρμακο Για Το Στομάχι, Τον Βήχα Αλλά Και Για Τις...Ρυτίδες!

180 πολύτιμες ουσίες!

Στο μέλι έχουν ανιχνευτεί μέχρι σήμερα 180 ουσίες, ενώ οι σύγχρονες αναλύσεις κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερες! Εκείνο που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως δεν είναι τόσο η επιμέρους περιεκτικότητά του μελιού σε τόσα πολλά στοιχεία αλλά η συνεργική δράση τους προς όφελος του οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι το μέλι αποτελείται από

•           16-17% υγρασία (νερό)

•           77-78% διάφορα σάκχαρα (υδατάνθρακες)

•           1,5% μεταλλικά στοιχεία

•           0,2-2% πρωτεΐνες και αμινοξέα

•           ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι υδατάνθρακες είναι το στοιχείο εκείνο του μελιού που μετατρέπονται σε ενέργεια στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και προκαλείται η αίσθηση τόνωσης και ευεξίας με μια μόνο κουταλιά μέλι. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το σύνολο των υδατανθράκων που περιέχονται στο μέλι, κατά κύριο λόγο είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, ενώ πολύ μικρή είναι η περιεκτικότητά του σε σακχαρόζη.

 

Συνταγές υγείας

 

Για το στομάχι

Φτιάξτε ένα μείγμα από πρόπολη και θυμαρίσιο μέλι σε ίσα μέρη. Βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και καταναλώνετε 1 κουταλάκι την ημέρα με ένα ποτήρι νερό. Είναι ένα πολύ καλό «φυσικό» φάρμακο για τα παράσιτα του εντέρου και για τις ενοχλήσεις και τα προβλήματα του στομαχιού. Αν υποφέρετε και από κολίτιδα, προσθέστε στο μείγμα και γύρη (πάλι σε ίσα μέρη). Διατηρήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 ημέρες. Τη θεραπεία αυτή μπορείτε να την κάνετε για 10-15 ημέρες περίπου.

 

Για τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο

Διαλύστε σε 50 ml νερό, 25 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 1 ml (20 σταγόνες) αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 25 ml βάμμα πρόπολης. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου, κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με 1 κουταλιά από το μείγμα.

 

Για κολπίτιδες

Διαλύστε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά βάμμα πρόπολης και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree. Με αυτό κάντε κολπικές πλύσεις, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

 

Για καψίματα

Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/3 μέλι, 2/3 πρόπολη και λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας (το 1% του μείγματος). Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική επάλειψη πάνω σε εκζέματα, ακόμα και σε έλκη που έχουν προκληθεί από κατακλίσεις. Πρόκειται για μείγμα με επουλωτική και καταπραϋντική δράση.

 

Για το βήχα και τη γρίπη

Για να καταπολεμήσετε τον βήχα και τον πονόλαιμο, δεν έχετε παρά να λιώσετε στο στόμα σας λίγο μέλι. Ακόμη, μπορείτε να ξεπεράσετε τη γρίπη που σας ταλαιπωρεί προσθέτοντας μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή σε ένα ποτηράκι ουίσκι (συμβουλή αποκλειστικά για ενήλικες!).

 

Για προβλήματα ξηροδερμίας

 Για να ανακουφίσετε την κοκκινισμένη και γδαρμένη μύτη από το κρυολόγημα, ή σε περίπτωση που εντοπίσατε κάποιους ερεθισμούς στο δέρμα σας, αλείψτε λίγο μέλι σαν να ήταν κρέμα και αμέσως θα δείτε τη διαφορά!

 

Συνταγές ομορφιάς

 

Μάσκα για βελούδινο πρόσωπο

 Κάντε επάλειψη με μέλι στο πρόσωπο και στο λαιμό και αφήστε να δράσει για 15 λεπτά. Έπειτα ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό και θα διαπιστώσετε τη βελούδινη διαφορά στο πρόσωπό σας. Αν πάλι θέλετε να ξαναδώσετε ζωντάνια και να θρέψετε το πρόσωπό σας όταν είναι κουρασμένο, δοκιμάστε να ανακατέψετε ένα κουτάλι μέλι, ένα κουτάλι τριμμένο μήλο και μισή αλεσμένη μπανάνα. Αλείφετε στο πρόσωπο και στο λαιμό και αφήνετε να δράσουν για 15-20 λεπτά. Ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

 

Κρέμα κατά των ρυτίδων

Ένα αποτελεσματικό αντιρυτιδικό προϊόν είναι μια κρέμα φτιαγμένη με δυο κουταλιές της σούπας μέλι, 30 γρ. χυμό κρεμμυδιού και αγνό κερί μελισσών. Ζεσταίνετε όλα τα υλικά σε ένα μπεν-μαρί ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, ενώ ανακατεύετε. Απλώνετε στη συνέχεια την κρέμα στο πρόσωπο, κυρίως γύρω από τα μάτια, στις γωνίες του στόματος και στο λαιμό.

 

Τι προσέχετε όταν το αγοράζετε

•           Όσο πιο παχύρρευστο είναι το μέλι, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι η υγρασία του βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα (14-17%). Αντίθετα, όσο πιο ρευστό είναι τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να είναι αλλοιωμένο. Η ταχύτητα πτώσης ή κίνησης του μελιού υποδεικνύει την καλή ή κακή ποιότητά του, γιατί εννοείται πως το πηχτό -και κατά συνέπεια καλό- μέλι θα πέφτει πιο αργά.

•           Το μέλι πρέπει να είναι «δεμένο». Και όταν λέμε «δεμένο» εννοούμε ότι πρέπει να προσέξετε να μην έχει αφρούς στην επιφάνειά του, στα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας και κάτω από το καπάκι, γιατί διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μέλι να έχει «κακοποιηθεί» και τότε είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μέλι κακής ποιότητας.

•           Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάζουμε την ημερομηνία λήξης του μελιού, όπως άλλωστε και όλων των προϊόντων.

 

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταματίου