Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες Και Οι Ποικιλίες Του Τσαγιού

Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες Και Οι Ποικιλίες Του Τσαγιού

Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες Και Οι Ποικιλίες Του Τσαγιού

του Αλέξανδρου Λαλάκου, Δημοσιογράφου- Κοινωνιολόγου, Εκδότη του Υγεία Ευεξία

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Πράσινο τσάι. Το καλύτερο.

 

Είναι εκείνο που έχει συζητηθεί περισσότερο για τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Περιέχει ενεργά συστατικά, ιδιαίτερα πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Αυτά είναι:

·Οι πολυφαινόλες. Ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

·Οι τανίνες. Έχουν στυπτική και διουρητική δράση.

·Τα αλκαλοειδή. Ουσίες που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.

·Πολλές βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και καφεΐνη.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

·Έχει διουρητική δράση, ιδιαίτερα αν το πίνετε κάθε πρωί νηστικοί στην θέση του καφέ. Συμβάλλει στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών, απομακρύνοντας έτσι το πρήξιμο στα πόδια.

·Προσφέρει αντιγηραντική προστασία. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πολυφαινόλες που περιέχει αντιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες.

·Βελτιώνει τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου.

·Συμβάλλει στο αδυνάτισμα, γιατί αυξάνει την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός καίει το λίπος.

·Μειώνει τη χοληστερίνη, χάρη στις πολυφαινόλες, που διατηρούν υψηλό το επίπεδο της αδρεναλίνης στο αίμα.

·Προστατεύει από τους κακοήθεις όγκους. Ιδιαίτερα έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, των πνευμόνων και των μελανωμάτων.

·Είναι φίλος της καρδιάς, γιατί ομαλοποιεί την πίεση του αίματος.

·Προσοχή στην κατάχρηση. Μπορεί να επιφέρει διαταραχές στο νευρικό σύστημα, όπως ταχυπαλμία, αυπνία, νευρικότητα.

 

Μαύρο τσάι

Τα μαύρο τσάι χάνει με την κατεργασία της ζύμωσης, στην οποία υπόκειται, μία ποσότητα τανίνης και πολυφαινόλης. Γι’ αυτό σε σχέση με το πράσινο τσάι έχει λιγότερες θεραπευτικές ενδείξεις.

Πάντως σε κάθε περίπτωση συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, στην τόνωση του νευρικού συστήματος, στη γενικότερη αντιοξειδωτική δράση. Ιδιαίτερα του «Gunpowder» μια ποιότητα μαύρου τσαγιού, πολύ διαδεδομένο στις χώρες της Αφρικής, μπορεί να μειώσει τη δράση των ραδιενεργών στοιχείων.  Μπορείτε αντί για στοματικό υγρό να το αντικαταστήσετε με μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη, πλένοντας τουλάχιστον 5-6 φορές καθημερινά το στόμα και τα δόντια σας.

 

Σπάνιες ποικιλίες τσαγιού

 

Εκτός από τις γνωστές ποικιλίες, υπάρχουν άλλοι 2 τύποι τσαγιού λιγότερο γνωστοί.

Το τσάι Οolong

Το λευκό τσάι

Η λέξη Οolong στην κινέζικη γλώσσα σημαίνει μαύρος δράκος και πρόκειται για μια ποικιλία ενδιάμεση μεταξύ του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Αποτελεί άριστο αφέψημα για το απόγευμα και αντικαθιστά το κρασί σε ένα κινέζικο γεύμα. Πίνεται χωρίς ζάχαρη ή λεμόνι και αν το πιείτε στο τέλος του φαγητού, βοηθά στην καλή πέψη.

Το λευκό τσάι αντίθετα είναι το πιο πολύτιμο και σπάνιο τσάι που υπάρχει στον κόσμο. Κατά μία έννοια είναι το πιο φυσικό, γιατί είναι πολύ περιορισμένες οι φάσεις της επεξεργασίας του. Τα φύλλα του έχουν ασημένια απόχρωση και δίνουν ένα έγχυμα ανοιχτού χρώματος και λεπτής γεύσης. Το άσπρο τσάι, αν αναμιχθεί με λεβάντα, καταπολεμά την αϋπνία.

 

Καλύτερα χωρίς φίλτρο

Το τσάι για πρακτικούς λόγους κυκλοφορεί στο εμπόριο σε έτοιμα συσκευασμένα φακελάκια φίλτρου. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα, αλλά καλύτερα να μην τα προτιμήσετε, γιατί στα φακελάκια καταλήγουν οι πιο ευτελείς ποσότητες. Εκτός αυτού το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα τα φίλτρα, τροποποιεί ελαφρά τη γεύση, εξαιτίας της λεύκανσής τους με αμμωνία.