Αν Σας Αρέσει Το Τραγανό Ψωμί...Προσοχή!

Αν Σας Αρέσει Το Τραγανό Ψωμί...Προσοχή!

Αν Σας Αρέσει Το Τραγανό Ψωμί...Προσοχή!

Μήπως όταν βγαίνετε έξω είστε από αυτούς που έχουν μεγάλη αδυναμία στο ψωμί, το οποίο -προκειμένου τα εστιατόρια να μας περιποιηθούν- μας το σερβίρουν ψητό στα κάρβουνα, φρυγανισμένο και ενίοτε τηγανητό;

Δυστυχώς, εδώ κρύβεται ένας σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μας, καθώς το τηγανητό ή ψητό ψωμί υπάρχει ενδεχόμενο να έχει αγγίξει τα ακρότατα όρια μπαγιατέματος και δεν αποκλείεται να έχει αρχίσει να μουχλιάζει (ευρωτίαση), χωρίς όμως εμείς να μπορούμε να το αντιληφθούμε. Πρόκειται για ψωμί που είναι αδύνατον να σερβιριστεί όπως είναι, και γι' αυτό "καμουφλάρεται" με λίγο τηγάνισμα ή ψήσιμο.

Επίσης, το τηγανισμένο ή ψημένο ψωμί είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ πολύ συχνά η γεύση ή το άρωμα ψαριού ή κρέατος που φέρει αυτό το ψωμί, οφείλεται στο γεγονός ότι ψήθηκε στην ίδια σχάρα όπου ψήνονται τα κρέατα και τα ψάρια.

Ο πιο σημαντικός όμως λόγος που δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό, είναι ότι μπορεί να γίνει καρκινογόνο

Όταν το φαγητό καίγεται,  δημιουργείται μεγάλη συγκέντρωση μιας καρκινογόνας ουσίας, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο (acrylamides).

 Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ.

Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η συγκέντρωση.

 

Του Αλέξανδρου Λαλάκου