Έπαθες Κράμπα; Δες Ποιά Βιταμίνη Σου Λείπει!

Έπαθες Κράμπα; Δες Ποιά Βιταμίνη Σου Λείπει!

Έπαθες Κράμπα; Δες Ποιά Βιταμίνη Σου Λείπει!

Οι μυϊκές κράμπες κατατάσσονται στις πιο συχνές ενοχλήσεις που μπορεί να έχει κάποιος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μυς συσπάται προκειμένου να νικήσει μια δύναμη και έπειτα επιμηκύνεται. Υπάρχουν, ωστόσο κάποιες φορές, που η ένταση με την οποία συσπάται ο μυς είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα η σύσπαση να διατηρείται και ο μυς να αδυνατεί να διαταθεί ξανά, φαινόμενο που καλείται μυϊκή κράμπα. Η μυϊκή κράμπα μπορεί να αφορά ένα μυ αλλά μερικές φορές και ολόκληρη ομάδα συναγωνιστών μυών.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αιφνίδιος και επώδυνος σπασμός μεγάλης έντασης που εκδηλώνεται κυρίως στα πόδια.

Σκληρότητα του μυός όταν τον αγγίζετε.

Παραμόρφωση ή τίναγμα του μυός κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που γίνεται και ορατά αισθητή. Κάποιες φορές, έντονες κράμπες στα χέρια ή τα πόδια που ξεκινούν ξαφνικά και μπορεί να επεκταθούν και στην περιοχή της κοιλιάς. Στην περίπτωση αυτή οι κράμπες οφείλονται σε υπερθέρμανση.

Πόνος σύσπασης που εκδηλώνεται στους μυς της κοιλιάς όταν ο ασθενής έχει κάποιο πρόβλημα στην πλάτη ή έμμηνο ρύση.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

Η συχνότητα των μυϊκών κραμπών είναι αρκετά μεγάλη.

Η χρονική διάρκεια μίας μυϊκής κράμπας ξεπεράσει τα 60 λεπτά.

Η μυϊκή κράμπα εκδηλώνεται στους βραχίονες ή στο στήθος, διότι αποτελεί ένδειξη καρδιακού ή κοιλιακού προβλήματος.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Οι μυϊκοί σπασμοί ή διαφορετικά κράμπες οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Μερικές απ’ αυτές είναι οι ακόλουθες:

-κακή προθέρμανση, πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας μετά από έντονη προσπάθεια κατά την διάρκεια της άσκησης

-έλλειψη αποθεραπείας μετά την άσκηση

-υπερβολική καταπόνηση, η οποία εξαντλεί τα αποθέματα των υγρών και άλλων στοιχείων του οργανισμού και προκαλεί έτσι έντονη εφίδρωση. Π.χ. η κηπουρική κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής ημέρας χωρίς κατανάλωση υγρών.

-τραυματισμός των μυϊκών ινών

-κακή κυκλοφορία του αίματος

 

-ορμονικές διαταραχές που οφείλονται σε διαβήτη ή θυρεοειδή

-παγίδευση νεύρου κατά τη μετακίνηση στον ύπνο

-χρήση ορισμένων φαρμάκων

-τρόπος διατροφής, π.χ. η συγκέντρωση καματογόνων ουσιών στον οργανισμό   ( π.χ. γαλακτικό οξύ ) ή η έλλειψη ηλεκτρολυτών ( χλωριούχα )

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όταν οι κράμπες είναι περιστασιακές, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε εύκολα , όταν όμως είναι συχνότερες, καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Στις απλές κράμπες δε χρειάζεται να εφαρμοστεί κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος.

Όταν οφείλονται σε υπερθέρμανση, αρκούν οι τοπικές μαλάξεις ή η λήψη πολλών υγρών. Στην περίπτωση εκείνη, τέλος που οι κράμπες έχουν μεγάλη συχνότητα ή ένταση, ο γιατρός θα προβεί στην κατάλληλη θεραπεία αφού θα έχει προηγουμένως διαγνώσει τα αίτια εμφάνισής τους.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Ομοιοπαθητική: συνιστά τη χορήγηση του Coprum metallicum, που είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του σπασμού και του πόνου.

Σημεία πίεσης: ασκήστε πίεση στο κάτω άκρο των μυών της γάμπας.

Διατροφή: φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο γι’ αυτό προτιμάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα ( όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι ), το ψάρι και τα λαχανικά κυρίως τα πράσινα και φυλλώδη. Χρήσιμο είναι, επίσης, προκειμένου να καταπολεμήσετε τις κράμπες, να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης Ε.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες στο σπίτι σας

Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι να σταματήσει η σύσπαση του μυός. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε με μαλάξεις, είτε διατείνοντάς τον είτε με συνδυασμό αυτών των δύο.

Για να τον διατείνετε, σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας κι έπειτα κατεβάστε αργά τις φτέρνες σας.