Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Την Υπέρταση!

Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Την Υπέρταση!

Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Την Υπέρταση!

Η υπέρταση είναι η χρόνια πάθηση που διαγιγνώσκεται συχνότερα σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανόμενης της ισχαιμικής καρδιακής νόσου και της εγκεφαλικής αγγειακής νόσου που βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις της λίστας θανατηφόρων νοσημάτων παγκοσμίως.

Η κυκλοφορία του αίματος είναι ένα κλειστό σύστημα στο οποίο το αίμα κινείται με την βοήθεια της καρδιάς. Η πίεση εντός αυτού του συστήματος αποτελεί προϊόν δύο αντίθετων συνιστωσών - της καρδιακής παροχής και της αντίστασης στη ροή που ασκεί το κλειστό σύστημα. Η λειτουργία της καρδιάς είναι διακεκομμένη και έχει δύο διαφορετικές φάσεις:

•τη διαστολή, όταν οι θάλαμοι της καρδιάς χαλαρώνουν.

•τη συστολή, όταν ο καρδιακός μυς συσπάται στέλνοντας αίμα στις βασικές αρτηρίες.
Η υπέρταση είναι μια πάθηση, στην οποία η αρτηριακή πίεση του αίματος συνεχώς αυξάνεται με συστολική τιμή από 140 mmHg ή υψηλότερα ή/και διαστολική τιμή από 90 mmΗg ή υψηλότερα. Σε περίπτωση που η πίεση παραμείνει υψηλή, ο γιατρός θα σας συστήσει θεραπεία. Προσέξτε όμως, διότι εάν η πίεση φτάσει στο 200/120, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Η πίεση που είναι σταθερά υψηλή, αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί περισσότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται τα αγγεία, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, τα μάτια και τους νεφρούς. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται την υπέρταση, καθώς τα συμπτώματά της δεν είναι πάντα έκδηλα. Οι περισσότεροι μάλιστα, την ανακαλύπτουν σε τυχαία μέτρηση όταν εξετασθούν για κάποια άλλη αιτία. Η υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να διαγνωσθεί εγκαίρως. Για το λόγο αυτό μην παραλείπετε να μετράτε τακτικά την πίεσή σας.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τις περισσότερες φορές, η υπέρταση δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα. Όταν ωστόσο παρουσιάζει, αυτά συνίστανται σε:

•Πονοκέφαλο

•Πόνο στο στήθος

•Αιμορραγία από τη μύτη

•Εφίδρωση

•Αίσθημα κόπωσης

•Συχνουρία

•Μυϊκές κράμπες

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Παρουσιάσετε υπνηλία, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

•Παρουσιάσετε υψηλή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

•Παρουσιάσετε πονοκέφαλο, ναυτία, απώλεια μνήμης ή θολότητα στην όραση.

•Η διαστολική σας πίεση ξεπεράσει τα 130 mmHg.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Κατά 90% η υπέρταση είναι ιδιοπαθής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτιο για την εμφάνισή της. Όταν εντοπιστεί, κάποιο αίτιο, τότε αναφερόμαστε σε δευτεροπαθή υπέρταση. Στην περίπτωση αυτή, η υπέρταση αποδίδεται σε νεφρικές παθήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να οφείλεται στην ύπαρξη όγκων ή άλλων ανωμαλιών που η δράση τους αναγκάζει τα επινεφρίδια να παράγουν υπερβολικές ποσότητες ορμονών με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση συνδέεται επίσης με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, την εγκυμοσύνη και τη λήψη φαρμάκων που έχουν την ιδιότητα να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ιδιοπαθής υπέρταση συνδέεται με τη σειρά της με κάποιους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι σχετίζονται με την οικογένεια, το φύλο, τη φυλή, την ηλικία κ.ά. Για παράδειγμα, η υπέρταση παρουσιάζεται περισσότερο στους άνδρες, μαύρης φυλής απ’ ότι στις λευκές γυναίκες. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν ωστόσο οι γυναίκες μαύρης φυλής που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών. Η ιδιοπαθής υπέρταση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διατροφής και γενικότερα ζωής και πιο ευάλωτοι φαίνεται να είναι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, καθώς επίσης όσοι πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία, έλλειψη καλίου, ασβεστίου ή μαγνησίου ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ χωρίς τακτική άσκηση.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα προξενήσει πολλές βλάβες στον οργανισμό. Αρχικά, ο ασθενής χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο διαβίωσης και διατροφής. Επίσης, πρέπει να ασκείται, να μειώσει το βάρος του και να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού ή αλκοόλ. Για τη θεραπεία της υπέρτασης μπορούν να ληφθούν και φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες όμως πρέπει να χορηγήσει ο γιατρός.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Φροντίστε να μάθετε τους τρόπους εκείνους που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη συνέχεια προβαίνουν σε χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων. Γενικότερα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπέρταση, αρκεί να μειώσετε το βάρος σας και την κατανάλωση αλατιού, συνδυάζοντάς τα με τη διακοπή του καπνίσματος και την άσκηση αερόβιας γυμναστικής. Μπορείτε, επίσης να κάνετε γιόγκα και διαλογισμό ή να εφαρμόσετε άλλες τεχνικές χαλάρωσης προκειμένου να μειώσετε το άγχος σας.

Όταν η περίπτωση της υπέρτασης είναι πιο σοβαρή, απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η οποία έγκειται σε λήψη διουρητικών φαρμάκων, α και β-αδρενεργικών αναστολέων, αναστολέων διαύλων ασβεστίου κ.ά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μη σταματήσετε τη λήψη τους χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, διότι υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση άλλων σοβαρών προβλημάτων.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι περισσότερες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας στοχεύουν στη χαλάρωση. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες, που προσπαθούν να αλλάξουν τις συνήθειες και γενικότερα τον τρόπο ζωής του ασθενούς, αποσκοπώντας έτσι στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Οι πιο σημαντικές συνίστανται στις ακόλουθες θεραπείες:

•Κινέζικη ιατρική:συνδυάζει βελονισμό, μασάζ και χρήση διαφόρων βοτάνων μεταξύ των οποίων είναι το άνθος χρυσάνθεμου, η ρίζα παιονίας και η προυνέλλα.

•Σημεία πίεσης: έγκειται σε άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία, η οποία μπορεί να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και κατά συνέπεια στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης.

•Φυτοθεραπεία: αρκετά αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το κράταιγο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και η βαλεριάνα.

•Σωματικές τέχνες:δοκιμάστε να κάνετε μασάζ ή σιάτσου, απ’ τα οποία το πρώτο ασχολείται με όλο το σώμα, ενώ το δεύτερο μόνο με συγκεκριμένα σημεία.

•Ψυχοσωματική ιατρική: προτείνει την άσκηση βιοανάδρασης, διαλογισμού, θεραπευτικής ύπνωσης ή θετικού οραματισμού, που θα συμβάλουν στη χαλάρωση του οργανισμού.

•Διατροφή:επιλέξτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε αλάτι και λιπαρές τροφές. Για το λόγο αυτό προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε την  κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει κάλιο, λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, ασβέστιο, μαγνήσιο, το τελευταίο από τα οποία βρίσκεται στο γιαούρτι, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα.

•Γιόγκα: βοηθάει στη χαλάρωση του οργανισμού και στη μείωση της υπέρτασης.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την αρτηριακή υπέρταση στο σπίτι

•Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και αποφεύγοντας την κατανάλωση αλμυρών τροφών.

•Κόψτε το κάπνισμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

•Εντάξτε στη ζωή σας την τακτική άσκηση, όπως την ποδηλασία, το περπάτημα, το τζόκινγκ και την κολύμβηση, τόσο για να μειώσετε το βάρος σας, όσο και για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

•Βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε το στρες, που συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής υπέρτασης.